Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Ursus932 napisał:

Mimo wszystko różnica za duża , bo ja rozumiem że odbiór mleka od mniejszych jest droższy , jakby się nie opłaciło to by nie odbierali od nas 

Nie koniecznie , to samo tłumaczył się v-prezes z Sierpca że od dużego jest taniej bo wjedzie do dwóch i ma cysternę, ale nie biorą pod uwagę że niejednokrotnie po te cysternę 150km w jedną stronę jadą .

To mu powiedziałem jeśli chodzi tylko o koszt odbioru to ja powinienem mieć co najmniej 2,5zl/l bo mam do mleczarni 5 km.

Opublikowano
4 minuty temu, Ursusc385 napisał:

A tam oberwie rodzinka poobsadzana to co im zrobią. Pewnego czasu do pewnej mleczarni kierowca przywiozł mleko z antybiotykiem od pewnego molocha coś zrobili dla dostawcy, karę dostali? Nic, nawet wetrynaria o tym się nie dowiedziała

Słyszałem o podobnym przypadku , i finał taki sam 😉

5 minut temu, Bugii napisał:

Rocznik 80 i 90 nie chce doic krow. A mowa o 2000. 

No ja jestem w środku tych pierwszych i nie chce 🙂

Choćby było po 2,5 zł 😉

Opublikowano

Z drugiej strony szkoda tych wielkich mleczarni, bo jakby się patrzeć Polska jest znacznym graczem w Europie, a nawet i na świecie też zaznacza swoje miejsce. Raczej świetlanej przyszłości to nie ma

Opublikowano

Dziwie się Mlekpolowcy, że uwierzyliście tu komuś kiedyś, jak ktoś napisał,że w Mlekpolu cena przez cały rok będzie oscylowała w granicach 1.8. Nie oszukujmy się, w Polsce po za jednym wyjątkiem nie stać żadnej mleczarni w dłuższej perspektywie na taką cenę,żadna mleczarnia by tego nie wytrzymała, gdzie 70-80% kosztów mleczarni to są wypłaty dla nas rolników. Nie chce tu bronić Mlekpolu, bo wiadomo,że przy tych kosztach to mleko powinno kosztować minimum 1.8, ale niestety realia są inne i tylko Piątnica, która ma dosłownie produkt doskonały, na dodatek bardzo niski koszt skupu mleka, ze względu na niewielką odległość gospodarstw od mleczarni oraz ich wielką produkcję, jest w stanie godziwie płacić za mleko.

Opublikowano
37 minut temu, komizmo napisał:

Łowicz ma teraz przewoźnika czy swoje samochody?

Swoje swoje, tylko kupili pare nowych sztuk bodajże rok temu  

Opublikowano
22 minuty temu, adventure napisał:

Dziwie się Mlekpolowcy, że uwierzyliście tu komuś kiedyś, jak ktoś napisał,że w Mlekpolu cena przez cały rok będzie oscylowała w granicach 1.8. Nie oszukujmy się, w Polsce po za jednym wyjątkiem nie stać żadnej mleczarni w dłuższej perspektywie na taką cenę,żadna mleczarnia by tego nie wytrzymała, gdzie 70-80% kosztów mleczarni to są wypłaty dla nas rolników. Nie chce tu bronić Mlekpolu, bo wiadomo,że przy tych kosztach to mleko powinno kosztować minimum 1.8, ale niestety realia są inne i tylko Piątnica, która ma dosłownie produkt doskonały, na dodatek bardzo niski koszt skupu mleka, ze względu na niewielką odległość gospodarstw od mleczarni oraz ich wielką produkcję, jest w stanie godziwie płacić za mleko.

To nie jest produkt doskonały tylko galanteria daje im tą cenę i marketing. Pilnują też jakości. Jakby zaczęli produkować w większości proszek to cena bbyla by jak wszędzie

Opublikowano

to tak samo jak Danone , zarobki w polsce ma spore robi tylko jogurty , serki zresztą gratki to sie nie daje jeść ale dzieci lubią .  15 lat po wejsciu do unni z tego co słyszałem to z dniem wejscia do unni krowy miały być do lasu wypuszczane a ziemia leżyć odłogiem a tymczasem jest na odwrót produkcja mleka się  prawie podwoiła a koszty dzierżw po 2 tys .za ha. a mleka nie zabraknie , jak bedą spadki produkcji to cena wzrosnie tak jak na rynku trzody chlewnej .

Opublikowano

Tu się więcej nakłada na to czynników. Głównym jest to że młode pokolenie nie jest już tak głupie żeby w popręgu zapieprzac za friko bo wypada, bo sąsiad patrzy, Bóg obdarzy, itp.

Dojrzewa najbardziej roszczeniowe pokolenie w historii

• Like 3
Opublikowano

Tu jest globalizacja,może być u nas i spadek produkcji, może być i susza ,może być i jakaś inna ku... , Jak ,,biedronka'',czy jakaś inna sieć handlowa złapie tani produkt z np. Nowej Zelandii czy innej Argentyny,to na nas  nasra, na wszelkich rolników, mleczarnie i ich biedę. Daj Bozia na dziś . Kiedyś nawet żyd tak krwi nie wypił, nie wykańczał, dał żyć by cały czas zarobić.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, komizmo napisał:

Dojrzewa najbardziej roszczeniowe pokolenie w historii

jakie roszczenia mają młodzi po szkole ? zadne chcą tylko pracy nie domagają sie niczego innego żadnych zasiłków i to dzisiaj dostają  siostrzeniec mechanik 20 lat zarabia 3 tys  jako jego wójek stanowczo bym mu odradzał gospodrstwo choć jego ojciec produkuje mleko .

Opublikowano

Chodzi  o to, że młodzi dziś chcą się nie narobić i zarobić. W żadnym razie nie uważam tego za coś złego. Sam bym tak chciał. I dlatego wątpię że będą doić krowy za marne grosze bo ojciec by tak chciał.

Jakaś część pewnie tak. Ale mała

Generalnie kiedy ja przejmowałem gospodarstwo to można było z tego mieć więcej niż na etacie. Dzisiaj niekoniecznie

• Like 4
Opublikowano

no 3 tysiace to takie minimum dzisiaj raczej. Idziesz na jakiefos montera i masz te 4-5 tysi. W delegacji jakies 7-8. A jak jestes ogarniety tonidziesz na spawacza i masz 10-20 tysi i tez praktycznir nic nie robisz bo tylko i wylaczbie spawasz

Opublikowano
1 godzinę temu, ramzes10 napisał:

To nie jest produkt doskonały tylko galanteria daje im tą cenę i marketing. Pilnują też jakości. Jakby zaczęli produkować w większości proszek to cena bbyla by jak wszędzie

''Produkt doskonały'' miałem na myśli najwyższą jakość ich produktów, gdzie klienci zbytnio nie patrzą na ich cenę, która nie jest mała, a masowo kupują, bo wiedzą że towar jest najlepszy. Wiele jest mleczarni, które produkują głównie galanterie a cenowo nie równają się z Piątnicą.

Opublikowano

Niby jest tak dobrze na rynku mleka w Europie.  Sery masło i mleko w proszku do góry . W Niemczech i Francji spadek produkcji.  A u nas kryzys się zaczyna chyba boją się żeby na wiosnę nie było za dużo mleka .

Opublikowano

Jak za dużo mleka może być? Przecież prezes Mlekpolu mówi że Polska ma możliwości na produkcję 17 mld litrów rocznie, przy produkcji obecnie 12, to chyba chce jak najwięcej mleka i ma możliwości jego sprzedaży. 

Opublikowano

Niestety jak w każdej produkcji nie inwestujesz wypadasz z gry ! Kiedyś były pługi 2 skibowe, prasy kostka , już tego nie ma . No dobrze nie liczę  tych osób co gospodarstwo jako hobby traktują lub dopracowanie  jakoś do emerytury. Niedługo wóz paszowy duże obory  to będzie minimum bo cześć osób  inwestuje  a cześć  stoi w miejscu bo się nie opłaca lub faktycznie mlodzi chcą skosztować dobrobytu  na zakladach i tych dużych zarobków 😀 acz kolwiek emerytura i tak będzie wyższa niż na krusie ale jesteś gorszym parobkiem niż na swoim gospodarstwie zależy jak trafisz 

Jak dla mnie to największy problem to zakup ziemi ,chcąc iść do przodu. Bo to się nie kalkuluje za duże koszty.Teraz stawianie budynków  i ziemia jest tylko dla bogatych a branie kredytów  to już hazart  trzeba mieć jaja  albo wybijesz się albo stracisz to co masz 

Opublikowano

Też prawda 😇 ale jak by nie było na krusie jest lipa dobrze musisz zyc z dziećmi 😀 Ja mam 10 hektarów  obecnie w dzierżawie sprzedać nie sprzedam nigdy zawsze jak cos zglodu nie zginę  ale nie miałem pomysłu na rozwój  było 10 krów  i chcialem to ruszyć do przodu ale właśnie ograniczenia w ziemi i budynków stwierdziłem za drogi biznes a mając 100 szt się mniej narobisz niż mając  10 bo jedyna mechanizacja to taczki 😀 

Opublikowano

To chyba się pomylił  trzeba sprostować  że chyba na Ukrainie  bo Polska już jest krajem rozwiniętym 😁 i panuje dobrobyt dofinansowanie do wczasów  500 plus 😀 a za nie Roba  się nie uważam  tylko nie będę  kobity męczyć  bo teraz jako kierowca pracuje prawie 300 godzin ale to ja zapiwrdala m

To tutaj wątek był też oddawaj do mleczarni tam gdzie jest najtaniej żeby nie stworzyć monopolu 😀 chyba faktycznie rolnika mają za idiote  chyba nie chce  być takim rekinem biznesu 

Opublikowano (edytowane)

Na forum mleczarskim zwykli konsumenci ,pracownicy mleczarni deweloperzy teraz kierowca dziwne 

to trochę 🤔

Same szpecjalisty

Edytowane przez Łolek
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, komizmo napisał:

Dziwne. Komisarz Wojciechowski twierdzi, że to przyszłość te 10 krów i taczka, a wam się nie chce robić? To jak to jest?🤔

49 minut temu, zico napisał:

To chyba się pomylił  trzeba sprostować  że chyba na Ukrainie  bo Polska już jest krajem rozwiniętym 😁 i panuje dobrobyt dofinansowanie do wczasów  500 plus 😀 a za nie Roba  się nie uważam  tylko nie będę  kobity męczyć  bo teraz jako kierowca pracuje prawie 300 godzin ale to ja zapiwrdala

w sumie prawde powiedział , tylko nie dodał żę przerób w gospodarstwie i sprzedaż bezpośrednia ,  na wsi kobitka tak robiła ze 4 krowy miała to latem towar schodził do zera a zimą lipa [ rejon wypoczynkowy  ]        na przerobie mleka się nie znam ale np . swiniak po przerobie podwaja swoją wartość .

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v