Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, kr9292 napisał:

Po tej hossie będzie ostry zjazd na gdy zobaczycie

No nie wiem,nie wiem. Może być tak , że taki ostry zjazd doprowadzi do eksodusu od hodowli. Ludziom się dziś nie uśmiecha za***rdalać jako biały niewolnik za michę ryżu. 

A tak jak kiedyś już pisałem, jak nie mam mieć pieniądzy z krów to wolę nie mieć pieniędzy bez krów.

Druga rzecz to czy faktycznie to taka hossa? Przy tych kosztach?

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Każdy litry produkowany z własnych pasz jest tani czyli do 20 dziennie każdy więcej jest z treściwej z zakupu czyli 1.6zl bo trzeba liczyć jednej kg paszy 1litr mleka każdy podaje że 1=2 ale ten 2to na motorykę rzyciowa idzie . U mnie jest to do około do 18litrow 0.7zł a powyżej tej ilości 1.6zł litr 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
11 godzin temu, lusjan napisał:

OSM Włoszczowa, 15-30 tys, 4,23 tł. 3,46 b. 1,611 brutto VAT, w tym 3 grosze na udział. 

Czyli co miesiąc będę miał obcinane 3 grosze z litra na udziały?OSM Włoszczowa Przedział 70 - 300 tyś białko 3,5 ; tłuszcz 3,86 cena 1,645 vatowiec ( czyli rzeczywista kwota za litr na konto to 1,645 - 0,03=1,615) pytam się bo pierwszy raz jestem w spółdzielni

Opublikowano
20 minut temu, ThePerkins napisał:

Ludzie w tej chwili doją po 1.2-1.3zł i tak nie płaczą jak niektórzy po 1.6-1.7zł. Pokory trochę, żyć macie za co.

Czyżby jakiś obrońca?, 1,70 gdzie bo na pewno nie w Rykach, zresztą przy dzisiejszych kosztach to i 1,70 jest tak na styk!

1,40 trzy lata temu to jak dziś 2zl

Opublikowano
1 godzinę temu, Arczi_farmer napisał:

Czyli co miesiąc będę miał obcinane 3 grosze z litra na udziały?OSM Włoszczowa Przedział 70 - 300 tyś białko 3,5 ; tłuszcz 3,86 cena 1,645 vatowiec ( czyli rzeczywista kwota za litr na konto to 1,645 - 0,03=1,615) pytam się bo pierwszy raz jestem w spółdzielni

Aż dobijesz do maksymalnej kwoty udziałów, nie pamiętam ile to było, chyba 250 tys. 

Skoro podajecie koszt produkcji litra mleka to pochwalcie się na ile wyceniliście własną robotę 😀

Opublikowano

Własną robota jest wyceniona na tyle ile zostaje zysku na czysto. 

Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

Serio 1,7 na styk? to rozejrzyj się po podwórku i oborze bo za dużo masz strat....albo duża krecha...Z 1,7 już ładna kasa zostaje jak ktoś dba,dopisuje zdrowie w stadzie i suszy nie ma

Tyle nie miałeś średniorocznie. Dostaniesz fakturę za pasze to policz sobie koszty na nowo. 

1 godzinę temu, ramzes10 napisał:

Błąd 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Farmer6820 napisał:

I będzie średniak bo prezes nie chce mleka na dostawcach mu nie zależy. Do mlekpolu podobno przechodzi 3 co razem mają 35 tys mleka co 2 dni 

Nagle płaczecie w Rykach gdzie by nie jechać przez wasz teren słupowy podwórka obory odje... Że miło popatrzeć tak jak w spomleku za dospialowej, nie zawsze będziesz wychodził z workiem kasy z banku, trochę skromności i docenienia tego co masz i dzięki komu... Pozdrawiam i życzę dobrych myśli...

A co wy myślicie że mnie nie boli że Spomleku teraz to średniak kiedyś każdy chciał u nas być raz jest lepiej raz gorzej ja wiele zawdzięczam firmie i czekam z wielką niecierpliwością na emeryturę wszechwiedzącego nikogo nie szanującego ale myślę że się doczekam jeszcze pięknych czasów i że za tą ciężką pracę ja i moje dzieci będziemy mieli mega satysfakcję.... Bądźmy patriotami Panowie i Panie żeby nikogo nie urazić :)

Opublikowano
7 godzin temu, Dodi napisał:

Dobrze powiedziane wyżej. Stabilne 1,5 - 1,6 przez cały rok i można działać. Nie każdy jest w Piątnicy. 

No nie chojrakował bym za bardzo na miejscu tak myślących ludzi jak ty. Wiosna się jeszcze nie zaczęła a ceny już powariowały. 1.6 w stosunku do zeszłorocznych cen to jasne, że jest dobrze ale obawiam się, że w tym roku 1.8  nawet średnioroczna to będzie dużo słabiej niż 1.5 w zeszłym roku. Inflacja zaczyna się wg mnie wymykac spod kontroli. Oby mleczarnie reagowały na to na czas. Tego sobie życzmy. A jeżeli ktoś ma inne zdanie to chętnie usłyszę co staniało w tym roku. Oczywiście oprócz mleka za styczeń...

Opublikowano (edytowane)

u mie nawozy tansze jak na ubiegły sezon , paliwo tez tansze było  , chyba ze 2 lata temu tez był okres ze witaminy poszybowały w góre ale chyba potem staniały no i zostały sruty białkowe a to juz rynki swiatowe ustalają ceny , ale zeby nie było tak łatdnie to rosną wydatki na życie i utrzymanie rodziny , kiedyś wystarczało isc rano do obory w południe na pole i wieczorem do obory , teraz lepiej byłoby na basen z rodziną do restauracji , wyjazd  odpada na dłuzej niż 10 h u mie no i co z tego ze zarobie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
11 godzin temu, zkordalski napisał:

Każdy litry produkowany z własnych pasz jest tani czyli do 20 dziennie każdy więcej jest z treściwej z zakupu czyli 1.6zl bo trzeba liczyć jednej kg paszy 1litr mleka każdy podaje że 1=2 ale ten 2to na motorykę rzyciowa idzie . U mnie jest to do około do 18litrow 0.7zł a powyżej tej ilości 1.6zł litr 

Kolego to po co nie doisz 18 litry wedle twego toku rozumowania każdy powyżej 1.6 koszt to przy mleku po 1.7 jaki jest sens nadoisz po 28 i zarobisz 1 zł na dzień przy 50 krowach 1500 miesięcznie to po co to ???  1kg dobrego granulatu to jest 2.2 do 2.6 litra. To co uważasz że jak z objętościowej nadoje 19 litrów to jak mam średnia 34 to muszę dać 15 kg granulki 🤔😂 Hehe a jak krowa daje 60 to 41 kg? 

Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał:

u mie nawozy tansze jak na ubiegły sezon , paliwo tez tansze było  , chyba ze 2 lata temu tez był okres ze witaminy poszybowały w góre ale chyba potem staniały no i zostały sruty białkowe a to juz rynki swiatowe ustalają ceny , ale zeby nie było tak łatdnie to rosną wydatki na życie i utrzymanie rodziny , kiedyś wystarczało isc rano do obory w południe na pole i wieczorem do obory , teraz lepiej byłoby na basen z rodziną do restauracji , wyjazd  odpada na dłuzej niż 10 h u mie no i co z tego ze zarobie 

Czyli co? Nawozy potaniały w tym roku?

Opublikowano
11 godzin temu, subiektywny napisał:

Czyżby jakiś obrońca?, 1,70 gdzie bo na pewno nie w Rykach, zresztą przy dzisiejszych kosztach to i 1,70 jest tak na styk!

1,40 trzy lata temu to jak dziś 2zl

Nie, nie obrońca ale sam jeszcze nie dawno doiłem po 1,2-1,3 i wiem jak to pachnie. Wiadomo byłoby 2 zł to każdy by się cieszył, ale ludzie by powariowali. Choć co niektórym to już się przewraca po 1.8 zł :) 

• Like 2
Opublikowano
kr9292 napisał:

1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

Serio 1,7 na styk? to rozejrzyj się po podwórku i oborze bo za dużo masz strat....albo duża krecha...Z 1,7 już ładna kasa zostaje jak ktoś dba,dopisuje zdrowie w stadzie i suszy nie ma

Tyle nie miałeś średniorocznie. Dostaniesz fakturę za pasze to policz sobie koszty na nowo. 

1 godzinę temu, ramzes10 napisał:

Błąd 

jaki błąd ? to co byś chciał dwie wypłaty brać ? ehh z kim miałeś przedsiebiorczosc ?

Opublikowano

Nie czarujmy się, na świecie jest trend na molochy i na mały koszt ludzki ,tak że z ilości ma być zarobek,a nie z 20 krów. Ja do emerytury jak dożyję popróbuję dociągnąć, tylko ja mam lepiej [gorzej],bo mam bliżej 😐

• Haha 2
Opublikowano
41 minut temu, FarmerDyzio napisał:

jaki błąd ? to co byś chciał dwie wypłaty brać ? ehh z kim miałeś przedsiebiorczosc ?

To za trudne dla ciebie nie będę ci tego tłumaczył. Tak czy inaczej swoją dniówkę trzeba liczyć. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Skubis69 napisał:

Nagle płaczecie w Rykach gdzie by nie jechać przez wasz teren słupowy podwórka obory odje... Że miło popatrzeć tak jak w spomleku za dospialowej, nie zawsze będziesz wychodził z workiem kasy z banku, trochę skromności i docenienia tego co masz i dzięki komu... Pozdrawiam i życzę dobrych myśli...

A co wy myślicie że mnie nie boli że Spomleku teraz to średniak kiedyś każdy chciał u nas być raz jest lepiej raz gorzej ja wiele zawdzięczam firmie i czekam z wielką niecierpliwością na emeryturę wszechwiedzącego nikogo nie szanującego ale myślę że się doczekam jeszcze pięknych czasów i że za tą ciężką pracę ja i moje dzieci będziemy mieli mega satysfakcję.... Bądźmy patriotami Panowie i Panie żeby nikogo nie urazić :)

Nie jestem w spomleku ale powiedz nam dzięki komu to mamy bo wnioskuje z twojej wypowiedzi to dzięki prezesom i radom nie zapominaj że to oni dzieki twojej ciężkiej pracy zarabiaja po kilkadziesiąt tysięcy wypłaty bez względu na to czy jest hossa czy wręcz odwrotnie

Jak dla mnie obecny bilans jest ok zobaczymy co dalej przyniesie rok

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
kr9292 napisał:

41 minut temu, FarmerDyzio napisał:

To za trudne dla ciebie nie będę ci tego tłumaczył. Tak czy inaczej swoją dniówkę trzeba liczyć. 

swoją. rodziców. dziadków. Ehh miałem Cię za kogoś bardziej rozgarniętego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v