Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, grzesiu napisał:

Niektórzy chyba liczyć nie potrafią i nie przeszkadzam im taka strata kasy. Chłopy sami rozp....ją swój biznes. Jak były prezes stanął przed właścicielami i szczerze powiedział im, żeby mieć wyższe ceny skupu, inwestycje, wyższe płace to trzeba się połączyć z silniejszym podmiotem to chłopy zamiast przybić mu pionę i podziękować za szczerość to go w dupe kopneli a teraz doją za marne grosze ich majątek jest wyprzedawany a oni wstydzą się swojej ceny. Wydaje mi się że naprawdę trzeba przestać z tymi historiami że ta mleczarnia to bierze aby białe a tamci tylko złote to są wyimaginowane plotki przez zarządy które Noe radzą sobie z zarządzaniem a boją się że właściciele czyli WALNE zdecyduje o połączeniu i zarząd straci posadę.  Ale póki co zarządy tych marnie zarządzanych biorą kasę a chłopy na nich pracują.

Mi nie zależy , ja nie jestem członkiem to mi to lotto kto i z kim się łączyć chcą czy nie chce  🤷‍♂️. Zresztą już zaczołem powolne wygaszanie produkcji mleka 

Opublikowano
1 godzinę temu, niesamowity90 napisał:

Co do wypowiedzi Grzesia...kto jest w trójce najlepiej płacących mleczarni? Te największe po konsolidacjach czy te średnie, solidne? w molochach jest mniejsza możliwość nacisku rolników na władze, ale Grzesiu Wam o tym nie powie, powie Wam tylko o zaletach.

Ty patrzysz na cenę przez pryzmat miesiąca popatrz sprawozdania finansowe za 2020rok i przejrzysz na oczy kto jaką średnia cenę płacił.  

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
Przed chwilą, grzesiu napisał:

Ty patrzysz na cenę przez pryzmat miesiąca popatrz sprawozdania finansowe za 2020rok i przejrzysz na oczy kto jaką średnia cenę płacił.  

Przestań pieprzyć. Mlekpol zawsze był Ci taki dobry. Zawsze pierwszy wychodził z podwyżkami albo był jednym z pierwszych. A teraz? Nawet kierowców nastawiliście przeciwko rolnikom jak się mówi o podwyżkach. Mów prawdę w jakie gówno mleczarnia się wjebał, bo nie wierzę, że nie!!! gdyby mieli taką możliwość to na pewno dali by chociaż 5groszy aby ta podwyżka była i żeby zamknąć dostawcom gęby. Z drugiej strony, jak nie możecie z podwyżek odciągnąć kasy na udziały to w sumie po co w ogóle je dawać.  Lepiej inwestować i brać czysty pieniądz do portfela za to, że firma wygrała przetarg 

• Like 1
Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Co do wypowiedzi Grzesia...kto jest w trójce najlepiej płacących mleczarni? Te największe po konsolidacjach czy te średnie, solidne? w molochach jest mniejsza możliwość nacisku rolników na władze, ale Grzesiu Wam o tym nie powie, powie Wam tylko o zaletach.

to lepiej oddawać do stabilnego molocha czy lokalnej spółdzielni i być popychadłem z groszami na koncie ?

Primula94 napisał:

21 minut temu, Piotrass napisał:

ile wyniesie podwyzka w Lowiczu? bo wiem ze ma byc

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym z okolic sniadowa, to mówił  , że był w okolicy lowicz i proponował 1,8 netto, tylko ilości kilkunasto tysięczne co drugi dzień. 

chyba cię wkręcał 🤣

Ursus932 napisał:

Mi nie zależy , ja nie jestem członkiem to mi to lotto kto i z kim się łączyć chcą czy nie chce  🤷‍♂️. Zresztą już zaczołem powolne wygaszanie produkcji mleka

to co cztery litery zawracasz ? dowidzenia..

Opublikowano
Trzeba oddawać tam gdzie się najbardziej to opłaca. w twoim rejonie. W moich okolicach nie ma innego chętnego na moje mleko podmiotu który lepiej płaci, lecz czy to zmienia fakt że mlekpol od ponad 2 lat leci w chuj@ względem nas. Trzeba o tym mówić jasno i wyraźnie
Trzeba oddawać tam gdzie się najbardziej to opłaca. w twoim rejonie. W moich okolicach nie ma innego chętnego na moje mleko podmiotu który lepiej płaci, lecz czy to zmienia fakt że mlekpol od ponad 2 lat leci w chuj@ względem nas. Trzeba o tym mówić jasno i wyraźnie
Opublikowano
2 godziny temu, Piotrass napisał:

ile wyniesie podwyzka w Lowiczu? bo wiem ze ma byc

5 gr. Plus 20% za każdy odstawiony litr powyżej średniej, więcej informacji mają rozwoźić kierowcy. Takie SMS przyszły dzisiaj.

Opublikowano
2 godziny temu, Primula94 napisał:

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym z okolic sniadowa, to mówił  , że był w okolicy lowicz i proponował 1,8 netto, tylko ilości kilkunasto tysięczne co drugi dzień. 

W tamtych okolicach są chyba tacy co zapłacą więcej

Opublikowano

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

. Zresztą już zaczołem powolne wygaszanie produkcji mleka 

no nie żartuj , zostań jeszcze bo mleko zdrożęje w sklepie , zobacz żę ci zdziercy z forum to by chcieli co najmiej 2 zł za litr mleka [ powoli przyzwyczajam się do pozycji konsumenta ]

Opublikowano
2 godziny temu, grzesiu napisał:

Jak tak przeglądam sobie te sprawozdania to nijak nie rozumiem, jeśli jest tak dobrze to czemu jest tak źle? Zysk za 2019 rok w którym była wypłacona premia w grudniu to 11 561 469,13 zł, za to w 2020 w którym premii nie było żeby zagwarantować wysoką cenę skupu przez długi okres to 28 382 606,26 zł. Jeśli mlekpol skupił prawie 2 mld litrów mleka, wychodzi 166 mln litrów miesięcznie, więc gdyby zysk miał zostać na poziomie z 2019r mleczarnia mogłaby pozwolić sobie na wypłatę premii w wysokości oszałamiających 10gr do litra mleka.

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

to lepiej oddawać do stabilnego molocha czy lokalnej spółdzielni i być popychadłem z groszami na koncie ?

Lepiej oddawać do solidnego średniaka. Gdyby mleka był nadmiar moloch pokazałby prawdziwą twarz tym mniejszym. Pozaklasowe i wypad by było.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

no nie żartuj , zostań jeszcze bo mleko zdrożęje w sklepie , zobacz żę ci zdziercy z forum to by chcieli co najmiej 2 zł za litr mleka [ powoli przyzwyczajam się do pozycji konsumenta ]

No i tak mają dobrze , tak tylko pierdzielą żeby coś jeszcze u prezesów wyżebrać 😊 

Ja też będe zwykłym konsumentem 😛 a może i nie bo zmieniłem plany i zostawie sobie  trzy szymentalki 👍🙂 zamiast jednej 

Opublikowano

Myślę że problem mlekpolu to proszkownie, która kosztowała zbyt dużo.Teraz nie ma mleka by działała na 100%  a zakład trzeba utrzymać myślę że 100 mln.moze być mało na roczne koszty utrzymania poroszkowni.Sa to moje przemyślenia prywatne a jak jest naprawdę może jakiś konsument się wypowie.

Opublikowano

Nie da się z Wami normalnie podyskutować bo od razu najeżdżacie na mnie jakbym naprawdę miał coś wspólnego z tą spółdzielnią.  Tak na marginesie to chyba od zawsze mlekpolowi agrofotowicze najbardziej gderali jak im źle. 

Opublikowano

Bo wiesz jak to wygląda? Postaw się z naszej strony.

Kiedyś na fb w fotowoltaice facet dodał post w którym było zdjęcie założonej instalacji fotowoltaicznej i pytanie czy wszystko jest w porządku no i czy cena jest ok. Oczywiście jakieś komentarze, że to i tamto można delikatnie poprawić w taki czy inny sposób ale na ogół instalacja 5/5. Wchodzę w profil osoby która wstawiła post a tam pisze przedstawiciel handlowy z jednej z firm zajmujących się zakładaniem takich właśnie instalacji fotowoltaicznej.

Właśnie tak to wygląda z twoją osobą. Wszystko wiesz, aż za bardzo jako zwykły konsument. Oficjalnie Ty i Mlekpol się od siebie odcinacie, a jak jest na prawdę to i tak nikt nam nie powie. Jeszcze tylko jedno pytanie:

Gdzie się podział ten ,,podlaski góral" co tak chciał się wtopić niezauważenie na forum i szybko się ulotnił? No k*rwa nikt mi nie powie, że to nie było celowe zagranie spółdzielni.

Jak to kiedyś napisał alfa:,, Chłopie ty wiesz co by na wychodziło. Prezesa w taczce by wieźli. Dlatego będą twierdzy bronić " cytat z artykułu TPR z dnia 2.09.2020,, Kontrolowana wymiana opinii?" 

Ten cytat zostawię bez komentarza. Niech każdy sam się do niego odniesie. I to napisał właśnie radny Mlekpolu. Chyba daje do myślenia? 🤔

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, grzesiu napisał:

Nie da się z Wami normalnie podyskutować bo od razu najeżdżacie na mnie jakbym naprawdę miał coś wspólnego z tą spółdzielnią.  Tak na marginesie to chyba od zawsze mlekpolowi agrofotowicze najbardziej gderali jak im źle. 

Ja tam nie wiem ,jak Jesteś według nas i siebie w porządku i nie robisz kreciej roboty ,to ok. Dyskutowac można ,bo dyskusja coś daje ,nowe spojrzenie na sprawę ,jak jeden mówi a reszta ,jest ,,tej samej myśli'' ,nie widać problemów które nastąpią. A Jak nie ,zmień z Grześ na co innego ,i chwila spokoju ,Tobie i z Tobą  .😐. Bo prędzej czy póżniej Zostaniesz namierzony🤷‍♀️

Opublikowano (edytowane)

Co do kosztów utrzymania proszkowni, to jeśli się nie mylę jest napędzana gazem, a nie kiszonymi ogórkami więc w przypadku podpisania kiepskiego kontraktu dziś trzeba do tego mleka dołożyć?

Czy nie?

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Nie jestem zwolennikiem monopolu jednej mleczarni tak jak pan grzesio, lepiej jest kiedy jest kilku graczy. Mam pytanie do sierpczakow czy słyszeliście coś o tym ze kilku dużych dostawców przeszło w ostatnim czasie z sierpca do mlekovity?

Opublikowano
13 minut temu, vodz napisał:

Nie jestem zwolennikiem monopolu jednej mleczarni tak jak pan grzesio, lepiej jest kiedy jest kilku graczy. Mam pytanie do sierpczakow czy słyszeliście coś o tym ze kilku dużych dostawców przeszło w ostatnim czasie z sierpca do mlekovity?

Kilka firm jak najbardziej najlepiej każda specjalizująca się w innym segmencie a nie 100 spółdzielni. Zresztą i tak rolnicy mieliby kontrolę nad taką mleczarnią. Tylko jak taka kontrola ma wyglądać tak jak teraz to później trzeba mieć pretensje tylko do siebie. 0 aktywności na zebraniach, hehe Zenek to chodź na kielicha takie tematy tam się głównie porusza. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v