Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Że ceny mleka w Polsce są podobne do tych w Niemczech i Szwajcarii. Ja wczoraj dostałem fv z Sierpca przy 13000 litrów 3,5 białka dostałem 1,75zl, kuzyn doi u Niemca na Bawarii i tam przy 3,5 białka i 25000 litrów cena 0,68 euro to przy kursie 4,5 dostaje 3,07 złotych. Faktycznie podobna cena

• Confused 1
Opublikowano
grzes1981 napisał:

Że ceny mleka w Polsce są podobne do tych w Niemczech i Szwajcarii. Ja wczoraj dostałem fv z Sierpca przy 13000 litrów 3,5 białka dostałem 1,75zl, kuzyn doi u Niemca na Bawarii i tam przy 3,5 białka i 25000 litrów cena 0,68 euro to przy kursie 4,5 dostaje 3,07 złotych. Faktycznie podobna cena

z rana pić alkohol to nie ładnie 🤪 może eko

Opublikowano
40 minut temu, grzes1981 napisał:

Za mleko od kozy bawarskiej 😋 zazwyczaj mają w Niemczech trochę mniej jak u nas więcej nigdy 

Opublikowano

Acha, i zaraz będzie bzdura ze takie same mają stawki doplat jak my. 

Jeśli bzdura to co za problem wpisać w Google cena mleka w Niemczech 2021 rok. Podana będzie średnia cena a nie max. 

Wiem jak zrobili to w artykule. Wzięli cenę max. Z osm Piątnicy i min. Z Niemiec. I wtedy są podobne. 

Opublikowano

Stawki doplat też mogę podać 

Dopłata podstawowa Polska 430 zl

Dopłata podstawowa Niemcy 630 euro

Też bardzo podobne stawki. 

Dlatego my jeździmy belarusami na kredycie na 10 lat. 

A oni fendami. 

Oczywiście ktoś zaraz napiszę że też ma nowego fenda. Tylko napisz czy ty go spłacisz czy Twój 5 letni syn. 

Zamiast tablic z uni dofinansowania powinni dawać napisy 

PRACA CZYNI WOLNYM 

KTOŚ KOJARZY SKĄD TO JEST

Pozdrawiam 

• Like 3
Opublikowano

Ma trochę racji. Zastanawia mnie już od lat gdy czytam na farmerze raporty o dochodowości produkcji mleka w Niemczech. Przynajmniej od pięciu lat wg tych danych Niemcy są z 25% poniżej kosztów produkcji. Ja bardzo lubię fantastykę, szczególnie naukową, ale w cuda nie wierzę. Może Niemiec podał mu cenę nie z mleczarni,a to co faktycznie dostaje za litr w formie jakiś niejasnych dopłat? Ciekawe jak by to mogło wyglądać...🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, grzes1981 napisał:

Stawki doplat też mogę podać 

Dopłata podstawowa Polska 430 zl

Dopłata podstawowa Niemcy 630 euro

Też bardzo podobne stawki. 

Dlatego my jeździmy belarusami na kredycie na 10 lat. 

A oni fendami. 

Oczywiście ktoś zaraz napiszę że też ma nowego fenda. Tylko napisz czy ty go spłacisz czy Twój 5 letni syn. 

Zamiast tablic z uni dofinansowania powinni dawać napisy 

PRACA CZYNI WOLNYM 

KTOŚ KOJARZY SKĄD TO JEST

Pozdrawiam 

W lipcu 2020 średnia u nich była 0.31 euro. Wpisałeś kolego w Google cena mleka w Niemczech i taki to kuzyn 0.68 euro wpisz cena skupu mleka będzie bardziej realnie to nie będziesz musiał o kuzynach mówić. A te 25000 litrów mleka to sam wymyśliłeś   chyba że  na odbiór bo osobiście nie widziałem tam takich co oddają 1700 litrów na odbiór. A dla wyjaśnienia te 0.68 to cena mleka w sklepie a zaskoczę cie w Stuttgart cena mleka to 1 euro. Tam to dopiero gospodarze mają. W Niemczech dopłata 269 euro do ha w Polsce 240. To ja ktoś ma 30 ha to te 870 euro zrobi go milionerem i będzie się czuł jak Niemiec?  Nie wiem gdzie ty to wszystko czytasz ale gdzieś czytasz tam widzisz to co chcesz widzieć i się pocieszać i uświadamiać. Niestety w Niemczech nie jest tak różowo jak ci się wydaje a fendty nowe to mają ci co mają setki ha bez krów krowiarz niemiecki to ma trupa deutza do wozu. Jeden silny jeden średni pług kosiarkę i przewracarka a jak ma zgrabiarke to na spolke to samo beczkowóz i rozrzutnik reszta usługi. I to jest ich myślenie żeby mieć dochód a u nas ma 30 ha a maszyn światowych firm na 300 ha. Jedź zobacz jak to tam wygląda powiedz Niemcom ile masz ha i jakie maszyny. Za głowę będą się brać. U nas bierze w 2015 prasę za gotówkę a w 2020  sprzedaje stara za 65 a na prow prasoowijarke nowa za 270 netto bierze. To się nazywa myślenie ekonomiczność i dochodowość gospodarstwa polskiego. 

Opublikowano

Bylem sam i wiem co widziałem. Byłem w miejscowości San Leo i tam są bardzo małe gospodarstwa i nie po setki ha. I każdy miał fenda, zajefajna bmw a płyty gnojowej to ani jednej nie widziałem. Napiszę więcej stodole jeden miał podpartą z boku dragami i było dobrze a u nas zaraz by z TVN byli. 

Opublikowano

Pocieszę cie jeszcze ze polskie dopłaty mają wzrosnąć o 5 procent a niemieckie spadna 5 procent także za 5 lat jedziemy do Grzesia oglądać nowego fendta 

1 minutę temu, grzes1981 napisał:

Bylem sam i wiem co widziałem. Byłem w miejscowości San Leo i tam są bardzo małe gospodarstwa i nie po setki ha. I każdy miał fenda, zajefajna bmw a płyty gnojowej to ani jednej nie widziałem. Napiszę więcej stodole jeden miał podpartą z boku dragami i było dobrze a u nas zaraz by z TVN byli. 

A płyt gnojowych nie narzuca nam unia. Jak już to panstwo nasze. A u nas nie ma zajefajnuch bmw audi i mercow ? A jakie te fendty były? 

Opublikowano

A jeszcze jedna sprawa. Proszę mi wskazać choć jedna polską gazetę. 

Bo ja nie znam. 

To skąd mamy brać rzetelnie informacje? 

Pisza tylko głupoty. 

Fendy do max 150 koni. 

Dwusetki oraz trzysetki. 

Opublikowano
3 minuty temu, grzes1981 napisał:

A San Leo to chyba nie Niemcy?  Czy się mylę 

Opublikowano

Ale właśnie takie jest myślenie starego pokolenia. Widzę to po swoim ojcu. Chcę w tym roku zrobić trawę w pryzmę, a on mi mówi żebyśmy kupili swoją przyczepę samozbierającą, bo po co kogoś dorabiać, swoje to tylko będzie kosztować paliwo i przede wszystkim kiedy będziesz chciał to wtedy skosisz i zbierzesz. Ale jak coś się zepsuje to dzień lub 2 leżą pokos na łące a kolega ma 3 przyczepy i w razie uszkodzenia jednej to przyjedzie i dokończy drugą. Jeszcze dużo wody przepłynie do póki zmieni się metalność Polaków. Z resztą podobnie było u mnie z sieczkarnią do kukurydzy. Też chciał kupić, ale po pierwszym roku usługi zrezygnowałem z takiego myślenia

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, karol091193 napisał:

Ale właśnie takie jest myślenie starego pokolenia. Widzę to po swoim ojcu. Chcę w tym roku zrobić trawę w pryzmę, a on mi mówi żebyśmy kupili swoją przyczepę samozbierającą, bo po co kogoś dorabiać, swoje to tylko będzie kosztować paliwo i przede wszystkim kiedy będziesz chciał to wtedy skosisz i zbierzesz. Ale jak coś się zepsuje to dzień lub 2 leżą pokos na łące a kolega ma 3 przyczepy i w razie uszkodzenia jednej to przyjedzie i dokończy drugą. Jeszcze dużo wody przepłynie do póki zmieni się metalność Polaków. Z resztą podobnie było u mnie z sieczkarnią do kukurydzy. Też chciał kupić, ale po pierwszym roku usługi zrezygnowałem z takiego myślenia

Otóż to masz rację. Walnie ci oska w samozbierce i kasa po hu. i postój parodniowy chyba że kupisz i usługa wtedy tak. U nas nikt w Polsce nie liczy ile coś się amortyzuje. Przecież jak u mojego sąsiada belarka 5500 bel i poszła za 65 toż to koniec świata tam ledwo łożyska się dotarły 

Opublikowano
1 minutę temu, grzes1981 napisał:

Mam 39 lat. Skończone studia ekonomiczne na UMK. Studia nauczyły mnie tego że nie powinno się robić za darmo. 

Też się mylę? 

Wieś nie daleko maihaim 

Też nie ma takiej Mannheim jest. Pokaz mi ta miejscowość na mapie. A wiesz ze badenia wirtembergia to rolnictwo eko z dopłatami eko cenami produktów eko i duża część rolników pracuje dodatkowo na etacie a kilka ha robią żeby dziedzictwo było. Jakie te fendty tam były? 

Opublikowano
2 minuty temu, karol091193 napisał:

Tylko z kukurydzą jest ten plus że stoi i czeka. Nie dziś to jutro czy pojutrze i też bedzie dobrze. Z trawa jest gorzej bo np ma ustawiony grafik przypada tydzień lub dwa deszczy. Robota się spietrza a wypada tydzień pogody a potem znowu tydzień lub dwa deszczy. Tak zazwyczaj jest wiosna że jak przychodzą zbiory to wtedy pada i wypada kilka dni pogody. Jakby miał czekać na usługodawcę dwa lub trzy tygodnie to ta trawa traci wartość. Jak masz swoje to zapinasz kiedy ci pasuje i lecisz z tematem. Wiadomo na 10 czy 15 ha nie będziesz kupował nowej. Ale jak ktoś ma 40 czy 50 ha do zebrania to nie myśli o usługach. Raz że ma zrobione kiedy chce, dwa wyjdzie go samemu dużo taniej, a trzy że po zwrocie ma nową w cenie używanej. 

W Polsce nie jest problemem kupno nowych maszyn. Problemem jest kupno nowych maszyn nad wyrost. Zresztą wystarczy poczytać temat o modernizacji. Placz bo nie chcą dać ciągnika 150 km ma 25ha, albo zestawu siewnego 3 m na 15 ha. 

Opublikowano
2 minuty temu, ramzes10 napisał:

Tylko z kukurydzą jest ten plus że stoi i czeka. Nie dziś to jutro czy pojutrze i też bedzie dobrze. Z trawa jest gorzej bo np ma ustawiony grafik przypada tydzień lub dwa deszczy. Robota się spietrza a wypada tydzień pogody a potem znowu tydzień lub dwa deszczy. Tak zazwyczaj jest wiosna że jak przychodzą zbiory to wtedy pada i wypada kilka dni pogody. Jakby miał czekać na usługodawcę dwa lub trzy tygodnie to ta trawa traci wartość. Jak masz swoje to zapinasz kiedy ci pasuje i lecisz z tematem. Wiadomo na 10 czy 15 ha nie będziesz kupował nowej. Ale jak ktoś ma 40 czy 50 ha do zebrania to nie myśli o usługach. Raz że ma zrobione kiedy chce, dwa wyjdzie go samemu dużo taniej, a trzy że po zwrocie ma nową w cenie używanej. 

W Polsce nie jest problemem kupno nowych maszyn. Problemem jest kupno nowych maszyn nad wyrost. Zresztą wystarczy poczytać temat o modernizacji. Placz bo nie chcą dać ciągnika 150 km ma 25ha, albo zestawu siewnego 3 m na 15 ha. 

👍👍👍

Opublikowano
Przed chwilą, niesamowity90 napisał:

Akurat biznes z wynajmem w tych czasach nie ma się chyba najlepiej...czy się mylę?

Trochę zły czas będzie w czarnej d*pie jak ja jeszcze przy tym koszcie zakupu to wogole lipa 

Opublikowano

Ta miejscowość to dokładnie st. Leon. Dzwoniłem specjalnie i się dopytałem. 

Bardzo dobry. Za mieszkanie biorę 850zl plus opłaty. Za pokój z łazienką 600zl.

Nie kupujesz

Tylko budujesz 

Czyscutkie pieniaszki

A przy okazji pandemia sprzedałem domek nad jeziorem ze 100% zyskiem

A przy krowach

Kupiona jalowka 6500zl

Lekarz 1000zl

Kulwicki dał 850zl

Interes zycia

A ci wieksi krowiarze. 

Kupił 35 sztuk duńskich po 9500zl. A rekordziska daje 17 litrów i to nie na raz tylko na dzien. 

Też super biznes

Ja już wiem jak chcesz na krowach mieć biznes to masz kredytów więcej niż włosów 

Śruta rzepakowa ile teraz 1600

Sruta sojowa ile teraz 2500

Liczyć nie umiesz? 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v