Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

tylko zaraz zakażą palić drewnem 🤣

To bedzie się palić drzewem 🤭

Opublikowano (edytowane)

Wszyscy potrzebują tylko nie wszyscy się przyznają bo nie daj Boże wywołałoby to presję na ceny. Lepiej pier**lić kocopaly że powiat dokoła Grajewa to cała Polska i tamtejsze nowe obory zaleją świat mlekiem i kupować w przerzucie po dwa złote. Po co swój niewolnik ma zwariować od pinindzy

Edytowane przez komizmo
  • Like 8
Opublikowano

Mleko w przerzucie po niecałe 2 zł. A w kartonie w promocji poniżej 2 zł. Sam tłuszcz na masło wychodzi 20 zł a w sklepie po 15 zł na półce. Jak? 

Ropy i innych produktów nikt poniżej kosztu produkcji nie sprzeda. A w Polsce sieci robią z nabiału dojną krowę.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, greg1985 napisał:

Podobno Piątnica poszukuje dostawców na gwałt 😂

Chłopów też, czy tylko kobiety 😆😆😆

2 minuty temu, Dream1990 napisał:

Mleko w przerzucie po niecałe 2 zł. A w kartonie w promocji poniżej 2 zł. Sam tłuszcz na masło wychodzi 20 zł a w sklepie po 15 zł na półce. Jak? 

Ropy i innych produktów nikt poniżej kosztu produkcji nie sprzeda. A w Polsce sieci robią z nabiału dojną krowę.

Mi jako konsumentowi to mi się to podoba.😁

• Haha 6
Opublikowano (edytowane)

możę trzeba te krowy  gwałcić [ jak to spórek rzekła ] u tych rolników co już nie inseminują bo kończą kariere mleczną ?                     a do mleka 2 % tłuszczu dość często te 2 % to tłuszcz roslinny warto doczytać etykiete 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

@jarecki to teraz mnie przekonałes na 100% muszę mieć choć jedną szymentalke 🙂 , do dojenia będzie miała cielaka a tylko jak będzie potrzeba mleka to się wydoi 😋

Bez roboty a mleko swojskie ☺️

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dream1990 napisał:

Jak się takie świetne umowy podpisuje to taki efekt

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Chłopów też, czy tylko kobiety 😆😆😆

Mi jako konsumentowi to mi się to podoba.😁

Jeszcze nie wiesz czy będziesz w tym układzie strona aktywną czy pasywną a już wyrażasz zainteresowanie 😂

I uważaj z tym byciem "zwykłym konsumentem" 🤣

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, komizmo napisał:

Wszyscy potrzebują tylko nie wszyscy się przyznają bo nie daj Boże wywołałoby to presję na ceny. Lepiej pier**lić kocopaly że powiat dokoła Grajewa to cała Polska i tamtejsze nowe obory zaleją świat mlekiem i kupować w przerzucie po dwa złote. Po co swój niewolnik ma zwariować od pinindzy

Widać jakie masz pojęcie o Podlasiu. Najgłośniej gadasz głupoty i zarazasz innych ta swoją głupotą. Praktycznie w całym województwie podlaskim (no z małym wyłączeniem Bielska, Hajnówki i Białegostoku) budują się duże obory. Ludzie mający np 40szt na uwięzi budują wolnostanowiskowe 3-4x większą obsadę. Ci co kilka lat wstecz pobudowali na 100szt inwestycja się spłaciła i teraz budują na drugie tyle. Ja rozumiem że np w województwie Łódzkim się nie opłaca bo faktycznie dużo mniej Wam płacą ale czyja to wina? Chłopów z Podlasia ? Oni potrafią zadbać o swój biznes a Wy dalej narzekajcie. 

• Like 1
  • Haha 6
Opublikowano

Faktycznie kto ma 40 szt i będzie miał 160 musi być naprawdę bogaty . Tyle więcej paszy co za tym idzie więcej pola więcej dzierżaw . Przy tych cenach nawozów i środków do produkcji normalnie inwestycja życia 😂 .

Ludzie jest ogromna opłacalność w produkcji mleka tylko tego niedostrzegacie . Obudźcie się bo będzie zapozno . 

Zwykły konsument już dawno to odkrył 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
pawel111000 napisał:

Gdzie się budują ? Bo tak się składa że jestem blisko grajewa i nie widzę tych nowych inwestycji tylko co raz więcej stad mięsnych na pastwiskach

W mojej miejscowości stawiają nowa obore na 200 dojnych i na 3 roboty. Facet ma teraz 100 krów. Jeden z AF też pobudował na 90 dojnych z 30-40 własnych. 😏

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

Widać jakie masz pojęcie o Podlasiu. Najgłośniej gadasz głupoty i zarazasz innych ta swoją głupotą. Praktycznie w całym województwie podlaskim (no z małym wyłączeniem Bielska, Hajnówki i Białegostoku) budują się duże obory. Ludzie mający np 40szt na uwięzi budują wolnostanowiskowe 3-4x większą obsadę. Ci co kilka lat wstecz pobudowali na 100szt inwestycja się spłaciła i teraz budują na drugie tyle. Ja rozumiem że np w województwie Łódzkim się nie opłaca bo faktycznie dużo mniej Wam płacą ale czyja to wina? Chłopów z Podlasia ? Oni potrafią zadbać o swój biznes a Wy dalej narzekajcie. 

Powiat wys maz tj kolega pisze z 40 na 100 , z 200 na 400 oczywiście+ młodzież.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

W mojej miejscowości stawiają nowa obore na 200 dojnych i na 3 roboty. Facet ma teraz 100 krów. Jeden z AF też pobudował na 90 dojnych z 30-40 własnych. 😏

To dwa przykłady,  rzeczywiście jak grzyby , dwóch znajomych buduje a z około 5 ma papiery na obory i wszystko czeka i nie zanosi się na budowę 

Opublikowano

co do wczorajszego posta Mateuszaq to w niemczech ale i w unni produkcja mleka ma trend wzrostowy przy zmiejszającej się liczbie gospodarstw i tak samo w polsce jest i będzie jeszcze z 10-15 lat produkcja bedzie rosła , jedynym co może zatrzymać te wzrosty to brak pracowników ale budujący obore zazwyczaj o tym nie mysli na tym etapie rozwoju a korzysta  z domowników .

• Like 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Dodaj nową pozycję...
v