Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ursusc385 napisał:

37 minut temu, aniadee napisał:

Cześć, ma ktoś może problemy z bakteriami w mlekpolu? W lipcu u mnie się zaczely jakieś kosmiczne wyniki... nie wiem o co chodzi. Wszystko myte jak zwykle... z poprzednich prób mam spory zapas, ale wkrótce się skonczy i będzie pozaklasowe. Najgorsze, że nie wiem co dalej z tym wszystkim robić.😔 wszystko było przeczyszczone jeszcze raz a tu ze 111 na 240 tys. skoczyło... nie wiem już gdzie szukać przyczyny.

Tłuszcz i białko też jakimś dziwnym trafem spada... bez żadnej zmiany paszy...

Też tak mialem 2 lata temu... Cały lipiec wysokie bakterie i na końcu pk. 1 sierpień i bakterie wróciły same do normy... 

Albo kierowca kombinuje, albo wylosowali akurat do gnębienia 

dzisiaj dowiedziałem się że jest bakteria z grupy paciorkowców która potrafi podnieść nie tylko somatykę ale i bakterie w mleku mimo że wszystko będzie wypucowane na ''glans''

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

dzisiaj dowiedziałem się że jest bakteria z grupy paciorkowców która potrafi podnieść nie tylko somatykę ale i bakterie w mleku mimo że wszystko będzie wypucowane na ''glans''

Wet też mi to mówił właśnie, że jest taka bakteria. Nawet co pierwszy raz były te bakterie to krowa mi złapała zapalenie to mogłabym ją podpiąć pod to że podwyższyła. Jest na leczeniu już 4 dni i dalej bakterii kosmos. Komórki mam na poziomie 230 z ostatniego razu. Też miałam niżej wcześniej, na poziomie 150.

3 godziny temu, lukasz20 napisał:

Co pierwsze przychodzi na myśl to gumy strzykowe czy któraś nie pękła lub dawno nie zmieniane, zawór spustowy przy zbiorniku też lubi zrobić niespodziankę. W sumie to wiele może być przyczyn, a jeśli yebia to próżne nasze rozważania 

Już wszystko mam posprawdzane właśnie. Nie wiem juz gdzie szukać przyczyny.

Żeby az takie wyniki były to na prawdę dziwne. Sprawdzałam u siebie co może nie grać. Miałam nadzieję, że te ostatnie próby już będą poniżej 100tys. Jednak nie... 

Opublikowano

Bakterie skakały mi powyżej 50 jak usuwałem 2 x dziennie obornik, rano i wieczorem. 

Usuwając obornik w południe były koło 25-30. 

Teraz sypie wapno po usunięciu obornika i są w granicach 15

Opublikowano

od czasu do czasu warto zmieniec plyny myjace. byly wysokie bakterie, gumy nowe, wszystko czysto a bakterie rosly, zmiana plynu myjacego i od razu bakterie spadly

Opublikowano

Ja tam nie wiem ,ale wiem ,że jak wpadnę na  ,,promocję'' ze strony mleczarni to ni hu hu nic nie pomaga ,przejdzie kilka prób i magicznie dalej ok. Statystycznie coś koło 4 procent mleka ma być na hol... ,i jakoś to trzeba uzyskać by nie mieć kontroli   [mleczarnia]

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Ja tam nie wiem ,ale wiem ,że jak wpadnę na  ,,promocję'' ze strony mleczarni to ni hu hu nic nie pomaga ,przejdzie kilka prób i magicznie dalej ok. Statystycznie coś koło 4 procent mleka ma być na hol... ,i jakoś to trzeba uzyskać by nie mieć kontroli   [mleczarnia]

Dokładnie, kiedyś też miałam lekko podwyższone w okolicach 100tys. Też się cudowalo żeby z tego wyjść. A tu nagle z nikąd spadło do normalnych wyników.

Nie chce mi się wierzyć że z dnia na dzień z 8tys. Weszło na 900 tys. Powinno stopniowo rosnąć, a nie w takim tempie.

Nie wiem czy tylko ja mam teraz takie szczęście do tych prób... zobaczę co będzie dalej z mlekiem.

Opublikowano

osobiście raz miałem próbę w której z 10 skoczyło na 800 i w następnej spadło na 12 lub 15 (już dokładnie nie pamiętam) co najlepsze 3 smsy przyszły jednego dnia🤣🤣🤣

Opublikowano
21 minut temu, RusiL napisał:

osobiście raz miałem próbę w której z 10 skoczyło na 800 i w następnej spadło na 12 lub 15 (już dokładnie nie pamiętam) co najlepsze 3 smsy przyszły jednego dnia🤣🤣🤣

Miałam tak ze 2 miesiące temu skoczyło na 150. Ciśnienie mi podniosło... Żeby następnego dnia przyszedł SMS, ze wszystko w porządku i 8tys jest. 

Takie żarty z Ciebie robili... ze mnie podobne robią tylko to niebezpiecznie się przeciąga w czasie. Najwyżej z nowym rokiem nowe zmiany w życiu się będą szykować.

Opublikowano

Osobiście już wszystko sprawdziłam. Teraz nic mi nie pozostaje niż czekanie na SMS. Jutro może coś przyjdzie jak nie to po weekendzie. Jak będzie dużo bakterii to już nie moja wina. Czekam aż samo się zmieni...😐

Opublikowano
13 minut temu, aniadee napisał:

Osobiście już wszystko sprawdziłam. Teraz nic mi nie pozostaje niż czekanie na SMS. Jutro może coś przyjdzie jak nie to po weekendzie. Jak będzie dużo bakterii to już nie moja wina. Czekam aż samo się zmieni...😐

Miałem podobnie ze jednego dnia 8 a następny wyniki 900 tysięcy. Okazało się ze problem był w zaworze przy basenie skąd mleko pobierają. Uszczelki były wytarte bardzo i lekko zasysało powietrze. Sprawdź sobie próby z góry basenu i z zaworu i będzie wiadomo czy basen czy dojarka.

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, aniadee napisał:

Dokładnie, kiedyś też miałam lekko podwyższone w okolicach 100tys. Też się cudowalo żeby z tego wyjść. A tu nagle z nikąd spadło do normalnych wyników.

Nie chce mi się wierzyć że z dnia na dzień z 8tys. Weszło na 900 tys. Powinno stopniowo rosnąć, a nie w takim tempie.

Nie wiem czy tylko ja mam teraz takie szczęście do tych prób... zobaczę co będzie dalej z mlekiem.

a z 10 tys na 10 milionów ,chciałem się dopytać czy w próbce którą dałem  jest antybiotyk ,pora dojenia przyszła a wyniku nie ma ,a że laboratorium nie odbierało telefonu ,to zadzwoniono do Grajewa . I w  ,,nagrodę '' ,nie od razu ,a po tygodniu tadammm

Opublikowano

U mnie samochód odbiera mleko około 8:00 a wynik zazwyczaj 18-19 a doi się 5:30 rano i wieczorem o 17:00 tak że przywyklem że wieczorny doj też w kanał

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

a z 10 tys na 10 milionów ,chciałem się dopytać czy w próbce którą dałem  jest antybiotyk ,pora dojenia przyszła a wyniku nie ma ,a że laboratorium nie odbierało telefonu ,to zadzwoniono do Grajewa . I w  ,,nagrodę '' ,nie od razu ,a po tygodniu tadammm

A nie ma innego miejsca żeby sprawdzić? Jak nie mam jak dać do laboratorium w mleczarni to daję do weta. Wyniki mam tego samego dnia za parę godzin.

Opublikowano (edytowane)

hmmmmm,to jeszcze funkcjonują o osiemnastej ? ,u mnie przeważnie wynik trzynasta czternasta ,ale jak nie dojdzie to już nigdzie nie pytam ,tylko kanał . Wczoraj dalem też próbki ,a że u nich maszyna zdechła  to też kanał. To nic ,ale jak jakiś gramatny załapie ,to będziemy gdzieś to wozić utylizować😐 To jest gdzie dać ,ale jak mleczarnia odbiera to normalnie ,i wynik jest ,a że akurat wtedy miałem   ,,farta''

Edytowane przez kizak
Opublikowano
44 minuty temu, Pablo16 napisał:

U mnie samochód odbiera mleko około 8:00 a wynik zazwyczaj 18-19 a doi się 5:30 rano i wieczorem o 17:00 tak że przywyklem że wieczorny doj też w kanał

Zawsze dostaje wynik koło 15 z mleczarni. Z tym u mnie akurat nie ma problemów. A mleko odbierane przed 7 mam.

Opublikowano

U mnie jest o 8.30, dalej bierze jeszcze kilku dostawców i wraca na zakład, dzwonić można koło 12. Chyba cholernie daleko wiozą Wam to mleko, skoro tak późno badają?

Opublikowano
13 godzin temu, aniadee napisał:

A chłodziarka jaka.? Może  długo schładza i temu takie cyrki ? 

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

hmmmmm,to jeszcze funkcjonują o osiemnastej ? ,u mnie przeważnie wynik trzynasta czternasta ,ale jak nie dojdzie to już nigdzie nie pytam ,tylko kanał . Wczoraj dalem też próbki ,a że u nich maszyna zdechła  to też kanał. To nic ,ale jak jakiś gramatny załapie ,to będziemy gdzieś to wozić utylizować😐 To jest gdzie dać ,ale jak mleczarnia odbiera to normalnie ,i wynik jest ,a że akurat wtedy miałem   ,,farta''

Wychodzi na to że tak. Klasa zazwyczaj przed 15 przychodzi. Raz mnie tylko WKU..... jak przysłali przed północą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v