Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no bo przyzwyczaja się ludzi , dzieci od małego do nowych smaków  osobiscie to jogurtu gratki nie zjem ale dla wielu dzieci to podstawa , pasztecik podlaski tez jest nie dobry , parówki , nawet w szkołach daje się dzieciom mleko smakowe [ czekoladowe ]              

5 minut temu, leszek1000 napisał:

Krowy wypasane na gorczycy produkują złote mleko. Ten gorzki smak miamiam 😂

a tak serio ?                 ojciec kiedyś brukiew sadził dla bydła to mówił że mleko było gorzkie 

Opublikowano
22 minuty temu, slawek74 napisał:

nie może być 🤔

Może może. Różnie się karmiło krowy w swojej karierze a mleko piję cały czas i smak znam. Piszesz że po rzepie czy gorczycy jest gorzkie ale już nie ma różnicy przy karmieniu mokrą kiszonką ( nie chodzi o zepsutą bo takiej to nie chcą jeść) a suchą ( a tym bardziej sianem)???

Opublikowano

Dla mnie mleko kupne jest nie do picia, sam zapach odpycha. Najlepsze ciepłe proste od krówek, mniam.  Wiele ludzi powie ze mleko świeże jest niedobre a boi się posmakować, jak z dziećmi, powie niedobre bo nie a nigdy nie smakował

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Mlekpol czy mlekowita to aby wincyj i wincyj budować , modernizować , zatrudniać. Proszkowanie największe we wschodniej europie a niedługo okaże się że będziemy mieli cenę 1,5 zł bo takie obciążenie będą generować te jakże potrzebne zakłady budowane nad wyrost, bo nie będzie co w nich przerabiać. Wydaje mi się że o tym mówił w wywiadzie prezes mlekpolu że mleczarni nie stać będzie dać wyższej ceny rolnikom bo właśnie te wszystkie inwestycje zjedzą nasz zysk. Ktoś powinien za to beknąć że dopuścił do przeinwestowania. Oczy się otworzyły co niektórym prezesom w tym roku jak dostawcy zaczęli uciekać a zdecydowana większość likwidować. Strzelam że przyszły rok będzie być albo nie być dla tych molochów. Jak nie zaczną płacić jak czołówka to za rok może się okazać że będą skupować 70-80 % mleka co rok wcześniej i w kolejnych latach coraz mniej. 

Przecież  prezesom takie wielkie inwestycje są na rękę.  Im większa inwestycja tym więcej można z niej pod stołem wyciągnąć... oferta oficjalna to jedno , a pod stołem drugie. Sam Alfa wcześniej przyznał  ,że jakby wszystkie przekręty prezesa i jego sitwy wyszły na jaw , to by go na taczkach wywieźli. 

To samo lojalnościowka w mv , firmy musiały dobrze zapłacić żeby ich towar szedł. 

I pewnie między tymi polochami jest układ cenowy i nie sądzę,  żeby w najbliższym czasie te dwa molochy były na samym szczycie ceny danej rolnikom za litr. 

I całe szczęście że są te spółdzielnie typu Piatnica , Ryki, Sierpc, Giżycko itd, które swoją cena wymuszają cenę na molochach.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Za dzieciaka lubiłem takie  z pianką. Ale to było takie ręcznie nadojone lub z ogrzanej kany. Z rurociągu to już bez piany. Teraz jak swoje to tak jak piwo - tylko zimne.

Edytowane przez Troker1979
dopiska
Opublikowano
2 minuty temu, Primula94 napisał:

Przecież  prezesom takie wielkie inwestycje są na rękę.  Im większa inwestycja tym więcej można z niej pod stołem wyciągnąć... oferta oficjalna to jedno , a pod stołem drugie. Sam Alfa wcześniej przyznał  ,że jakby wszystkie przekręty prezesa i jego sitwy wyszły na jaw , to by go na taczkach wywieźli. 

To samo lojalnościowka w mv , firmy musiały dobrze zapłacić żeby ich towar szedł. 

I pewnie między tymi polochami jest układ cenowy i nie sądzę,  żeby w najbliższym czasie te dwa molochy były na samym szczycie ceny danej rolnikom za litr. 

I całe szczęście że są te spółdzielnie typu Piatnica , Ryki, Sierpc, Giżycko itd, które swoją cena wymuszają cenę na molochach.

Mlekowita to już w ogóle fenomen w wyzysku rolników z tą lajalnościówką. Jestem ciekawe z czyich pieniędzy powstała ta gałąź. Skoro działa pod szyldem mlekowita to chyba z pieniędzy rolników. Mlekowita przymusza do zakupu od nich produktów żeby dostać te 5 groszy więcej a co najciekawsze te produkty są droższe niż u lokalnych sprzedawców. Rolnicy finansują ten interes i później jeszcze dopłacają kupując droższe produkty żeby zyskać te 5 groszy?? Przepłacają dwa razy? Czy to jest prywatna firma i rolnikom nic do tego? 

Opublikowano
2 minuty temu, RusiL napisał:

odnośnie gorączki q,BVD,IBR,BRS-V, to może trzeba stado badać pod kątem chorób zakaźnych i wtedy wiesz co masz???

Dzisiaj wiesz że masz zdrowe bo kilka dni temu badałes, a jutro? Za tydzień?

Opublikowano (edytowane)

Gorączka q to chyba najłatwiej infekujacy patogen w naturze. Ruscy używali przetrwalników do produkcji broni biologicznej

Nie potrzeba kupowac żadnych nowych sztuk. Wystarczy że szpak nasra w pryzmę kukurydzy

Niestety picie dziś świeżego mleka prosto z cyca to co najmniej nie najlepszy pomysł, przy tym ile barachła zostało do Polski ściągniętego z południa Europy czy Inflantów

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 3
Opublikowano

Ktoś tam pisał o jogurcie Gratka a w biedronce jest Wyśmienity produkowany przez Lactalis za 59 groszy. Przecież to działanie dumpingowe. Psucie rynku nam hodowcom. Ciekawe ile wzięli pod stołem za taką umowę na sprzedaż po tyle tego produktu. A z gorączką Q trzeba uważać tak jak kolega wyżej pisał w kontekście kobiet ciężarnych przede wszystkim. Po chłopy i tak nie dbają o swoje zdrowie i tak bo 3000 wydać na przegląd ciągnika to trzeba ale podstawie badania zrobić za 300 zł sobie to szkoda.

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, Marcin133 napisał:

Marcin pokaż fakturę z polmleku bo ciężko uwierzc😉

Poczekaj aż dostanę fakturę, dopiero około 15 grudnia

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

I jeszcze w tym zestawieniu brakuje mi Radomska 🤗 

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Ktoś tam pisał o jogurcie Gratka a w biedronce jest Wyśmienity produkowany przez Lactalis za 59 groszy. Przecież to działanie dumpingowe. Psucie rynku nam hodowcom. Ciekawe ile wzięli pod stołem za taką umowę na sprzedaż po tyle tego produktu. A z gorączką Q trzeba uważać tak jak kolega wyżej pisał w kontekście kobiet ciężarnych przede wszystkim. Po chłopy i tak nie dbają o swoje zdrowie i tak bo 3000 wydać na przegląd ciągnika to trzeba ale podstawie badania zrobić za 300 zł sobie to szkoda.

tam zabielona woda z żelatyną to podstawa

Ursus932 napisał:

1 godzinę temu, Primula94 napisał:   I całe szczęście że są te spółdzielnie typu Piatnica , Ryki, Sierpc, Giżycko ,Radomsko itd które swoją cena wymuszają cenę na molochach.

🤭 masz

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Ursus932 napisał:

I jeszcze w tym zestawieniu brakuje mi Radomska 🤗 

To pochwal się ile masz za listopad.

Edytowane przez Jan1972
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v