Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam 3.2m z przodu i jest ok jeśli chodzi o koszenie po łuku, ale na prostej sporo zabiera tylnej kosiarce. Jak masz w miarę równe kawałki to bierz 3m i po lekkich łukach też pojedziesz.

Opublikowano
3 godziny temu, Arczi_farmer napisał:

Osm włoszczowa przedział 70-300 tyś ; tł 3,95 białko 3,5  ; cena netto 1,83 ;brutto 1,92 vatowiec ; mały nie dosyt widząc ile płaci sierpc, ale tutaj jest problem że większość dosatwców w włoszczowej ma poniżej 300 litrów co drugi dzień, kierowca mówił że musi cały dzień jeździć po świętokrzyskim i małopolsce aby całe auto nazbierać, nie którzy to jeszcze w bańkach odstawiają, jak do mnie jedzie to bierze mnie i jeszcze jednego i na aucie 24 tyś litrów i dzida na bazę, według mnie jakby było więcej większych dostawców zamiast tych malutkich to można byłoby liczyć na kilka groszy więcej, ale to tylko moje zdanie 

W większości mleczarni a już w szczególności prywatnych "małym" się płaci mniej by dużym dać więcej. Więcej pokory a przede wszystkim szacunku wobec tych "małych" proponuje.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Piotrass napisał:

Osm Wart Milk białko  3,5 tl, 4.2 za pazdziernik było 1.60 netto za listopad ma byc 1.70 netto, a wy narzekacie...

A co, ma tu ktos netto jakoś dużo więcej od ciebie? Nie licząc Sierpca oczywiście. Nie wydaje mi się, może parę groszy. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Arczi_farmer napisał:

Osm włoszczowa przedział 70-300 tyś ; tł 3,95 białko 3,5  ; cena netto 1,83 ;brutto 1,92 vatowiec ; mały nie dosyt widząc ile płaci sierpc, ale tutaj jest problem że większość dosatwców w włoszczowej ma poniżej 300 litrów co drugi dzień, kierowca mówił że musi cały dzień jeździć po świętokrzyskim i małopolsce aby całe auto nazbierać, nie którzy to jeszcze w bańkach odstawiają, jak do mnie jedzie to bierze mnie i jeszcze jednego i na aucie 24 tyś litrów i dzida na bazę, według mnie jakby było więcej większych dostawców zamiast tych malutkich to można byłoby liczyć na kilka groszy więcej, ale to tylko moje zdanie 

Kierowca to bardzo pewne źródło informacji. Tak jak ,,niezależny konsument'' z tego tematu. Może by ci grosz lub dwa dali więcej jakby małych nie było.

21 godzin temu, slawek74 napisał:

nie dziel skury na niedźwiedziu źle nie życzę ale czasem już w grudniu może braknąć .....

Najważniejsze że dzielą się zyskiem już teraz nie patrząc że inne mleczarnie dają ochłapy. Mogli by dać taką cenę jak dwóch ,,  lyderów'' i powiedzieć że więcej nie mogą bo takie aktualnie są zyski. Widać jednak że widzą ile gospodarstw się likwiduje i próbują zatrzymać dostawców i zachęcić nowych. Z drugiej strony mlekpol na początku tego roku też trzymał cenę bo chciał zachęcić inne gospodarstwa do przejścia ale widać im się odwidziało i wolą produkować mleko owsiane. Jestem ciekaw czy rada to przyklepie. Moim zdaniem nie powinno tak być 

Opublikowano (edytowane)

Dla spółdzielni też, te parę groszy różnicy zapewnia zakładowi, że będą mieli co przerabiać. Nie nazwałbym tego sponsorowaniem większych dostawców. A tacy dostawcy 300 litrów na odbiór znikną za kilka lat, Włoszczowa na pewno nikogo nie będzie wyrzucać, ale też takich już od kilku lat nie szuka. 

Edytowane przez lusjan
Opublikowano
3 minuty temu, leszek1000 napisał:

300l podzielić przez 2, to wyjdzie 150l. 150l*1.5zł to daje 225zł czyli niezła dniówka, nie licząc kosztów. 

A jak odliczysz koszty to zostanie 50 Zeta to zajeb..ta dniówka,!

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

To ja płacze ze mało mając 1,90 w polmleku.. Nadal myślę że to za mało według Sierpca

Opublikowano

Tam to jest bardziej kwestia przyzwyczajenia i mentalności, przejdźcie się po tamtejszej okolicy to faktycznie zobaczycie bańki przy drogach. Za to radni chwalą sobie swoich dostawców, bo zgodnie z prawem spółdzielczym tych kilkuset drobnych członków spółdzielni gwarantuje, że w Świętokrzyskiem będzie 14 radnych, a na Śląsku, gdzie jest 40% skupu, 2 radnych. 

Opublikowano
31 minut temu, leszek1000 napisał:

300l podzielić przez 2, to wyjdzie 150l. 150l*1.5zł to daje 225zł czyli niezła dniówka, nie licząc kosztów. 

Znam osoby co oddają po 100 litrów co drugi dzień i mleczarka przyjeżdża. 

6 minut temu, Marcinnnnn napisał:

To ja płacze ze mało mając 1,90 w polmleku.. Nadal myślę że to za mało według Sierpca

Przy jakiej ilości i parametrach? 

Opublikowano
17 minut temu, krzychu121 napisał:

Znam osoby co oddają po 100 litrów co drugi dzień i mleczarka przyjeżdża. 

Przy jakiej ilości i parametrach? 

Na serio po 100l przyjeżdżają? U mnie w wiosce tylu drobnych rolników zrezygnowało bo zlewnie zlikwidowali, a oni wozili w kanach mleko i pogaduchy od rana pod punktem odbioru i ludzi z okolicznych wiosek od groma. To były czasy, które już nie wrócą...

Opublikowano (edytowane)

@krzychu121

Na parametry nie patrz, od 1,5 roku te same a ilość to +15 tys l

Edytowane przez Marcinnnnn
Opublikowano

W 2018 roku kierowca mi mówił ze ma takich dostawców na drugiej trasie-36 litrów na odbiór, a w wąż do odbioru mleka mieści się 30 litrów, dostawca oczywiście osm sierpc.

Opublikowano
13 minut temu, aniadee napisał:

Na serio po 100l przyjeżdżają? U mnie w wiosce tylu drobnych rolników zrezygnowało bo zlewnie zlikwidowali, a oni wozili w kanach mleko i pogaduchy od rana pod punktem odbioru i ludzi z okolicznych wiosek od groma. To były czasy, które już nie wrócą...

Jeszcze przyjeżdżają a jak długo to nie wiem . Każdy mial czas pogadać i że wszystkim zdążył. Masz rację te czasy już nie wrócą. 

@Marcinnnnn jak @radekz200 zobaczy że masz 1,9 to zaraz będzie jechał do kierowniczki :)

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Marcinnnnn napisał:

@krzychu121

Na parametry nie patrz, od 1,5 roku te same a ilość to +15 tys l

eee koleżko skąd jesteś 😂

5 minut temu, krzychu121 napisał:

Jeszcze przyjeżdżają a jak długo to nie wiem . Każdy mial czas pogadać i że wszystkim zdążył. Masz rację te czasy już nie wrócą. 

@Marcinnnnn jak @radekz200 zobaczy że masz 1,9 to zaraz będzie jechał do kierowniczki :)

Bedziem dzwonić 😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v