Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mleko gdyby cena była po 3 złote to narzekania byłoby jeszcze więcej... Problem największy wśród rolników to brak dobrego zarządzania swoim budżetem. Nawozy są najtańsze lipiec/sierpień i to nie jest jakaś wiedza tajemna ale większość wtedy nie kupuję. Środki do produkcji nikt nie potrafi podzwonić poszukać lepszej oferty tylko się zamawia od swojego sprawdzonego dostawcy co raz zaprosi do karczmy na wódkę i kotleta. Ludzie kupują na termin i nie liczą ile przepłacają bo to tylko parę procent ale te parę złotych tu i tam to robią się poważne pieniądze w sali roku. Widzę to dookoła rolnik nie ma na zapłacenie faktury za pasze, nawozy weźmie w marcu zapłaci w listopadzie ale bierze kredyt na fotowoltaikę. Zboże się sprzedaje w żniwa a nawozy kupuje na termin w marcu to taki rolnik może mówić że się nie opłaca. Zboże przetrzymaj i sprzedaj później a nawozy kup w lipcu to opłacalność jest już inna. To samo dotyczy hodowli i krów.

• Like 3
Opublikowano
to jak Ty gospodarzysz że nie masz grosza odłożonego ? z dnia na dzień żyjesz ? Tak planuj żebys w czerwcu już miał kasę żeby kupić choć połowę azotu. No ale jak wolales kupić ciągnik czy inna maszynkę, żeby pokazać się przed sąsiadem to teraz nie płacz.
Ursusc385 napisał:

W internecie kazdy mocny, daj innym kasę to kupią w lipcu, to ze Ty masz to nie znaczy ze inny ma

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, pedro2 napisał:

Jedyne co mu obrabiam to mimo tego, że ledwo u siebie daję radę to 6ha zaorałem bo rozwiozl gnój i go zmogło. Także goń się trollu. Dobrze żyjemy ze sobą i praktycznie przy każdej rozmowie go cisnę za ten wóz, że głupotę robi... 

Nie skaples przypadkiem że to nie temat o twoich problemach czlowieczku....  nie dajesz mleka i nic nie masz do powiedzenia w temacie i robisz tu syf i plotki.... 😜 Może zluz sobie temat pierdusiowe problemy i plotki co tam na wiosce słychać u innych i pisz do woli. 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

to jak Ty gospodarzysz że nie masz grosza odłożonego ? z dnia na dzień żyjesz ? Tak planuj żebys w czerwcu już miał kasę żeby kupić choć połowę azotu. No ale jak wolales kupić ciągnik czy inna maszynkę, żeby pokazać się przed sąsiadem to teraz nie płacz.

Mowisz do mnie czy koło mnie trolu? Znam takich głupio mądrych cwaniaczkow co myśleli ze świat zwojują bo są najmądrzejsi, a pierwsi poszli pod młotek 

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, criskp86 napisał:

Mleko gdyby cena była po 3 złote to narzekania byłoby jeszcze więcej... Problem największy wśród rolników to brak dobrego zarządzania swoim budżetem

głównie chodzi o to żę zarobek od lat pozostaje na takim samym poziomie a zarobki poza rolnictwem się podwoiły i do tego niskie bezrobocie . Dodatkowo coraz więcej osób na wioskach pracuje poza rolnictwem i widać jak wyglada u nich wolny wekend czy swieta , czy nawet zwykłe popołudnie .

• Like 3
Opublikowano

No i tu jest właśnie problem. Chcielibyscie uczyć prezesów jak zarządzać mleczarnią, a sami na własnym podwórku nie potraficie odłożyć kilkunastu tys żeby kupić nawóz na rok do przodu.

Ursusc385 napisał:

2 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

Mowisz do mnie czy koło mnie trolu? Znam takich głupio mądrych cwaniaczkow co myśleli ze świat zwojują bo są najmądrzejsi, a pierwsi poszli pod młotek 

Pod młotek to szybko nie trafię bo już długów nie mam. Azot kupiony, chemia kupiona, zboże w stodole. 🤭

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Mleko drożeje a tu ciegle narzekanie.... Ja tam pakuję grosz do reklamówek na spokojna starość.... 😜 

😂 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
6 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Mleko drożeje a tu ciegle narzekanie.... Ja tam pakuję grosz do reklamówek na spokojna starość.... 😜

Żeby za tą reklamówkę chleb kupić? 🙊

Opublikowano
44 minuty temu, jarecki napisał:

głównie chodzi o to żę zarobek od lat pozostaje na takim samym poziomie a zarobki poza rolnictwem się podwoiły i do tego niskie bezrobocie . Dodatkowo coraz więcej osób na wioskach pracuje poza rolnictwem i widać jak wyglada u nich wolny wekend czy swieta , czy nawet zwykłe popołudnie .

Ja się z tym zgadzam tylko widzę że ludzie nie szukają rozwiązań a lubią ponarzekać. Ja jeszcze 5 lat temu kupowałem nawozy w marcu i teraz wiem z perspektywy czasu że przepłacałem. Kiedyś musiałem jeździć po paliwo z karnistrami bo ojciec nie wierzył że jak kupie dwa mauzery i pompę to będzie taniej o 15-20 groszy i była z tego powodu wojna. Z nawozami było tak samo. Ja tu nie mam zamiaru nikogo obrażać ale jak ktoś piszę że w internecie każdy mądry to może sprawdzić na forum po ile były nawozy w lipcu. Dziś kto zamówił w lipcu zyskał 80-100% na nawozach, rok temu zyskał jakieś 30%. Tak samo jest ze zbożem jak porównać sprzedaż w sierpniu pszenicy po 860 jak juz we wrześniu można było dostać 1000 zł a to tylko 1 miesiąc w magazynie... a teraz u mnie cena to 1280 zł

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, criskp86 napisał:

Mleko gdyby cena była po 3 złote to narzekania byłoby jeszcze więcej... Problem największy wśród rolników to brak dobrego zarządzania swoim budżetem. Nawozy są najtańsze lipiec/sierpień i to nie jest jakaś wiedza tajemna ale większość wtedy nie kupuję. Środki do produkcji nikt nie potrafi podzwonić poszukać lepszej oferty tylko się zamawia od swojego sprawdzonego dostawcy co raz zaprosi do karczmy na wódkę i kotleta. Ludzie kupują na termin i nie liczą ile przepłacają bo to tylko parę procent ale te parę złotych tu i tam to robią się poważne pieniądze w sali roku. Widzę to dookoła rolnik nie ma na zapłacenie faktury za pasze, nawozy weźmie w marcu zapłaci w listopadzie ale bierze kredyt na fotowoltaikę. Zboże się sprzedaje w żniwa a nawozy kupuje na termin w marcu to taki rolnik może mówić że się nie opłaca. Zboże przetrzymaj i sprzedaj później a nawozy kup w lipcu to opłacalność jest już inna. To samo dotyczy hodowli i krów.

Nawóz azotowy kupiony wrzesień 1515 brutto, pk dokupiłem niedawno, 80% chemii leży w garażu już, jeden tir pszenicy pojechał dzisiaj, trzy zostały jeszcze. Plus kupiony tir gotowej paszy który przy skarmianiu w połączeniu z własną powinien mi starczyć do lipca. Na kotleta i wódkę jakoś nie jeżdżę mimo że dużo biorę z jednej firmy, wiadomo po sprawdzeniu ceny. Na termin już nie biorę od dwóch lat, ale korzystam z kredytu obrotowego, ale tylko jeśli muszę.. Fotowoltaiki nie mam ani nie chce.  Mimo to uważam że 1.78 brutto przy B3.4 i T 4.0 to lipna cena. Z nawozami masz rację. Ale co ma mleczarz przetrzymać? Mleko? Masa jest gospodarstw co tylko mleko sprzedaje a treściwe muszą dokupić w części lub wręcz w całości. Pomyliłeś tematy?

Edytowane przez kat
  • Like 1
Opublikowano
13 minut temu, kat napisał:

Nawóz azotowy kupiony wrzesień 1515 brutto, pk dokupiłem niedawno, 80% chemii leży w garażu już, jeden tir pszenicy pojechał dzisiaj, trzy zostały jeszcze. Plus kupiony tir gotowej paszy który przy skarmianiu w połączeniu z własną powinien mi starczyć do lipca. Na kotleta i wódkę jakoś nie jeżdżę mimo że dużo biorę z jednej firmy, wiadomo po sprawdzeniu ceny. Na termin już nie biorę od dwóch lat, ale korzystam z kredytu obrotowego, ale tylko jeśli muszę.. Fotowoltaiki nie mam ani nie chce.  Mimo to uważam że 1.78 brutto przy B3.4 i T 4.0 to lipna cena. Z nawozami masz rację. Ale co ma mleczarz przetrzymać? Mleko? Masa jest gospodarstw co tylko mleko sprzedaje a treściwe muszą dokupić w części lub wręcz w całości. Pomyliłeś tematy?

Moje główne źródło utrzymania to mleko a do produkcji mleka potrzebne są takie środki do produkcji jak nawozy wg mnie to więcej zostaje z produkcji mleka jak ktoś zaoszczędzi na zakupie nawet tych nawozów o innych środkach do produkcji nie wspominając. Sam nie uważam że cena jest super ale do narzekania jest mi daleko.

3 minuty temu, zetorr6441 napisał:

Zapewne przetrzymać mleko w stodole tj pszenicę i sprzedać w grudniu gdy premia będzie najwyzsza😁

mleka nikt nie przetrzyma ale na to ile zostanie Tobie z tego mleka już masz wpływ.

Opublikowano
kris91 napisał:

6 minut temu, Bogdan_ja napisał:

albo pół 🤔

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kris91 napisał:

Najlepiej to robić na kredyty i nowe obory stawiać, żeby dzieci miały już cel obrany przez tatusiowe/sławkowe  kompleksy kto ma większą i wyższa obore.... Walić na mini ratki i się cieszyć że gieeee zostaje 😁😁😁😁 

Są tyz potrzebni i tacy... Ja tego nie neguje bo przecie ktoś musi robić żeb kto inny nie musiał... 😜

Edytowane przez Bogdan_ja
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v