Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Spokojnie, przy tej relacji kosztów do ceny mleka przez dłuższy czas tylu pracowników może nie być potrzebnych. Popatrz sobie Grzesiu na swojego imiennika Bardowskiego jak pięknie potrafi podliczyć koszty i porównać z dochodem. Coraz więcej rolników umie w kalkulator na Wasze nieszczęście. Jeszcze te cholerne Internety, gdzie te zacofane rolniki mogą porównać ceny z innymi mleczarniami.

• Like 10
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 19.11.2021 o 13:04, greg1985 napisał:

Mają szczęście bo miałem sprzedać jeszcze 2 krowy A tak to jeszcze do końca listopada postoją bo nie powiem cena na bydło jest atrakcyjna . Dwie krowy sprzedane w tygodniu i ponad 11tyś zł wyszło 

to ile za kg teraz płacą?

Opublikowano
grzesiu napisał:

Także bez pracowników w zakładach za chwilę może okazać się ze wasze mleko warte jest 0zl bo nie ma Komu go przerobić.

i bez naszego mleka zakłady i pracownicy warci 0zł.....

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Spokojnie, przy tej relacji kosztów do ceny mleka przez dłuższy czas tylu pracowników może nie być potrzebnych. Popatrz sobie Grzesiu na swojego imiennika Bardowskiego jak pięknie potrafi podliczyć koszty i porównać z dochodem. Coraz więcej rolników umie w kalkulator na Wasze nieszczęście. Jeszcze te cholerne Internety, gdzie te zacofane rolniki mogą porównać ceny z innymi mleczarniami.

Racja ale jest jeszcze sporo gospodarzy z poprzedniej epoki. Brałem ostatnio cielaka od takiego. Stwierdził że mleko dobrze teraz płaci, dostał 1,47 w polmleku. 7 groszy więcej niż w poprzednim miesiacu

Edytowane przez Pitraszek
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, grzesiu napisał:

Po twoich postach twierdzę ze masz bardzo prostolinijne myślenie.  Uważasz że ktoś kto zajmuje sie transportem mialby czas cel i chęci czytać wasze wieczne narzekanie.  Mi się wydaje ze napewno nie.  Ja nie wiem jak te wasze kobiety z wami wytrzymują te ciągłe gderanie. Z tymi podwyżkami to tak samo jak dziś niema ludzi do pracy w gospodarstwach bo szukaliście durni którzy będą robić za darmo a znam gospodarzy którzy płacą swoim pracownikom place rzędu 6tys zł i nie są to Ukraińcy. Także bez pracowników w zakładach za chwilę może okazać się ze wasze mleko warte jest 0zl bo nie ma Komu go przerobić.  

Ale Ty masz człowieku tupet, jak mleka nie będzie to co wodę będą przerabiać ? 

Opublikowano
3 godziny temu, Agrojohn napisał:

Ciężko się dostać do mleczarni Sierpc?

Czy biorą gdzieś w okolicy powiatu węgrowskiego? 

Musisz jechać i się dowiedzieć. Niektórym udaje się prędzej dostać a inni czekają dłużej

Opublikowano

Czy Wy naprawdę uważacie że za chwilę zabraknie mleka? Czy w krajach rozwiniętych na zachodzie, USA, Kanada brakuje mleka? Tam rynek mleka już się zreformował to dzieje się w Polsce. Nawet jak surowca będzie mniej to będzie droższe i powstaną prawdziwe kołchozy co już się dzieje. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, grzesiu napisał:

Czy Wy naprawdę uważacie że za chwilę zabraknie mleka? Czy w krajach rozwiniętych na zachodzie, USA, Kanada brakuje mleka? Tam rynek mleka już się zreformował to dzieje się w Polsce. Nawet jak surowca będzie mniej to będzie droższe i powstaną prawdziwe kołchozy co już się dzieje. 

jedynie co to do tych kołchozów sie doczepie , bo nieraz w takich gospodarstwach np . 200 krów jest lepiej zarządzać pracownikami a i sami pracownicy mogą mieć lepsze warunki pracy . 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, grzesiu napisał:

Meksyksnie przyjadą do nas doić czy będą same roboty? Rozdrobnione działki w piecu gminach się scalą do kupy a hektar będzie kosztował 10 tys? Czemu zachód Europy się nie reformuje tylko likwiduje? W stanach też mają zielony ład, emisję spalin i programy azotanowe? W jakim świecie ty żyjesz. 

Edytowane przez kr9292
  • Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano
49 minut temu, Agrojohn napisał:

Ciekawe czy to dla nich nie za daleko i będą chcieli odbierać, bo to okolo 170 km

Do 100 km biorą i naprawdę w tym obszarze mogą kupić 3x tyle mleka co kupują teraz 

Opublikowano
52 minuty temu, grzesiu napisał:

Powodzenia im zycze.

Powstaną piękne nowe obory co widać na Podlasiu 😂 . Będą nawóz kupować po 3 tyś a mleko po 1.6zł  sprzedawać.  Biznes życia. Myślisz że w dużych gospodarstwach nie ma problemów  jeszcze szybciej pójdą z torbami jak ci mali dowalą takie wymogi że wszystkiego się odechce  . 

Prezes z Grajewa mówi budujcie się i powiększanie stada bo w tym wasza przyszłość i przetrwanie . Wiadomo taki z nową oborą związany już na 10 lat min A jak jeszcze w mleczarni kredyt wzięty to już prezes myśli że mamy uwiazanego frajera 

• Like 1
Opublikowano

ktoś pisał o jałówkach ohz osięciny ja z ciekawości zadzwoniłem wiosną tego roku to powiedziano mi że nie zależnie w którym miesiącu jest cielna 7700 zł netto 

szczerze u mnie są krowy na uwięzi ewentualnie od wiosny do jesieni sa wyganiane ale do rzeczy jeżeli ktoś kupuje takie hodowlane jałówki gdzie przez cały rok mają być na uwięzi to według mnie strzelił sobie w kolano po drugie żywienie tam jest pewnie na tip top nie wszyscy mają wóz paszowy

kolega kupił z sąsiedniej wioski 3 jałówki po 7 tysi za sztukę poszły na uwieź jedna w nocy tak skopała ściółkę do betonu że się rozkraczyła i już nie wstała pozostałe się ocieliły ale jak powiedział mi ojciec mojego kolegi dają tylko 15-20 litrów na dzień powiedział że już nie kupi z wielostanowiskowych obór kuzyna kolega kupił z jakieś pomocy hogana czy coś że 3 tysie zwracali za sztuke kupił 15 szt bo chciał szybko obore zapełnić uwięziówka to nawet rok nie wytrzymały na nogi

a za październik 6 tys litrów białko 3,75 tłuszcz 4,68 1.77 brutto włoszczowa

Opublikowano
1 minutę temu, greg1985 napisał:

Myślisz że w dużych gospodarstwach nie ma problemów  jeszcze szybciej pójdą z torbami

Dwóch dużych. Jeden pewnie już ponad 350 krów, drugi niewiele mniej-wiszą po 100000zł za młoto browarniane w pobliskim browarze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v