Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A to wiadomo, że i takie cyrki były i w Grajewie zwłaszcza jak "ktoś" nie dostał się do sejmu albo senatu i nagle po wyborach jak się nie dostał, jeden sąsiad z drugim się zgadali i wyszło że cała trasa pozaklasowe miała 👀

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Każdy kto ma trochę pojęcia o tym co robi to spełnia wymagania bez problemu, ale jak widać nie wszyscy 

Tylko dlaczego zakłady mają problemy ze spełnianiem wymogów wobec dostawców?

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał:

Totalna bzdura nikt na chwilę obecną nie odszedł. A dodatkowo od nowego roku do naszej spółdzielni popłynie ogromna ilość mleka od nowych członków którzy zdecydowali się na współpracę z Piątnicą 

Tak jak w każdej innej mleczarni tak i w Piątnicy kończą z produkcją to z braku następcy A może i z braku dalszych perspektyw wiec .

Z tego co czytam i słychać po ludziach w tym roku Piątnica jakoś z ceną się nie wysila . Płacą tak jak każda dobrze zarządzana mleczarnia .

Przy tych kosztach już dawno powinno być grubo ponad 2 zł brutto ale żaden skup się nie wyrywa . A wczoraj kierowca masło przywiózł po 6 zł  za kostkę 

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał:

Piątnica nikogo nie trzyma na łańcuchu jeśli chcesz odejść nie będą Ci tego utrudniać.

Jak długo trzeba czekać na zwrot udziałów członkowskich?

Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał:

Piątnica nikogo nie trzyma na łańcuchu jeśli chcesz odejść nie będą Ci tego utrudniać.

Ojojoj chłopaczku chyba za dużo Pani Kwiatkowskiej się nasłuchałes i wszystko Ci pasuje i odpowiada a prawda jest taka że Piątnica zaczyna  trochę w kulki lecieć , nie mogę pisać na forum kto co i dlaczego bo nie chce żeby ktoś miał nieprzyjemności ale nie jest już tak kolorowo,dziękuję tyle na temat

Opublikowano
3 godziny temu, czareczek85 napisał:

Liczy sie stabilność. Płacą więcej ciekawe kto i jak długo i pytanie komu płacą bo chyba tylko tym co oddają ilości po kilkadziesiąt jak nie kilkaset tysięcy miesięcznie.

Nie wiem jaka miałeś ilość, ale w sierpcu ja miałem taką cenę za wrzesień jak ty za październik, a miałem tylko 17k litrów i parametry trochę lepsze. A Pani Krowiarka mając 4x tyle co ja miała chyba 8 gr wiecej. Chyba ze mówiąc mały masz na myśli taki co oddaje 30-40 litrów na dwa dni.

Opublikowano
5 godzin temu, czareczek85 napisał:

Cena za październik 1,92zł brutto przy średnim białku 3.38 a tłuszcz 4,5. Do tego klasa premium

Jeśli masz ilość powyżej 44 tyś i jesteś na vacie w Sierpcu za październik miałbyś 2,13 zł przy tych parametrach co podałeś. Z jakich okolic jesteś? Jak nie daleko to zadzwoń popytaj może by Cię przyjęli 😉😄

Opublikowano
5 godzin temu, czareczek85 napisał:

Totalna bzdura nikt na chwilę obecną nie odszedł. A dodatkowo od nowego roku do naszej spółdzielni popłynie ogromna ilość mleka od nowych członków którzy zdecydowali się na współpracę z Piątnicą 

Też słyszałem o tym że ma przyjść sporo nowych dostawców. Co do ceny mleka to moim zdaniem najważniejsza jest stabilność, aktualnie są mleczarnie, które płacą trochę więcej od Piątnicy, ciekawe tylko jak długo to się utrzyma. Tłuszcz 4,14 białko 3,3 1,80 zł.

Opublikowano
4 godziny temu, Mistrz18 napisał:

Ten Pan woli mieć stabilna cenę a nie zjazd od stycznia

Wszystkie zjazdy i wjazdy zależą od tego czy będzie więcej mleka czy mniej a nie od czyjegos widzimisię. Patrząc przez pryzmat obecnych i dalszych wzrostow kosztów produkcji zjazd na 1,5zł oznacza zapchanie ubojni krowami. My tu nie rzadamy 3 zl/litr (nie to żebym się gniewal jakbym dostal:p)

• Like 3
Opublikowano

Są też tacy hodowcy którzy do innej mleczarni oddają więcej litrów niż oddawali do Piątnicy przy czym mniej wydają na leczenie a wypłata taka sama, czy tylko to dobry kierunek mieć chore krowy? Może dlatego niektórzy próbują sił w innych mleczarniach a najczęściej jest to mlekowita i odchodzą z Piątnicy

Opublikowano
1 godzinę temu, pawlak2507 napisał:

Są też tacy hodowcy którzy do innej mleczarni oddają więcej litrów niż oddawali do Piątnicy przy czym mniej wydają na leczenie a wypłata taka sama, czy tylko to dobry kierunek mieć chore krowy? Może dlatego niektórzy próbują sił w innych mleczarniach a najczęściej jest to mlekowita i odchodzą z Piątnicy

Rozumiem że masz somatyke poniżej 200tyś 

Problem to się zacznie, jak połowę antybiotyków zostanie wycofana. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pawlak2507 napisał:

Jeszcze nie słyszałem o takim co by z Piątnicy do mlekovity przeszedł

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Rozumiem że masz somatyke poniżej 200tyś 

Problem to się zacznie, jak połowę antybiotyków zostanie wycofana. 

Aktualnie mam poniżej 100 tyś ale wiadomo jak to w hodowli nie znasz dnia ani godziny jak somatyka wystrzeli czasem nie wiadomo od czego

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.11.2021 o 20:00, Marcin133 napisał:

Polmlek słabo...1.66brutto

Ale podobno podwyżki będą 

Podobno w Lowiczu jeśli zwiększysz o20% z miesiąca na miesiąc to to 20% po 2 zeta

A ssanie jest bo odwiedziła mnie moja stara mleczarnia i chcą płacić drożej żeby tylko wrócić 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
27 minut temu, Łolek napisał:

Podobno w Lowiczu jeśli zwiększysz o20% z miesiąca na miesiąc to to 20% po 2 zeta

A ssanie jest bo odwiedziła mnie moja stara mleczarnia i chcą płacić drożej żeby tylko wrócić 

Pisali o tym wcześniej że cena 20 % wyższa za dostawy większe niż w analogicznym okresie rok temu. Nawet ponad 2 zł będzie. Jeśli za listopad będzie wychodziła podstawowa cena 1,8-1,85 zł to co powyżej wyjdzie około 2,12 zł. Brawo łowicz. Wychodzi na to że trzeba zmieniać prezesów i zarządy skoro łowicz już prawie upadł, dużo dostawców uciekło a i tak się podnieśli i aktualnie będą płacić 3 lub 4 cenę w kraju po sierpcu, giżycku i piątnicy. Jestem ciekaw co ci ,,liderzy'' polskiego mleczarstwa wymyślą. Może mlekpol i mlekowita znowu będą inwestować w ,,potrzebny'' rozwój a rolnik niech się cieszy że chcą odbierać od niego mleko 

• Like 3
Opublikowano
47 minut temu, Łolek napisał:

Jogo ? 

Trza było powiedzieć żeby południe łódzkiego zawojowali 😛

Tak może jeszcze na te dwa lata bym skusił się przejść 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v