Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie jest ten wielki konsument nabiału z Grajewa Grzesiu który mógł by skomentować taką sytuację. Jak Mlekpol podnosi cenę to nachwalić się nie może jaka to cudowna mleczarnia A jak obniżki to siedzi z potkulonym ogonem.

A miało być tak pięknie 

Opublikowano
Zdzinio napisał:

49 minut temu, Maksy napisał:

Dobrze, ze jak pouczyłeś kierowców to nie miałeś problemów z somatyka i bakteriami potem. Walka z kierowcami w Łowiczu nie kończyła się dobrze dla gospodarza. Większość osób co oddawała do Łowicza wie o co chodzi 😉😉

Problemy to były ale krutko bakterie zaczęły wychodzić po1500000 ( półtora miliona) zadzwoniłem do instruktora że kierowca się pomylił i szambo wyciągnął😂 i żeby on przyjechał i próby pobrał. Nawet nie przyjechał i wszystko do normy wróciło!

Oj u mnie tak samo było... Jak powiedzieliśmy kierowcy że mamy legalizację to też przez kilka odbiorów było dużo bakterii i w dodatku na złość nie domykał zawory przez co resztki mleka (około litr) wykąpało przez noc... 🙄

Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał:

ale ogólnie to wszystkie zbiorniki mają legalizacje ?           tylko moze zostac zgubiona listwa i kartka ?

Legalizację masz w pomieszczeniu i nóżki mają być nie do ruszenia, kiedyś było, że w posadzce osadzali " na stałe" teraz nie wiem jak robią

Opublikowano

Dlatego je omijam, trzeba zacząć od siebie. A jak dokładnie przestudiować ceny niektórych rzeczy to wcale nie jest tam aż tak tanio. W Polomarkecie na przykład często ceny są podobne. Szkoda że na wschodzie nie ma Dino, też polska sieć.

Opublikowano
28 minut temu, niesamowity90 napisał:

Dlatego je omijam, trzeba zacząć od siebie. A jak dokładnie przestudiować ceny niektórych rzeczy to wcale nie jest tam aż tak tanio. W Polomarkecie na przykład często ceny są podobne. Szkoda że na wschodzie nie ma Dino, też polska sieć.

Na wschodzie też już budują jedynie jeszcze w Podkarpackim nie ma a tak to  w Lubelskim i Podlaskim parę jest a w Świętokrzyskim to już sporo tego w ciągu 2 lat nastawiali

Opublikowano

Szanowni Państwo.
Doskonale wiem że dla was liczy się każdy grosz do ceny i rozumiem to.
Pozwólcie, że opowiem wam jak to wygląda z drugiej strony.
Zakładając że w Polsce jest ok 100 mleczarni moja mleczarnia jest ok dwudziesta.
Nie jest więc ani zła ani topowa.
Jestem pracownikiem skupu mleczarni. Często wzywany jestem przez prezesa gdy ustalana jest cena za mleko. Płacimy średnio ok 1,55. Netto.
Prezesi długo dyskutują ile można dać najwięcej za  mleko. Nie więcej jednak niż spoldzielnie stać. 4 miesiace straty i można pogrzebać firmę. Zawsze dają jak najwięcej, ale nie więcej niż można. Wiadomo że mleka na rynku mleka jest mało, a te duże firmy stać wyciągnąć najlepszych choćby i po 2zl za litr. U siebie tego nie dadzą, ale na wyjeździe żeby skusić rolnika tak. Zazwyczaj przez pół roku 
Z jednej strony rozumiem że wszystko rośnie. Pasze itd. Z drugiej strony doprowadzi to do tego że zostaną w Polsce 3 mleczarnie i zapanuje tzw oligopol. Tzn dogadają się ile będzie kosztowało mleko i wszyscy będą doić za tyle ile trzech prezesów zdecyduje.
I tu pojawia się zamknięte koło. Przejście za 10gr więcej jest dla jednej osoby niezwykle opłacalne. Ale czy będzie opłacalne za 5 lat dla wszystkich? Nie sądzę. Pozycja negocjacyjną pomiędzy rolnikiem a jednym z trzech prezesów będzie nie do pokonania.
Tak jak dziś nie do pokonania jest pozycja mleczarni do sieci handlowej. Spółdzielnia cieszy się jeśli marza czyli różnica przychodu nad kosztem wynosi 5%. Tymczasem marza sieci to 30% o ile cię wogle wpuści na półkę.
Nie będę czesto zabierał więcej głosu na forum z racji tego że nie jestem rolnikiem a pracuje w mleczarni.

• Like 1
Opublikowano

Zawsze prezes może oszczędności poszukać w innym miejscu niż u rolnika.Jesli jesteś w spółdzielni to prezes nie jest wyrocznią a przynajmniej nie powinien być bo to rada nadzorcza nad prezesem stoi.Puki będą do rady wybierani tacy jak nasz makler to rolnik będzie traktowany jak niewolnik.Rada nadzorcza powinna przeanalizować wydatki spółdzielni i pomyśleć gdzie je ograniczyć a jest wiele takich kosztów.

• Like 5
Opublikowano

Był podlaski góral, jak ktoś wyżej napisał Naczelny Konsument RP ( przewoźnik ), to i mamy pracownika skupu który jest wzywany na ustalanie ceny . Co ten grzesiu jeszcze wymyśli. Swoją drogą ciekawa ta dwudziesta lokata i średnio 1,55 netto.  To więcej jak mlekpol i mlekowita a nie przypominam sobie żeby poza Piątnicą ktoś lepiej od tych molochów płacił. Podobnie płaci Giżycko, Sierpc czy President to gdzie jeszcze 15 mleczarni. 

Propagando witaj 

Opublikowano
5 godzin temu, Jejek napisał:

Szanowni Państwo.
Doskonale wiem że dla was liczy się każdy grosz do ceny i rozumiem to.
Pozwólcie, że opowiem wam jak to wygląda z drugiej strony.
Zakładając że w Polsce jest ok 100 mleczarni moja mleczarnia jest ok dwudziesta.
Nie jest więc ani zła ani topowa.
Jestem pracownikiem skupu mleczarni. Często wzywany jestem przez prezesa gdy ustalana jest cena za mleko. Płacimy średnio ok 1,55. Netto.
Prezesi długo dyskutują ile można dać najwięcej za  mleko. Nie więcej jednak niż spoldzielnie stać. 4 miesiace straty i można pogrzebać firmę. Zawsze dają jak najwięcej, ale nie więcej niż można. Wiadomo że mleka na rynku mleka jest mało, a te duże firmy stać wyciągnąć najlepszych choćby i po 2zl za litr. U siebie tego nie dadzą, ale na wyjeździe żeby skusić rolnika tak. Zazwyczaj przez pół roku 
Z jednej strony rozumiem że wszystko rośnie. Pasze itd. Z drugiej strony doprowadzi to do tego że zostaną w Polsce 3 mleczarnie i zapanuje tzw oligopol. Tzn dogadają się ile będzie kosztowało mleko i wszyscy będą doić za tyle ile trzech prezesów zdecyduje.
I tu pojawia się zamknięte koło. Przejście za 10gr więcej jest dla jednej osoby niezwykle opłacalne. Ale czy będzie opłacalne za 5 lat dla wszystkich? Nie sądzę. Pozycja negocjacyjną pomiędzy rolnikiem a jednym z trzech prezesów będzie nie do pokonania.
Tak jak dziś nie do pokonania jest pozycja mleczarni do sieci handlowej. Spółdzielnia cieszy się jeśli marza czyli różnica przychodu nad kosztem wynosi 5%. Tymczasem marza sieci to 30% o ile cię wogle wpuści na półkę.
Nie będę czesto zabierał więcej głosu na forum z racji tego że nie jestem rolnikiem a pracuje w mleczarni.

Cześć Grzesiek 🙋😂

• Like 2
  • Haha 19
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v