Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, damianzetor9540 napisał:

To ile masz tego mleka że musisz wziąć 4 tony po 1500 zł, czyli za 6000 zakupów? 120 tyś litrów miesięcznie?

Damian nie o to chodzi ile muszę wziąć tylko że jest drożej. Muszę specjalnie jechać zazwyczaj częściej niż raz bo wiecznie czegoś nie ma. Wg ciebie to jest dobre?

Opublikowano
lamboEVO100 napisał:

A kto wam każe brać całość z mleczarni? Biorę 200-250 l ON na miesiąc i artykuły spożywcze tak by to wykorzystać. Na paliwie mają tylko trochę drożej jak stały dostawca więc jak te 20-40 zł więcej wyjdzie to przeżyje. Nie ma co tak przeżywać tej premii tylko kupić u nich za te 5 gr towar na którym mają najmniejszą przebitkę. 

Fakt cena za styczeń nieciekawa, mlekpol płaci dużo lepiej. 

Jak czytam ten temat to nie wiem po co niektórzy w tej branży siedzą ? By dookoła narzekać ? Jak tak źle i niedobrze teraz to trzeba to rzuć i zacząć robić co innego skoro mleko się nie opłaca. Lepiej raczej nie będzie, koszty różną niewspółmiernie do ceny, robocizna tak samo. 

Panie nic się nie opłaco lipij iść na jaki Magazyn 🤪 ale ziemi chętnie dokupię 😅

• Haha 3
Opublikowano
9 minut temu, damianzetor9540 napisał:

@grzesiu

Ty się lepiej zajmij Borawskim bo jak zacznie mleko z owsa robić to nie będziesz miał co tymi swoimi cysternami zwozić i Ci pozostanie zamiatanie placu. 

Żebym ja je miał to bym nie miał czasu czytać Twoich wypocin.  

Opublikowano (edytowane)

Chwalenie tego, że może jest i taniej ale tylko 10% to podchodzi pod syndrom sztokholmski 😁

Nie oszukujmy się jest wolny rynek i każdy chce kupić tam gdzie jest najtaniej, a nie gdzie nakazują. 

Damian zetor od ilu tys litrów jest ten maksymalny próg? 

Edytowane przez piotrek91p
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, ThePerkins napisał:

nie dawno wszyscy na mlekpol , że bee i wgl gówno burza na 10 storn, sypnęli trochę groszem i już chłopy jadaczki pozamykali :P  

I co nie opłacało się ponarzekać czy to na forum czy w radzie zeby teraz 3 miesiąc oddawac mleko za 1,9? I nie zanosi się na spadek. A wcześniej po 1,8. Policz sobie ile pieniędzy tracisz. Podałem już wcześniej wyliczenia że aktualnie 30 groszy roznicy. 

Naprawdę dostawcy mlekowity mają syndrom sztokholmski. Cena 1,5-1,6 . Jakas lojalnościowka na której tak naprawdę może jest 1-2 grosze więcej do litra bo reszta idzie na różnice w cenie pomiędzy produktem z mlekowity a innym dostawcami. Pluja w twarz a wy się zarzekacie że deszcz pada. Dopóki będziecie siedzieć potulnie i się cieszyć że lepiej płacą niż lokalna mleczarnia to nic się nie zmieni. Będziecie tylko prezesa oglądać z wypięta klatka piersiowa na której będą wieszac kolejny medal za najwiekszy obrót pieniędzmi.  

Wolałbym żeby mlekowita też płaciła po 1,8-1,9 bo wtedy by była jakaś rywalizacja o dostawców. A tak nam obniża i powiedzą że i tak lepiej wyjdzie  jak w mlekowicie. Zamiast robić kolejny dym że wyjdzie mniej jak w mlekowicie 

Edytowane przez ramzes10
Opublikowano
44 minuty temu, grzesiu napisał:

Jak Dariusz przeczyta (a na pewno przeczyta) te pochwalne komentarze pseudo premii to myślę że plotki o 10gr szybko się spełnią. 

Niedługo w mlekowicie będzie tyle tej premi lojalnosciowej że będzie można wybrać nawozy za cały rok i resztę środków do produkcji  A i tak będzie mało 😂

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, pedro2 napisał:

Jak mleczarka prawie leży na boku to mleko poszło górą czy nie? Pod kątem 20-30% się położył... Tak z ciekawości 😋 teraz przepompowują z górnych włazów

Poszło nie Wszystkie ale poszło 

Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał:

Jak mleczarka prawie leży na boku to mleko poszło górą czy nie? Pod kątem 20-30% się położył... Tak z ciekawości 😋 teraz przepompowują z górnych włazów

Masz foto?

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Chciałem zrobić jak jechałem, ale psiarnia pilnuje go już 4 godziny. Polindus niebieski Man całkiem świeży. Na prostej drodze i głęboki rów

Gdzie się wwalil 

Opublikowano
3 godziny temu, grzesiu napisał:

Jak Dariusz przeczyta (a na pewno przeczyta) te pochwalne komentarze pseudo premii to myślę że plotki o 10gr szybko się spełnią. 

Toć tak będzie max do końca tego roku.

7 godzin temu, Unexpected napisał:

Już nie chodzi o sama dochodowość, to żadne zagrożenie w przyszłości w produkcji mleka dla samych hodowców,, problemem jest i będzie znalezienie drugiej połówki, która by pomagała w gosp. i chciała dalej to prowadzić.

Sam gówno zrobisz, jeżeli rodzicom nie długo siądzie zdrowie, w moim rejonie rozwinięte gospodarstwa, to te w których małżeństwo wspólnie pracuje, tam gdzie się nie porozumienia albo żona się nie dotyka jest stagnacja, lub krowy będą  w niedługim czasie przeznaczone do kasacji.

Dokładnie tak, a najlepiej to jak dwa albo 3  zgodne pokolenia ciągną biznes.

5 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Jak żona zarobi te 3-4 tys to nie lepiej pracownikowi dać te pieniądze?

Widział ty u jakiej kobiety pieniądze?

• Like 1
  • Haha 4
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, domek1992 napisał:

dla pocieszenia dostawców mlekowity ja mam tylko 1,51 brutto OSM Kosów. do max progów za ilość brakuje mi jeszcze 18 gr netto 

a jak wcześniej cena ?. Nie przenosisz się gdzieś ?

Opublikowano
Dnia 9.02.2021 o 12:58, Kierownik napisał:

czyli rozumiem ze od nowego roku jednak Wloszczowa>Mlekovita

Napisze ci mój osobisty ranking mleczarni z ostatnich dwóch lat (biorę pod uwagę cenę za mleko ;uczciwość w parametrach, wymogi, współpracę, wypłacalność) : 1-piątnica; 2- sierpc, 3- mlekpol, 4- Ryki, 5- włoszczowa, 6-spolmek, 7 - mlekovita,... Jest to moja subiektywa opini,; ja w włoszczowej za styczeń Przedział 70-300 tyś białko 3,5  tłuszcz 3,86 postałem 1,57 netto. Więc solidnie, 

Opublikowano
28 minut temu, ThePerkins napisał:

a jak wcześniej cena ?. Nie przenosisz się gdzieś ?

cena w grudniu 1,52. mlekovita najbliżej mnie bierze 5 km o de mnie a jabłonna to nie dla mnie 

Opublikowano
50 minut temu, Arczi_farmer napisał:

Napisze ci mój osobisty ranking mleczarni z ostatnich dwóch lat (biorę pod uwagę cenę za mleko ;uczciwość w parametrach, wymogi, współpracę, wypłacalność) : 1-piątnica; 2- sierpc, 3- mlekpol, 4- Ryki, 5- włoszczowa, 6-spolmek, 7 - mlekovita,... Jest to moja subiektywa opini,; ja w włoszczowej za styczeń Przedział 70-300 tyś białko 3,5  tłuszcz 3,86 postałem 1,57 netto. Więc solidnie, 

Moim zdaniem w sierpcu nie sprawiedliwe są przedziały. Nie wiem co ile są ale patrząc na ceny jakie tu podają to jak ktoś oddaje 15 tyś a ktoś 50 tyś to już około 15-20 groszy różnicy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v