Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, pawelol1905 napisał:

Zazwyczaj dzieci nie chcą mieć nic wspólnego z tym Twoim "bogactwem".

Moje też tego nie chcą i mają  racje  

Tzn krów nie chcą bo resztę już tak

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
13 godzin temu, krzysieek napisał:

Przejrzałem kilka ostatnich stron i stwierdzam że jesteście oderwani od rzeczywistości. Gospodarka leży, rolnictwo leży a prywatne biznesu przejmują korporacje. Tylko mleczarstwo jako tako jeszcze funkcjonuje bo jest w rękach rolników. Za kilka lat pozostanie wam dojenie za 70 gr albo pójść na etat za za 2-3, tys co starczy na zrobienie kilka razy zakupów w Biedronce.To jest nieuniknione. To że w grudniu miałem 15 groszy mniej jest przykre, ale to nie zmienia faktu że moja dawana spółdzielnia była mocna i stabilna. Dbajcie o spółdzielnie i nie róbcie sobie krzywdy w internecie. Zobaczcie co się dzieje wokół. 

Ja nie twierdzę że trzeba lać miód prezesom tylko mądrze dbać o swój biznes i upominać się o swoje.

Co teraz będziesz hodował/uprawiał?

Opublikowano

Odejść nie mogę bo nie ma gdzie płacić płacą w terminie w miarę dobre pieniądze wiadomo wkurza ta lojalnościową bo robisz biznes firmom pokrewnym i to taki że nie nadążają produkować taki Polmas ma wzrost sprzedaży 50%  pomoc kredytową udzielają idą na rękę z odbiorem mleka nawet co dzień bez żadnych dopłat dają krechę nawet na zakup zbiornika jak by się chciało na nawet pomagają załatwić. Ma udziały nie zabierają nie wiadomo ile jest to 1/grosz od każdego litra nie 10czy tam 15 a jak się czyta każdy widzi jak się odzyskuje te udziały. Mi.jakos ostatnio parametry pasują nie wiem jakie są naprawdę bo pod ocena nie ma stada ale od października gdy weszła świerza kukurydza 🌽 mam tłuszcz 4.1-4.4 białko 3.1-3.4  więc w porównaniu do zeszłego roku gdzie tłuszcz cały rok mailem na poziomie 3.5 to wiadomo że cena lepsza i więcej zostaje jestem zwykłym dostawca i to takim małym w roku oddajemy +-200tysiecy litrów

Opublikowano
pedro2 napisał:

13 godzin temu, krzysieek napisał:

Przejrzałem kilka ostatnich stron i stwierdzam że jesteście oderwani od rzeczywistości. Gospodarka leży, rolnictwo leży a prywatne biznesu przejmują korporacje. Tylko mleczarstwo jako tako jeszcze funkcjonuje bo jest w rękach rolników. Za kilka lat pozostanie wam dojenie za 70 gr albo pójść na etat za za 2-3, tys co starczy na zrobienie kilka razy zakupów w Biedronce.To jest nieuniknione. To że w grudniu miałem 15 groszy mniej jest przykre, ale to nie zmienia faktu że moja dawana spółdzielnia była mocna i stabilna. Dbajcie o spółdzielnie i nie róbcie sobie krzywdy w internecie. Zobaczcie co się dzieje wokół. 

Ja nie twierdzę że trzeba lać miód prezesom tylko mądrze dbać o swój biznes i upominać się o swoje.

Co teraz będziesz hodował/uprawiał?

Pewnie nic no bo co się opłaca? 🤷‍♂️Lepiej iść do pracy na jakiś magazyn i znaleźć jakiegoś frajera na ustne dzierżawy i "żyć jak Pan"

Opublikowano

Takie mi wychodziło według mlekovity w prawie całym roku 2020i co zrobisz nic nie zrobisz znam takich co wojowali oddają teraz do Polmleku

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Takie mi wychodziło według mlekovity w prawie całym roku 2020i co zrobisz nic nie zrobisz znam takich co wojowali oddają teraz do Polmleku

Zgadza się. Mimo walenia na parametrach i tak wychodzi korzystna cena. Można się wk***iac ale w wielu przypadkach nie ma innej alternatywy i trzeba zaciskać zęby. Ewentualnie ponarzekać na forum. 

15 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

kuwa to w co Ty ciągle tak inwestujesz skoro taki dostawcą jak Ty nie ma 200 odłożone w skarpetach ?

Zapomniałem ci wczoraj odpisać, że gdybym zmienił Łowicz 10 lat temu na mlekovite czy mlekpol to pewnie w skarpecie by było. Trzeci rok leci jak z nimi skończyłem i faktycznie odczuwam poprawę. Nawet jeśli to 15-20 groszy to w skali roku robi różnicę

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

Jak mleko będzie po 70gr to u mnie krowy wyjeżdżają ja nie będę na dziadów i nygusow z miasta robił, I to chyba nie tylko ja bo tutaj na forum chyba nikt nie będę doił poniżej kosztów produkcji ...

Opublikowano

wille napisał:

President 1.68 przy 13.5 tyś i4.59 tł oraz 3.51 bi. Również jest premia za zeszły rok 0.06 gr. Wypłacana w 2 ratach

to dobra cena u mnie przy progu powyżej 30k bi 3.51 to 4.68 wyszło ponad 1.69 bliżej 1.70 brutto. A ta premia 6gr za litry oddane w zeszłym roku będzie w styczniu płacona i to jest pierwsza rata o drugiej racie jeszcze nic nie wiadomo

Opublikowano
41 minut temu, damianzetor9540 napisał:

70 gr to połowa kosztów produkcji to gdzie wgl o tym mowa 

Nie przesadzaj! koszt produkcji 1.40 za litr? Jakby tak było to chyba by już nawet 1 rolnik z krowami nie zostal

Opublikowano
2 minuty temu, czesio1612 napisał:

to dobra cena u mnie przy progu powyżej 30k bi 3.51 to 4.68 wyszło ponad 1.69 bliżej 1.70 brutto. A ta premia 6gr za litry oddane w zeszłym roku będzie w styczniu płacona i to jest pierwsza rata o drugiej racie jeszcze nic nie wiadomo

To ładnie. Ponad 2 zl wyjdzie o ile zostanie wam aktualna cena 

3 godziny temu, zkordalski napisał:

Odejść nie mogę bo nie ma gdzie płacić płacą w terminie w miarę dobre pieniądze wiadomo wkurza ta lojalnościową bo robisz biznes firmom pokrewnym i to taki że nie nadążają produkować taki Polmas ma wzrost sprzedaży 50%  pomoc kredytową udzielają idą na rękę z odbiorem mleka nawet co dzień bez żadnych dopłat dają krechę nawet na zakup zbiornika jak by się chciało na nawet pomagają załatwić. Ma udziały nie zabierają nie wiadomo ile jest to 1/grosz od każdego litra nie 10czy tam 15 a jak się czyta każdy widzi jak się odzyskuje te udziały. Mi.jakos ostatnio parametry pasują nie wiem jakie są naprawdę bo pod ocena nie ma stada ale od października gdy weszła świerza kukurydza 🌽 mam tłuszcz 4.1-4.4 białko 3.1-3.4  więc w porównaniu do zeszłego roku gdzie tłuszcz cały rok mailem na poziomie 3.5 to wiadomo że cena lepsza i więcej zostaje jestem zwykłym dostawca i to takim małym w roku oddajemy +-200tysiecy litrów

Zapomniałem o tej patologicznej premii do której trzeba dokładać bo ceny najwyższe na okolicy. Znajomy bierze paliwo to płaci +/- 10 groszy więcej niz okoliczni dostawcy. Interes po chu.u. W mlekpolu jest 2 grosze na udzial. Nikt z mlekowity nie przedstawil jak wygląda zakończenie współpracy z tą mleczarnia i odzyskanie udziałów więc może być tak.samo jak w mlekpolu. Z tego co się czyta na forum to wasz odbiorca jeb.e wybranych dostawców przez jakiś czas, później kolejnych. Różnica u ciebie to 0,6-0,9 na tłuszczu. Policz teraz sobie ile kasy straciłeś za poprzedni rok przez niższe parametry. U siebie co jakiś czas sprawdzam w laboratorium  czy się parametry zgadzają i tu mlekpol na plus bo wszystko się zgadza.  Nie dość że cena macie niższa niz w mlekpolu to i na parametrach tną a wy dalej zadowoleni bo ,,płacą w terminie '' jakby to jakiś wyczyn był. Dostawcy mlekpolu są nie zadowoleni bo wiedzą że cena może być lepsza. Ty zamiast jeba.c mlekowite za to co robi czepiasz się mlekpolu czy Sierpca mimo iż mlekowita polotu do nich nie ma 

Opublikowano

Niektorzy mieszkaja w takim miejscu ze maja wybor z 2 moze 3 mleczarni, a i tak mlekuta placi najlepiej. Dzwonilem do mlekpolu, przyjechali by jesli bedzie w okolicach 20tys co drugi dzien wiec odpuscilem. Nie bede chodzil za kims zeby mu poprawic ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v