Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dotkliwe teraz mu na gospodarstwo przyjadą wszystkie możliwe instytucję na kontrolę i każda będzie bardzo dokładna 

Opublikowano
14 minut temu, Unexpected napisał:

Jakie są konsekwencje nie wpuszczenia wetów z PIW na posesję, w celu kontroli pod kątem bioasekuracji?  Typek z małą hodowlą tak zrobił

Na dzień dobry blokada siedziby stada 

Opublikowano

Zobaczył, że dobrze trzepią i robią zdjęcia ogólnie do dokumentacji, nie wiem w sumie, głupie powody podawał ze locha się prosi, jest brudno i nie będzie ścielił w tym momencie słomą oraz że chorował wcześniej na covida. Trzymał ich przed bramą, szybko nie odpuszczali

Opublikowano

Do mnie też nie dzwonią wiedzą że zawsze wszystko jest w porządku przyjedzie pochodzi spisze protokół i jedzie dalej 

Opublikowano
16 godzin temu, adamn999 napisał:

Dwie chłodnie firmy Tönnies, widziałem dziś na S 5 w okolicy Poznania, nigdy wcześniej nie widziałem ich na polskich drogach 🤬

Mają swoją rzeźnie na naszym terenie to raczej nic dziwnego 

Opublikowano
soltys48 napisał:

1 godzinę temu, ws71 napisał:

@soltys48 Od 6,60 S, u nas 6,7 do 6,85

A maciora?

3,4 dziś zabrana agro maki

pytanie z innej beczki, jak uzasadnić ARiMR ogrodzenie całej dzialki 7000 m2 metrów ( 340 m płotu) defacto do produkcji trzody jest wykorzystywane około 4000 m2 reszta to pole uprawne. myślałem żeby napisać że reszta to plac manewrowy przy rozładunku słomy, lub ustawić izotermę na padlinę na drugim końcu działki. przerabiał to ktoś?

Opublikowano

ja podałem, że będę miał słomę, a rozporządzenie MSWiA mówi o minimalnych odległościach od granic, chyba 30 metrów. A na koniec działki podałem ze musiałbym wielokrotnie otwierać bramę aby zadbać o pozostały teren co zmniejszyłoby skuteczność bioasekuracji. przeszło, 250mb, nabór 2018

Opublikowano

dzięki tak napiszę, dodatkowo dodam że robię dwa stogi, a na działce pozostaje jeszcze trzeci zeszloroczny którym ściele do czasu dezaktywacji ewentualnego wirusa w słomie z nowych zbiorów.

powiedz mi kolego czy zwrot to 80 % z 200 zł za metr bieżący, czy w wniosku o płatność dokumentujesz że 1 bieżący wyniósł cię np 150 zł i od tego ci naliczają 80%?

a i czy miałeś kontrolę i na co zwracać uwagę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v