Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 16.03.2021 o 19:49, JanKrzysztof napisał:

Człowieku, tacy Marcinkowscy biją ponad 3000 świń dziennie i oni mają gdzieś Twoje parę ogonów, bo najwyżej sobie ściągną auto więcej z Niemiec, zamiast kupować od targujących się maruderów z partiami po kilkanaście sztuk. Handel z Niemcami raczej idzie dalej, o czym świadczy ubiegłotygodniowa podwyżka w niektórych zakładach 20 gr zamiast 40.  

Ogólnie ciekawe czy ta cena na trzodę  chociaż się utrzyma...

I się utrzymała ha ha

Opublikowano
Dnia 18.03.2021 o 14:18, damianos95 napisał:

Lepiej sie w to nie pchaj kase z mlodego przeznacz na cos innego jak bedziesz modernizowal za kase z mlodego to sie bedziesz tlumaczyl z kazdej cegly itd znjomy to przerabial chorzy ludzie i chore przepisy 

Dnia 18.03.2021 o 14:20, PRZMAS19821982 napisał:

Oto fakt.... Najlepiej maszyny ciągnik. Mniej formalnosci

Dnia 18.03.2021 o 15:19, rudinho11 napisał:

Młody rolnik czy Mgr to tylko maszyny. Najprościej rozliczyć potem. Nie pchaj się w budynki z tych dofinansowań.

23 godziny temu, turtojs napisał:

Dokładnie a jeszcze lepiej zakup ziemi, jak ceny masz dobre w okolicy to za te 150 tysi kupisz 6 ha, za 6 lat sprzedasz za 300 tysi, albo najlepiej kupuj pola co będziesz mógł działki budowlane zrobić w przyszłości, tu zaczyna się konkretny pieniądz na ziemi dopiero

U mnie ziemia po 120 tys za hektar a mam 12 ha. JEśli bym brał maszyny bo jeszcze muszę studia podyplomowe to nie widzę innej opcji jak etat. Ale u mnie w okolicy to nie widzę nic ciekawego chyba że wyjazd do wawy albo olsztyna i gospodarka z odległości. I po jakim czasie od uzyskania premii można iść do pracy

Opublikowano

Rok musisz byc na krus a robic mozesz na czarno po roku legalnie w zus 

Wcale o dobra prace nie latwo narzeczona po studiach chemii i pracy nie ma a jak jest to z doswiadczemiem 3 lata albo w drugim polski

Opublikowano
41 minut temu, damianos95 napisał:

Rok musisz byc na krus a robic mozesz na czarno po roku legalnie w zus 

Wcale o dobra prace nie latwo narzeczona po studiach chemii i pracy nie ma a jak jest to z doswiadczemiem 3 lata albo w drugim polski

w cedrobie dużo roboty po chemii albo na nauczycielkę niech idzie w wawie

a to nie trzeba być 5 lat na krusie?

Opublikowano
11 godzin temu, Y635 napisał:

Znam takiego co tak zrobił, niby kupił a nie kupił i kasa na koncie.

Mając 150tyś na koncie zmienił cały park maszynowy

Tez bym tak zrobił i do tego jeszcze traktorek jakiś. Albo druga opcja oborę bym zmienił na krowy dolne 20 sztuk albo na duńskie prosiaka stodołę przerobić na głęboką sciolke 27 m szerokości i 12 m dlugosci

• Haha 1
Opublikowano

Ta stodoła jest drewniana czy murowana? Przy tych wymiarach niechby Ci weszło 300sztuk. Czym to wykarmisz?  Skąd weźmiesz tyle słomy? Bo jak faktycznie masz te 12 ha, czarno to widzę. Prawda jest taka że żeby budynek przystosować do trzody to trzeba kupę kasy wpakować żeby to miało ręce i nogi.. A znowu żeby kasa Ci się zwróciła to ilość ilość ilosc... 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymonidas9 napisał:

Ta stodoła jest drewniana czy murowana? Przy tych wymiarach niechby Ci weszło 300sztuk. Czym to wykarmisz?  Skąd weźmiesz tyle słomy? Bo jak faktycznie masz te 12 ha, czarno to widzę. Prawda jest taka że żeby budynek przystosować do trzody to trzeba kupę kasy wpakować żeby to miało ręce i nogi.. A znowu żeby kasa Ci się zwróciła to ilość ilość ilosc... 

Przecież 500 sztuk duńskich to przywożą pasze z zakładów. Słome bym wymienił za obornik 

19 minut temu, thefarmer napisał:

jak chcesz wyżyć ze 300 sztuk to lepiej już szukaj dobrego etatu.

Czy ja wiem rodzenstwo najnizsza krajowa po studiach także ten etat to tam wiesz

Opublikowano

w ubiegłym tygodniu sprzedane do Sokołowa przed redukcją na małej giełdzie, 38 sztuk po 7zł za E wyszło po 5,40 netto na żywą, ale mięsność bardzo słaba 56,2 zawsze było w okolicach 58 do 59. na dzień dzisiejszy Sokołów płaci 6.9 za E

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v