Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

czy mi się wydajeczy ma wyłamaną pochwę z mostu

5 minut temu, Bartek933 napisał:

Panowie, warto kupować przetrząsarkę 4,5m przy kosiarce 1,6m? powyżej 5m w lepszym stanie grubo ponad 10tyś 

ja mam 5,2 m  i powiem ci że tak średnio, 4 pokosy to tak na styk bierze i jak za szeroko jeździsz to i tak zostanie ci 10cm z jednego, więc tym bym się nie sugerował zbytnio, jeśli nie zależy ci na hydraulicznym składaniu to szukaj kuhn gf452, taką mam tylko że ciąganą, znajomy ma na podnośniku, bardzo wdzięczne maszyny, tylko sprzęgieł pilnować bo reszta prosta jak budowa cepa i w fajnych pieniądzach idzie wyrwać, jak przed sezonem dorwę jakąś 6tkę to moja będzie na sprzedaż

• Thanks 1
Opublikowano

Ja mam 5.6 i super pasuje na 4 pokosy. Ogólnie taki był plan aby 4 kosiarki brała. Ja przydziadowałem i kupiłem ręcznie rozkładana. Minus taki, że trza wyleźć no i traktorem bardziej buja na złożonej maszynie względem hydraulika.

• Thanks 1
Opublikowano

to bierz 4,5 metra, ja zmieniam 5,2 bo mam łąk ponad 20ha +jeszcze coś na spółkę, jakieś usługi itp, więc u ciebie te 4 metry będzie nie za małe trochę duże ale znów nie będziesz tym błądził jak pająkiem na pasek, a znam takiego co tym paskowym robił 15ha w 3 pokosach, cierpliwość i ilość czasu nie ziemska, swoją drogą jak liczyłem to to na pasku c360 paliła mi 20% mniej a tym kuhn'em w tym samym czasie zrobiłem 3 razy więcej

• Thanks 2
Opublikowano

We wsi znajomy też 15 ha tym cudem na pasek przewraca. Dwa pokosy rocznie robi na siano. Masakra ile to brzęczenia aby dosuszyć. Ale to specyficzny człowiek. Siano zbiera samozbierająca i dmucha to na strych. Tam cały dzień taczka w ruchu jest. W jedną stronę futer i słoma wjeżdża a z powrotem obornik na taczce wyjeżdża. Około 50 sztuk opasów na stanie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Panowie, warto kupować przetrząsarkę 4,5m przy kosiarce 1,6m? powyżej 5m w lepszym stanie grubo ponad 10tyś 

Ja kupiłem 6 karuzelowego deutz fahra i na styk zabiera 5 pokosów po rotacyjnej, super sprawa, robota idzie migiem a czas jest na wagę złota. Rozkładany hydraulicznie i ze skrętną wieżą kosztował 5 tysi. Poszukaj a pewnie coś znajdziesz w dobrych pieniądzach a na trzech hektarach to nawet maszyna z dużym przebiegiem będzie ci służyć jeszcze bardzo długo.

2 minuty temu, donweter1989 napisał:

We wsi znajomy też 15 ha tym cudem na pasek przewraca. Dwa pokosy rocznie robi na siano. Masakra ile to brzęczenia aby dosuszyć. Ale to specyficzny człowiek. Siano zbiera samozbierająca i dmucha to na strych. Tam cały dzień taczka w ruchu jest. W jedną stronę futer i słoma wjeżdża a z powrotem obornik na taczce wyjeżdża. Około 50 sztuk opasów na stanie.

Tak jak ja znam kogoś kto ma 40 krów a paszę w taczce miesza. A obora przejazdowa budowana z PROW to aż dziwię się dlaczego paszowozu nie ma

• Thanks 1
Opublikowano

Ludzie są różni. Znam też takiego co na kilkunastu hektarach ma kilkadziesiąt sztuk bydła, a mechanizacja taka, że taczka nie potrzebna. Sprzęt może nie najnowszy, ale facet z pomysłem i wie jak robić aby się na śmierć nie zarobić.

• Like 1
Opublikowano

Ja myślałem, że gwiazdowa mi wystarczy na moich piachach i nie ma sensu inwestować w nic lepszego. Ale odkad wziąłem łąki na lepszych glebach ze 3x większą wydajnością to nie dałem rady należycie przekląć tego dziadostwa. Nie dość że trzeba po dwa razy jezdzic bo nie dograbia wszystkiego to jeszcze na uwrociach robi kopki i towar owija się na gwiazdach. 

No i jeszcze kwestia bezpieczeństwa w ruchu drogowym, gwiazdowa lata na boki i nie idzie równo za traktorem, trzeba powoli jechać. Dlatego zakup karuzeli wydaje się być w tej sytuacji konieczny.

Opublikowano
8 godzin temu, Bartek933 napisał:

Wystarczy Ci,szerszą to już musi być ponad 5.6 żeby pokos więcej brała. Pisałeś że tylko 3ha pod niż więc kolejny argument na mniejszą. Taki areał w godzinkę obskoczysz spokojnie a szerszą w jakim czasie? A niech będą jakieś przeszkody. Kolejna sprawa ciągnik,do 4.5 podczepisz i 360 a do szerszej......

No i meritum węższa będzie z reguły mniej wyeksploatowana

7 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

15 ha karuzelakiem ? 🤔 Idź Pan w uj ,🙈🙈

A ponad 30 i koszone 165🤭

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v