Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, michal1993 napisał:

Daruj sobie używki za takie pieniądze, jak chcesz tyle wyłożyć to lepiej celuj w nówkę. Firma jeszcze sama będzie się martwić, żeby pasowało do twojego ciągnika i sami ci zamontują za niewielką dopłatą. Mi osobiście podoba się ładowacz który ja mam na zetorze z firmy Rolmar Lutocin, solidnie wykonany, łatwy demontaż w razie potrzeby i równie łatwy ponowny montaż. Za ładowacz 3-sekcyjny z euroramką, z siłownikami dwustronnego działania o udźwigu 1200kg, z joystickiem, łyżką 180cm i widłami do palet oraz z dowozem i montażem dałem 9500zl. Ale trzeba wziąć poprawkę na to, że to było nieco ponad rok temu przed tymi szalonymi podwyżkami, nie wiem ile teraz może kosztować.

• Like 1
Opublikowano

Używka za ok 9k  a nowy Wol-met 12500zł więc różnica jest. Wiadomo, wolałbym zapłacić za używkę tak ok7000zł ale jak ktoś wyżej pisał - takie mamy realia.  U mnie tur nie będzie specjalnie obciążony. Udźwig ok 1000kg mi wystarczy. Jutro spróbuję zadzwonić do tej firmy o której pisałeś.

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

głupotą jest porównywanie tych ładowaczy ....

Wszystko zależy do czego chce wykorzystywac... Ja wziąłem nowy zeby się nie martwić o mocowania o to czy będzie pasował czy nie... Nie mam na to czasu żeby się bawić i może zaoszczędzić parę złotych, dla wygody zamówiłem nowy i jestem jak na razie z niego zadowolony a już trochę towaru nim przerzucilem.

Nowy metal fach to pewnie by była cena +50% około jeśli nie więcej. Wiadomo, że taki Rolmar to nie Stoll ani nawet Metal Fach ale kazdy kupuje to co potrzebuje. Do niezbyt intensywnego wykorzystania mój ładowacz bardzo dobrze się sprawdza. Brakuje mi w nim tylko samopoziomowania, wielki grzech popełniłem że nie domówilem tej opcji, będę to jeszcze dorabiał

Opublikowano

Pytanie jeszcze raz o rozsiewacz vicon ps. Ten co ma rękaw z tyłu zamiast tarczy. Idzie tym zasiać nawozy niegranulowane. Postać proszku? Kos trochę za wąsko sieje i pytanie czym jeszcze można zasiać ten tańszy mocznik uff.

Opublikowano

Zaklei ci się końcówka. 

Siałem kiedyś wapno hydratyzowane. Jedna osoba non stop wajhować musiała, ale wapno hogroskopijne i ciągnęło wilgoć. W efekcie co raz więcej przyklejało się na całej długości rury

Opublikowano
6 godzin temu, migacz napisał:

Pytanie jeszcze raz o rozsiewacz vicon ps. Ten co ma rękaw z tyłu zamiast tarczy. Idzie tym zasiać nawozy niegranulowane. Postać proszku? Kos trochę za wąsko sieje i pytanie czym jeszcze można zasiać ten tańszy mocznik uff.

Piastem to raczej trzeba siać. Jak wygląda ten mocznik? Suche to czy wilgotne, są pozlepiane bryły?

Gdzieś słyszałem żeby to rozpuszczać i lać wozem asenizacyjnym.

Opublikowano
6 godzin temu, migacz napisał:

Po ile ten mocznik ?

Opublikowano
39 minut temu, 6465 napisał:

Na OLX 1300 

A ile to ma volt 🤔

Opublikowano
11 godzin temu, slawek74 napisał:

głupotą jest porównywanie tych ładowaczy ....

Zasadniczo się z tym zgadzam. Jednak w moim przypadku ma to sens. Ten ładowacz u mnie miałby rocznie do przerzucenia ok 100 bel słomy, tyle samo sianokiszonki i ok 15t materiału na paletach w postaci węgla, pasz i nawozów więc raczej by się nudził. Żadnego ładowania obornika itd. W tym przypadku czy ja kupię używkę za 7-8tyś, która będzie lepszej firmy ale już zużyta czy też najtańsza nówka za ok.12.000zł  to i  tak nie powinienem mieć większych problemów z ładowaczem, za małe obciążenie.

Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał:

Nie pamiętam sprawdź na OLX coś ponad 30

Niby podają 36

Opublikowano
3 minuty temu, michal1993 napisał:

Zasadniczo się z tym zgadzam. Jednak w moim przypadku ma to sens. Ten ładowacz u mnie miałby rocznie do przerzucenia ok 100 bel słomy, tyle samo sianokiszonki i ok 15t materiału na paletach w postaci węgla, pasz i nawozów więc raczej by się nudził. Żadnego ładowania obornika itd. W tym przypadku czy ja kupię używkę za 7-8tyś, która będzie lepszej firmy ale już zużyta czy też najtańsza nówka za ok.12.000zł  to i  tak nie powinienem mieć większych problemów z ładowaczem, za małe obciążenie.

Tylko ta najtańsza nówka nie będzie miała odciągów do tylnego mostu (chyba), a to w przypadku mtz-a ma znaczenie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v