Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nac jak to chińczyk parametry podają w warunkach laboratoryjnych , parkside moim zdaniem rzetelnie do tego podchodzi, np spawarka z lidla  za 400zł - podają 120A a chińczyk tej wielkości i w tej cenie 200-250A :S

Opublikowano
29 minut temu, akooo napisał:

A że masz tą swoją gospodarkę,ciągnik kupujesz Belarusa a zawsze taki chciałem mięć. A zawsze chciałem być rolnikiem ale losy tak się potoczyły że nie jestem,może to i dobrze wyszło ale teraz trochę się bawię w ogrodnictwo :)

Rozumiem , 

U mnie to nie tak szybko 😊 , panie zanim kupię to trochę gówna do Wisły w Warszawie wpadnie 

Nie ukrywam że najchętniej przygarnę takiego jak mam w awatarze , był ostatnio 934 w Wodzisławiu za 40 tys z gospodarstwa rybackiego ,ale nie było nawet z kim jechać a chwila i poszedł 

Opublikowano
daron64 napisał:

Dwie sprawy 1) jakiej mocy może być silnik przy dojarce konwiowej? Tabliczki brak. Silnik na siłę, taki nie za duży. Dojarka stara zwykła.

od 0.55 do 0.75 kw

daron64 napisał:

2 minuty temu, akooo napisał:

ciągnik kupujesz Belarusa  :)

Cos mnie ominelo?

nie kupi 😁 raczej ściemnia 🤪

Opublikowano (edytowane)

A co za sztuka dzisiaj,idziesz i kupujesz jak nowy ciągnik to żadnych mankamentów raczej nie ma a jak ma to pewnie na gwarancji zrobią.Ruskie twarde maszyny,gniotsja nie łamiotsja :).

Edytowane przez akooo
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

na 40+ to szukaj czegos 120kM

Wielki byk , nie dla mnie 

1 godzinę temu, akooo napisał:

A co za sztuka dzisiaj,idziesz i kupujesz jak nowy ciągnik to żadnych mankamentów raczej nie ma a jak ma to pewnie na gwarancji zrobią.Ruskie twarde maszyny,gniotsja nie łamiotsja :).

Tak ,tylko za nowego miał bym dwa używane ,mniejszy do tura i większy jako główny 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, daron64 napisał:

1) jakiej mocy może być silnik przy dojarce konwiowej? Tabliczki brak. Silnik na siłę, taki nie za duży. Dojarka stara zwykła.

550w.Mam instrukcje obsługi.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano

ale byś miał, a nie masz, ludzie ci dobrze radzą, a dziś byłem na poszukiwaniach zgrabiarki 

https://www.olx.pl/d/oferta/zgrabiarka-stoll-CID757-IDJl72d.html#ed9aff3cd7 

^ wybita na przedniej gwieździe, do wsadzenia 2-3 tys żeby fajnie chodziła 

https://www.olx.pl/d/oferta/zgrabiarka-deutz-fahr-ks-2-42-dn-CID757-IDHmbhX.html#932d67718b

^ bardzo ładna, ale za ciężka do c360

jak by miał ktoś coś sensownego nie 3 metry najlepiej od 380 w górę do c360  bym chętnie łyknął , 1 karuzela do 5 tys, 2 do 10 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

na 40+ to szukaj czegos 120kM

Wielki byk , nie dla mnie 

1 godzinę temu, akooo napisał:

Tak ,tylko za nowego miał bym dwa używane ,mniejszy do tura i większy jako główny 

na taki areał orny szukaj czego 120KM i wzysz w przyszłości plug 4 w obrocie jakiś agregat upawowo siewu talerzowy to te 120KM to takie minimum

Opublikowano
2 minuty temu, krilan06 napisał:

A jakie Ty w ogóle masz ciągniki?

30 ,60 i 3p 

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Dwie sprawy

1) jakiej mocy może być silnik przy dojarce konwiowej? Tabliczki brak. Silnik na siłę, taki nie za duży. Dojarka stara zwykła.

2) Jaka tania wkrętarkę warto kupić? Potrzebuję coś na jedną małą robotę, a później będzie bardzo sporadycznie używana, także nie chciałbym z wiele wydawać. Wszyscy chwalą z tych tanich lidlowe i ryobi. Cos jeszcze warte uwagi?

Chyba poniżej 1kw, mam taki na chodzie

Opublikowano
31 minut temu, krilan06 napisał:

Jak coś kupisz to sprzedajesz 60 lub 3p?

No chyba tak , bo ile tego będę trzymał 

Opublikowano
7 godzin temu, stempos1980 napisał:

Marcin jest trudny na przyswajanie przydatnych porad😁 

Kiedyś mówił że będzie kupował 2 ciągniki 

Taki 70 kucy do tura i puźniej mocniejszy ale z jednym ma problem.

Różne zboczenia mają ludzie .ale nakręcać się kupnem traktora ?????.

Teraz nic nie kupisz  .bo nic n ie ma  .zwłaszcza uwielbianej marki.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Bananek napisał:

Tak. tylko ja za swoją dałem 139zł. Ale jedna bateria w zestawie.

Z pojedynczą bateria to coś koło 2stow na allegro widze

11 godzin temu, MF675ursus napisał:

Jak masz Castoramę blisko to rozważ Erbauer- lepszej jakości niż z Lidla a niewiele droższa. Z tanich to Graphite, Dedra też się nada, Vander też jest ok. W Ryobi cena baterii zabija 

Najbliższy duży market budowlany to z 60km. W okolicy tylko mrówki.

11 godzin temu, pawel885 napisał:

1.5kW

Chyba dużo trochę, on taki nie za duży jest. Jak mam inny jakiś niecałe 1kW to jest dużo większy (jeśli można z tego jakieś wnioski wyciągać)

11 godzin temu, DANDYS napisał:

masz za to z naca i taniej  i to samo , 

Do naca jakość uprzedzony jestem po tym, jak dla szwagra w kosie jak coś jeblo, to mu plastik z obudowy malo jajec nie urwał 🤣

10 godzin temu, slawek74 napisał:

od 0.55 do 0.75 kw

nie kupi 😁 raczej ściemnia 🤪

W końcu kupi

8 godzin temu, Strongman napisał:

550w.Mam instrukcje obsługi.

👍

8 godzin temu, gregor1284 napisał:

Chyba poniżej 1kw, mam taki na chodzie

Mój też jest na chodzie, ale elektryk kończy podłączanie nowej instalacji i chciałem żeby od razu włącznik zmienił.

8 godzin temu, Ursus932 napisał:

No chyba tak , bo ile tego będę trzymał 

Ale wszystko masz orne z tych ponad 40ha? Jeśli tak, to nie kupuj nic tak małego, jak patrzysz. Ja kupiłem 8145 na 15ornego/15 tuzów i jest to jednak za mało. Jakbym miał chajs, to zdecydowanie kupiłbym sobie jakąś 6tke do pługa/agregatu. 4 robiłaby z opryskiwaczem/rozsiewaczem, a małe bez przodu do tuzów. Po przesiadce z ciągnika bez przodu, to nawet taki ~80km to będzie kosmiczny przeskok (byłem w szoku, że mogę z pługiem wjechać w miejsca, gdzie ojciec przez 30lat gospodarzenia nie mógł wjechać na pusto ciągnikiem), ale to szybko mija i zaczyna braknąć mocy. Ja hektar orze ~2h z poprzeczniakami i miejscami ciągnik ma ciężko, a kuzyn 1614 robi hektar w godzinę i ciągnik się nudzi. 

Dobrze się zastanów. Jako pomocniczy taki 80konny z przodem byłby spoko, ale jako główny na takie hektary naprawdę szukaj czegoś mocniejszego.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
daron64 napisał:

W okolicy tylko mrówki.

to graphite kup sobie jak chcesz na szybko. też dobre. mam kilka maszyn z tej firmy, wprawdzie nie na baterie, ale sprawują się bez zarzutu.

Opublikowano

Z graphite w sumie nic nie miałem jeszcze. Potrzebna mi, bo będę kładł kable pod instalacje w garażach, a nie chce mi się że śrubokrętem, czy młotkiem latać po tej drabinie. Potem to tylko sporadycznie by była używana bardzo, bo w terenie, czy jakichś niedostępnych miejscach raczej rzadko coś robie

Opublikowano

warto dołożyć kilka złotych i wybrać wkrętarkę z udarem. mam taką bez i z. niby raz w roku udar potrzebny, ale warto było dołożyć.

I nie chodzi tu o udar taki jak w zakrętarkach. tylko taki jak w mlotowiertarce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v