Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież nie wolno przełączać prędkości wom w czasie pracy, tylko i wyłącznie bez obciążenia. A jeżeli jakaś maszyna nie może wystartować z 1000obr. to ciągnik albo za mały albo na złom.

Opublikowano
3 godziny temu, igor10246 napisał:

tego się tak nie robi, spróbuj przerzucić dźwignie jak się wałek kręci, nie ma ..uja

toż rozłączasz napęd wom sprzeglem i dopiero zmieniasz przełożenie

Opublikowano
12 minut temu, danielursus3p napisał:

Pług bez regulacji szerokości to nie pług, tu niby jest regulacja, tylko nie wiem jaka, szerokosć pierwszej skiby na siłownik ?? u mnie jest śruba  na stałe. 

Ja mam LB Vario i następny tylko będzie Vario  ale z zabezpieczeniem  non stop. 

Opublikowano
15 minut temu, jacek1296 napisał:

Przeczytaj choć raz instrukcję obsługi jakiegokolwiek ciągnika.

Zajrzałem do instrukcji swojego zetora i przeczytałem ponownie dział poświęcony WOM. (tak, mam w nim 540/1000) Nic nie znalazłem na ten temat, więc "jakakolwiek" instrukcja nie rozwiała moich wątpliwości. Zechcesz uchylić rąbka tajemnicy na ten temat? Nie próbuję się z tobą kłócić tylko dowiedzieć się czegoś konkretnego.

Opublikowano
12 minut temu, tomek73 napisał:

Pług bez regulacji szerokości to nie pług, tu niby jest regulacja, tylko nie wiem jaka, szerokosć pierwszej skiby na siłownik ?? u mnie jest śruba  na stałe. 

No właśnie z tą regulacją. Nie miałem takiego pługa i nawet nie wiem gdzie tu uwagę na co zwrócić. Vario i ja biorę pod uwagę, ale do zabezpieczenia non stop trochę za małego kucyka mam. Kupi w ogóle możliwego kvernelanda do 15 tyś? 

Opublikowano

@danielursus3p Ty ten plug chcesz targac mf 90km (bo chyba taki kojarze ze masz) ten jest tylko z regulacja pierwszej skiby do tego nie wiem jak w mf ale w niektórych ciagnikach ten silownik moze wadzi o kabine ale to chyna tylko w tych ciezkich ursusach obejrzyj go dobrze przed zakupem czy nie ma za wierza do drugiej skiby mikro pekniec na ramie po jednej i drugiej stronie bo 4 kv lubia pekac szukaj czegos na zabezpieczeniach i mysle ze do takiej czworki to minimum 120KM

Opublikowano
35 minut temu, tomek73 napisał:

Bez przesady, bez vario da się pracować. Poza tym taki kverneland w Vario będzie z 10k droższy

50 minut temu, danielursus3p napisał:

Płozy chyba już takie o sobie, ale to pikuś. Wydaje mi się, że na ramie był lepiony, ale ciężko po tych zdjęciach ocenić na 100%

Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

35-40-45 cm nie 50 mam taki sam

Aby na 4x40 rozstawic i to mi wystarczy. Coś więcej możesz doradzić?

2 minuty temu, wojtal24 napisał:

@danielursus3p Ty ten plug chcesz targac mf 90km (bo chyba taki kojarze ze masz) ten jest tylko z regulacja pierwszej skiby do tego nie wiem jak w mf ale w niektórych ciagnikach ten silownik moze wadzi o kabine ale to chyna tylko w tych ciezkich ursusach obejrzyj go dobrze przed zakupem czy nie ma za wierza do drugiej skiby mikro pekniec na ramie po jednej i drugiej stronie bo 4 kv lubia pekac szukaj czegos na zabezpieczeniach i mysle ze do takiej czworki to minimum 120KM

100 koni w 6 garach. Rabe albatrosa na kołku ciągał jak zły. 6-8 km/h dawał radę zależy od gleby. Aby nie był za ciężki, mocy od biedy wystarczy. 

Przed chwilą, sladan napisał:

Bez przesady, bez vario da się pracować. Poza tym taki kverneland w Vario będzie z 10k droższy

Płozy chyba już takie o sobie, ale to pikuś. Wydaje mi się, że na ramie był lepiony, ale ciężko po tych zdjęciach ocenić na 100%

Do kłobucka mam z 3h drogi, jakbym coś więcej znalazł po drodze to pojadę zobaczyć 

Opublikowano

Głównie na co zwrócić uwagę przy kupnie i gdzie co się ustawia, bo wiadomo każdy inaczej... 

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Aby na 4x40 rozstawic i to mi wystarczy. Coś więcej możesz doradzić?

100 koni w 6 garach. Rabe albatrosa na kołku ciągał jak zły. 6-8 km/h dawał radę zależy od gleby. Aby nie był za ciężki, mocy od biedy wystarczy. 

Do kłobucka mam z 3h drogi, jakbym coś więcej znalazł po drodze to pojadę zobaczyć 

Mój też 105 koni 6 cyl i czwórkę na resorze ciąga spokojnie. Wagowo też spoko, więc ten na kołku nie będzie na pewno za ciężki

Opublikowano

Jaki pług masz? Jaką prędkość rozwijasz? Z tym że u Ciebie 4 ćwiartki u mnie jedna połówka i biegów tylko 16

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v