Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I dlatego dużo ludzi woli ursusa czy zetora.  Bo jak piszesz do tych ciągników mechaników jest mnogo, a do starych zachodów mechaników jest nie wielu. 

12 minut temu, igor10246 napisał:

patrz na roczniki, przebiegi itd, takich mechaników od ciągników zachodnich jest nie wielu, a ilu ludzi po stodołach swoje ursusy naprawia to już nie wspomnisz, popatrz że w tym kraju zachodnie już przeważyły ilość polskich maszym, u mnie w promieniu 5 km, na ok 100 rolników to może 10-15 ora jeszcze ursusami, najczęściej jest to poczciwa seria 3 kiedy ma 5-10 ha

Opublikowano
31 minut temu, Belaruss820 napisał:

Znajomy karmił marchwią, a dokładniej tym co zostało po wyciśnięciu soku, to później tak przeklinał że bydlaki poobsyrane że się dotknąć nie dało bo jak machały ogonami to wszędzie fruwało na czerwono. Ale przetwórnia niedaleko i za darmo oddawali odpad.

Tutaj to jest dopiero mieszanka paszy

Moze dal za duzo?

Ja osobiscie wywalalem wytloki z sokow na siano slome  i nie mialem problemow z rzadką sprawą

Opublikowano

Wykruszają się już ci starzy mechanicy, z rok temu młody szukał majstra do c330, to Zabost od was z wioski przyjechał, to od razu powiedział że on powie co i jak, a młody niech kręci, bo on już sił nie ma

3 minuty temu, 6465 napisał:

I dlatego dużo ludzi woli ursusa czy zetora.  Bo jak piszesz do tych ciągników mechaników jest mnogo, a do starych zachodów mechaników jest nie wielu. 

Opublikowano
17 minut temu, sladan napisał:

Nikt nie mówił, że się nie psują. Do ciężkiej serii, jak przyjdzie Ci skrzynie robić to też się za głowę złapiesz. Nie ma tanich skrzyń w naprawie, niezależnie od marki

Tyle to ja wiem, w głupiej 60 wolę silnik zrobić niż skrzynię 

17 minut temu, igor10246 napisał:

patrz na roczniki, przebiegi itd, takich mechaników od ciągników zachodnich jest nie wielu, a ilu ludzi po stodołach swoje ursusy naprawia to już nie wspomnisz, popatrz że w tym kraju zachodnie już przeważyły ilość polskich maszym, u mnie w promieniu 5 km, na ok 100 rolników to może 10-15 ora jeszcze ursusami, najczęściej jest to poczciwa seria 3 kiedy ma 5-10 ha

To skąd Ty mieszkasz 🤔 u mnie jeszcze pełno w polach ursusa czy zetora, ale ja nie mieszkam w zagłębiu rolniczym 

Opublikowano

Z tych pierwszych wydaje mi się że zaczepy takie liche. Może to złudzenie ale bałbym się że mogę je zgubić. Co do marek się nie znam. Nie wiem co za producent tej ostatniej ten fort ale ładnie wygląda.

Opublikowano
migacz napisał:

15 minut temu, sladan napisał:

Znając życie to okaże się cena netto.

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-rolnicza-8t-wywrotka-3-stronny-wywrot-steib-krone-welger-CID757-IDIcAFx.html

Ta też całkiem, chociaż cena mogłaby być z 2000 niższa

Fajny, szkoda, że bez przedniego napędu

Ta mam obejrzeć na początku tygodnia. Znajomemu w tym nie pasowało więc się ugadamy na przyszły wtorek/środa.

te osie takie slabe wygladaja

Opublikowano (edytowane)

Właśnie nie jadę na łeb na szyję bo mnie nie urzekła do końca. Ma troszkę niedociągnięć i dla tego na spokojnie ja chcę obejrzeć. Jak ktoś kupi to płakał nie będę. Plus za plandekę. I osie fakt cienkie

Edytowane przez migacz
Opublikowano
bratrolnika napisał:

12 minut temu, sladan napisał:

Nikt nie mówił, że się nie psują. Do ciężkiej serii, jak przyjdzie Ci skrzynie robić to też się za głowę złapiesz. Nie ma tanich skrzyń w naprawie, niezależnie od marki

W byle c360 można łatwo 2000zł w skrzynie w części wsadzić, i to też wymienisz może z pół części, nie wszystko

sprzedaj golfa i fiata i cofnij się do malucha tak dla porównania tam wszystko prostsze

Opublikowano
39 minut temu, Ursus932 napisał:

Tyle to ja wiem, w głupiej 60 wolę silnik zrobić niż skrzynię 

To skąd Ty mieszkasz 🤔 u mnie jeszcze pełno w polach ursusa czy zetora, ale ja nie mieszkam w zagłębiu rolniczym 

opolskie powiat kluczborski, w promieniu 5 km mam 3 obszarowców powyżej 500 ha, ponad  20 jak nie więcej powyżej 100 ha, takich małych po kilka hektarów jest może z 40, to między 40 a ok 80 ha jest 15, a takich gospodarstw jak z lat 80 tylko że większych około 30 ha jest 5-8 że są  normalnie świnie, krowy, kury itp, takich małych hadziajstw dziadków którzy mają między 5 a 10 ha na emeryturze to też może z 10-15, takich małych nie znam, ale widać na polach że są, i głównie trzymają drób itp, bo świniaki to za dużo biurokracji i 1-2 krowy to też się nie opłaca, to jest najbliższa okolica, 7 km dalej mam tzw świńskie zagłębie gdzie co miesiąc wyjeżdża ok 1000 tuczników, jest 8-10 gospodarzy którzy mają taką wielką produkcje, po drugiej stronie kluczborka jest zagłębie krowiarzy znowu, gdzie jest z 1500 ogonów ( u różnych gospodarzy rzecz jasna) a w  promieniu 20 km są 3 gospodarstwa które mają stan powyżej 400 dojnych, więc w okolicy jest na prawdę duży ścisk, ja pamiętam 1wszego roku jak się wprowadziliśmy 13 lat temu to kolejki do młyna w kluczborku miały w żniwa po1-2 kilometry, jak chcesz zobaczyć jak jest to zapraszam, nawet ci mali co mają po 20-40 ha też często mają pokupowane jakieś stare ihc/case, fendtów serii 300 jest też dużo, jest kilka dx itd, i to jeździ, w ciągu tych 13 lat na wsi ursusy zostały jeszcze bardziej wymiecione, a ursusa xx34 to w najbliższej okolicy jeszcze nie widziałem 

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Wykruszają się już ci starzy mechanicy, z rok temu młody szukał majstra do c330, to Zabost od was z wioski przyjechał, to od razu powiedział że on powie co i jak, a młody niech kręci, bo on już sił nie ma

U nas to samo. Ten co u mnie będzie robił zetorka to też niektóre rzeczy "a to nie ma co rozbierać, to za dużo roboty" itd. Innych nie ma. Wujek mojej jest bardzo dobrym mechanikiem - i stare robi i na nowych się znam, ale nie jeździ po ludziach. A tak to wujek jakichś dwóch chłopaków sobie wziął do roboty - 5dych za godzinę od lepka, ale z tego co mówił, to np z żółwiem zającem też się pier**lili. Także bieda. 

Opublikowano
23 minuty temu, slawek74 napisał:

sprzedaj golfa i fiata i cofnij się do malucha tak dla porównania tam wszystko prostsze

Po co taka gadka, chyba nie zrozumiałeś co napisałem. 

Tylko potwierdzam to co kolega powyżej napisał

Opublikowano

To samo mam- sąsiad już ledwo co widzi i on jest bardziej pomocą merytoryczną niż fizyczną. Zna się na tym ale w garażu ma porobione lamp i lampek multum żeby cokolwiek widzieć ale wie co gdzie siedzi i jak wszystko powinno wyglądać.

Opublikowano
25 minut temu, igor10246 napisał:

opolskie powiat kluczborski, w promieniu 5 km mam 3 obszarowców powyżej 500 ha, ponad  20 jak nie więcej powyżej 100 ha, takich małych po kilka hektarów jest może z 40, to między 40 a ok 80 ha jest 15, a takich gospodarstw jak z lat 80 tylko że większych około 30 ha jest 5-8 że są  normalnie świnie, krowy, kury itp, takich małych hadziajstw dziadków którzy mają między 5 a 10 ha na emeryturze to też może z 10-15, takich małych nie znam, ale widać na polach że są, i głównie trzymają drób itp, bo świniaki to za dużo biurokracji i 1-2 krowy to też się nie opłaca, to jest najbliższa okolica, 7 km dalej mam tzw świńskie zagłębie gdzie co miesiąc wyjeżdża ok 1000 tuczników, jest 8-10 gospodarzy którzy mają taką wielką produkcje, po drugiej stronie kluczborka jest zagłębie krowiarzy znowu, gdzie jest z 1500 ogonów ( u różnych gospodarzy rzecz jasna) a w  promieniu 20 km są 3 gospodarstwa które mają stan powyżej 400 dojnych, więc w okolicy jest na prawdę duży ścisk, ja pamiętam 1wszego roku jak się wprowadziliśmy 13 lat temu to kolejki do młyna w kluczborku miały w żniwa po1-2 kilometry, jak chcesz zobaczyć jak jest to zapraszam, nawet ci mali co mają po 20-40 ha też często mają pokupowane jakieś stare ihc/case, fendtów serii 300 jest też dużo, jest kilka dx itd, i to jeździ, w ciągu tych 13 lat na wsi ursusy zostały jeszcze bardziej wymiecione, a ursusa xx34 to w najbliższej okolicy jeszcze nie widziałem 

U mnie w sąsiednich gminach też są zagłębia świńskie i krowiarze, koło mnie największe ma 250 ha a tak to drobnica.  To  gdzie te ursusy w takim razie są 🤔 kuźwa w ogłoszeniach całej Polski powinno być na pęczki a nima 🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Przyjedź do Małopolski, na Podkarpacie to tam C-330 i C-360 zatrzęsienie. A u nas we wsi C-385 i wzwyż to już mało co zostało. Jeden 934 jest na pewno, dwie 902 w RSP i jedna C-385A i żeby więcej znaleźć to trzeba dobrze szukać. Ciapków i sześćdziesiątek jeszcze sporo.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano (edytowane)

Rolnik tych małych c 330 i 360 to wszędzie na pęczki 🙆‍♂️ i starych 80 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

A o ciężkiej serii to Ci piszę. O tylu wiem, że są na pewno. Więcej znaleźć będzie ciężko u nas, może jeszcze kilka się znajdzie bo nie wiem dokładnie jaki kto ma traktor w innych częściach wsi. Wszyscy duzi albo JD, Valtry, Zetory, jeden Claas, NH. 

Opublikowano

Zabosta to ja nigdy nie brałem i teraz tym bardziej bym nie zawołał. 

W byle c360 można łatwo 2000zł w skrzynie w części wsadzić, i to też wymienisz może z pół części, nie wszystko

2000 to nie 20000 znajomy z Północnego w remont skrzyni w mf61xx wsadził 25000 i mi powiedział że jeszcze nie jest tak jak powinno być.  Awaria to zmielił tarcze hamulcowe i opilki poszły w obieg. 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

U mnie w sąsiednich gminach też są zagłębia świńskie i krowiarze, koło mnie największe ma 250 ha a tak to drobnica.  To  gdzie te ursusy w takim razie są 🤔 kuźwa w ogłoszeniach całej Polski powinno być na pęczki a nima 🤷‍♂️

jest tu takie zdjęcie 360 że jakiś napisał że to jej ostatni kurs i pojechała na hutę

Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał:

Zabosta to ja nigdy nie brałem i teraz tym bardziej bym nie zawołał. 

2000 to nie 20000 znajomy z Północnego w remont skrzyni w mf61xx wsadził 25000 i mi powiedział że jeszcze nie jest tak jak powinno być.  Awaria to zmielił tarcze hamulcowe i opilki poszły w obieg. 

A masz jakiegoś lepszego mechanika??? Pisz,może kiedyś się przyda

Opublikowano
1 godzinę temu, Mój_ulep napisał:

Hesstony bym omijał, Deutz Fahr leci na Welgerze, Forta ma sąsiad i ładnie to lata. Kiedyś z 60-tką, teraz 914 turbo. Ten Welger RP15 robi średnice 150cm, więc do sianokiszonki lipa. Popatrz na Rivieree Casalis, całkiem fajne prasy za niezłą cene

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sladan napisał:

A na tandemie nie chcesz?

Chyba wolę 2 osiowa. Tandem niezbyt chociaż lepsze w manewrach. Ale na polu do zboza to już raczej bez ciągnika nie zostawi. 

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

A masz jakiegoś lepszego mechanika??? Pisz,może kiedyś się przyda

W okolicy robi jakiś Arek mieszka w dworku w Złotej.  U baśń okolicy go chwalą ale robotą za***any. Jest jeszcze Mirek z Boczek numeru do niego nie mam ale jak by był potrzebny to się załatwi. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v