Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
stempos1980 napisał:

58 minut temu, akooo napisał:

Ten kto ma ziemię nie musi zaraz być rolnikiem.

A to nie jest cwaniactwo i dojenie kasy za fri od Państwa?

Czyja ziemia tego kasa z dopłat. Można się dogadać inaczej ale jeżeli ktoś się godzi na takie warunki to w czym problem? Przecież ma plon z nie swojej ziemi.

Opublikowano
10 minut temu, Ursus932 napisał:

za 10 mniej jeszcze do przełknięcia 

5 minut temu, akooo napisał:

Czyja ziemia tego kasa z dopłat. Można się dogadać inaczej ale jeżeli ktoś się godzi na takie warunki to w czym problem? Przecież ma plon z nie swojej ziemi.

w jakiejść patologii, jak właściciel chce kase z posiadania zemii to albo niech robi albo uczciwie się dogada z rolnikiem, ja już widziałem że niektórzy dawali po 2000 tys za ha, miałem taką agentkę że chciała od łąki gdzie jest 30ar w tym samej łąki 15 ar a reszta las chciała 300 zł, MIESIĘCZNIE, jak to usłyszałem to nogi mi się ugięły ale propaganda że rolnik zarabia miliony i te dopłaty są to naprawdę robi robotę, a jak jej zacząłem tłumaczyć że z 1 ha rzepaku na dobrzej ziemi jest 1 do 2 tys zysku rocznie i dopłaty wynoszą ok 700 zł rocznie to stwierdziła że za tyle łąki to jej raz flaszkę postawię  i podatek gruntowy będę płacił a będziemy kwita 

Opublikowano

W mojej okolicy jak chcesz wydzierżawić pole od kogoś to oczywiście dopłaty właściciela i minimum te 1000zł musisz dać, a nawet i więcej się słyszy że dają. I powiem szczerze że nie ma w okolicy jak na razie żadnego pola do dzierżawy bo wszystko schodzi na pniu. A z kolei 20-40 km dalej już za same dopłaty możesz wydzierżawić lub za jakiś skromny czynsz. Tak że się niektórym tutaj dziwię, mają możliwość wydzierżawić za pół darmo i jeszcze się zastanawiają czy wziąć, bo w porównaniu do mojej okolicy to naprawdę korzystne warunki.

Opublikowano
38 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Tylko podstawowa sprawa. Porównać 1-3 klase ziemi gdzie masz 6-8 ton pszenicy a 5-6 gdzie 3 tony owsa 🤷 a jak będzie susza to mniej.

O to to. U mnie piachy takie że nawet nie chce się tracić czasu dla tych 2 ton owsa na dzierżawach. Kto ma obornik to jeszcze coś urośnie ale paliwa więcej pójdzie na uprawę. Zona pracuje w odrze to wniosek gościowi robiła ostatnio to powiedział wprost że pole to tylko dla dopłat. 7 ha grochu w ekologii z czego nie zebrał nic a kasa jest,ponad 2,5tys od ha. Sam planuję za dwa lata tak zrobić że połowę pola grochem obsieje a reszta zbożem bo sloma potrzebna dla ogonów no i srute z czego zrobić.

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

już nie drogo ,ogłoszenie nie aktualne

Widziałem , no mogłem go mieć , byłem pierwszy na miejscu , ale 🤷‍♂️

Opublikowano
56 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Tylko podstawowa sprawa. Porównać 1-3 klase ziemi gdzie masz 6-8 ton pszenicy a 5-6 gdzie 3 tony owsa 🤷 a jak będzie susza to mniej.

No to oczywiste, tam to 2-4 klasa z przewagą 3.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, witejus napisał:

co?

Wątpliwości były , chłodnica upocona jakby  płyn przez korek wyrzucał 

20 minut temu, pafnucy napisał:

szwagrowi sie nie spodobał? 

Nawet go nie widział 🤷‍♂️

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

chłodnica upocona jakby płyn przez korek wyrzucał 

to można prosto i szybko sprawdzić ,sprawdzałeś?

Edytowane przez witejus
Opublikowano
13 godzin temu, gregor1284 napisał:

Zapraszam z równowartością tego 3p w gotówce i będzie prezentacja 

1800 obrotów, łąka jak lotnisko 

Już lecę pędzę 😁

Tak z ciekawości. Czyli ile to miałoby być złotówek? 

18 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie 

Do tego gość go miał tylko cztery miechy 

No to byłeś i oglądałeś i nic nie sprawdziłeś?

Opublikowano

Na złomowcach stal podeszła przez ostatni rok 40 gr, szał

Tak nawiasem wczoraj kupiłem sobie kolejny żeliwny klocuszek na przedni balast i w tygodniu zrobię mu odpowiednie mocowanie pod tuza

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v