Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostra skiba to też szybsze nagrzewanie gleby i topnienie śniegu

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Baks00 napisał:

Dokladnie,

Jak wszystko gra to fajnie popatrzec.

Ty siedzisz w tym temacie?

Troszkę tak. Pod kątem właściwie bardziej własnej ciekawości. Zauważyłem pewne minusy jak i plusy tej uprawy, ale po 5 lat obserwacji mogę jasno powiedzieć że pod zboża nie opłaca się wykonywać orki a nawet głębokiego spulchniania. 

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano

To nie jest tak że raz spróbujesz i będzie sukces. To jest proces długotrwały, którego po roku niestety nie da się zauważyć 

Opublikowano

Ja osobiście nie widzę skutków ubocznych uprawy bezorkowej.  Trochę ciagnik mam za mały, ale chętnie bym spróbował technoligii st.  Przymierzam się do rzepaku jak wszystko pójdzie po myśli to się skonstruje maszynę do tej uprawy

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Na zimę  powinno się orać w ostrą skibe , tak mnie uczono. 

Nie wszyscy to rozumieją

Opublikowano
38 minut temu, gregor1284 napisał:

@stempos1980 dokładnie. Tak trzeba orać 

IMG_20200930_175701.jpg

I to jest k**wa równo bez agregatu 🤣

23 minuty temu, danielursus3p napisał:

Troszkę tak. Pod kątem właściwie bardziej własnej ciekawości. Zauważyłem pewne minusy jak i plusy tej uprawy, ale po 5 lat obserwacji mogę jasno powiedzieć że pod zboża nie opłaca się wykonywać orki a nawet głębokiego spulchniania. 

A jakie masz gleby ??  Bo wątpię że na glinie uda się bez głębokiego spulchniania 🤷‍♂️ , u nas jest trochę takiej ziemi i  widzę Ci co płytko pierdzielą orkę nic w polu nie mają 

Opublikowano
12 minut temu, Baks00 napisał:

Taka maszyna nie pod mój ciagnik. Chyba że 2 metrowa... producenci nic takiego nie oferują więc trzeba samemu. 

12 minut temu, Ursus932 napisał:

I to jest k**wa równo bez agregatu 🤣

A jakie masz gleby ??  Bo wątpię że na glinie uda się bez głębokiego spulchniania 🤷‍♂️ , u nas jest trochę takiej ziemi i  widzę Ci co płytko pierdzielą orkę nic w polu nie mają 

Piach, glina, ił, rożniaste. Na typowe mozaiki złota recepta. Na glinie, ile -wschody bez orania lepsze jak po orce. Plony może znacznie się nie różnią ale gleba zmienia kolor na nieco ciemniejszy. To nie jest dla leniwych ludzi. Trzeba wyciągać wnioski i poprawiać co się zrobiło źle 

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Taka maszyna nie pod mój ciagnik. Chyba że 2 metrowa... producenci nic takiego nie oferują więc trzeba samemu. 

Wlasnie oni sami zrobili.Zajelo im to troche czasu ale...

Jak wejdziesz w ten temat wrzuc foto z uprawy

Opublikowano (edytowane)

Okej. W tym roku mam tylko po gruberze ale w dwóch wersjach- jedna z podcinaczami uprawa na 5 cm i druga bez podcinaczy na 22-25 cm. Zero różnic. Błąd trochę, że zboże po zbożu. Mączniak atakował już od jesieni. 

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano

A co powiecie o tej marce? Bo jak tak patrzę po ogłoszeniach to on ze trzy lata w tym stanie wisi. Nie naprawialne czy się nikt nie podejmie? W sumie coś w tym musi być, że woleli opony odmalować niż zajrzeć do skrzyni.

https://m.olx.pl/oferta/same-laser-90-caly-mechaniczny-4-cylindry-4x4-uszkodzony-tanio-CID757-IDuqu8J.html

Starsze modele jeszcze tańsze, 4x4 poniżej 20tys. Sypią się czy nie ma części czy o co chodzi, że byle zetor czy 3p droższe? Czy choćby Fiaty sporo droższe.

Opublikowano

Jak handlarz maluje traktor a go nie naprawi mechanicznie to już wiadomo że tam siedzi gruba sprawa do roboty. Woli go taniej sprzedać i mniej zarobić niż wpakować grubą kasę cena wzrośnie i będzie problem sprzedać. 

Opublikowano
9 godzin temu, Ursus932 napisał:

A jaką ?

Wyrwałem akpila z 2008 r. od znajomego. W zasadzie nówka, przez dwa sezony nią popracował i do tej pory stała u niego w stodole 

Opublikowano

Pytanie do znawców. Byłem u tego gościa po przyczepę i obok stał agregat podorywkowy vibro flex 3m. Mówię ale musi być do tego koń a on mi na to że 80 parę bo mam ursusa 4714 chyba taki symbol. I mówi że ma lekko i idealnie robi. Miał to z podcinaczami i z tymi kolczatkami z tyłu. Pytanie czy to realne tym robić i jak wygląda pole tym zrobione bo może i warto by było gdzieś to wyrwać. 3m to pola ubywa szybciej niż talerzowka 2,4.

Opublikowano
13 minut temu, migacz napisał:

Pytanie do znawców. Byłem u tego gościa po przyczepę i obok stał agregat podorywkowy vibro flex 3m. Mówię ale musi być do tego koń a on mi na to że 80 parę bo mam ursusa 4714 chyba taki symbol. I mówi że ma lekko i idealnie robi. Miał to z podcinaczami i z tymi kolczatkami z tyłu. Pytanie czy to realne tym robić i jak wygląda pole tym zrobione bo może i warto by było gdzieś to wyrwać. 3m to pola ubywa szybciej niż talerzowka 2,4.

Nie prawda. 

Opublikowano
8 godzin temu, rafal3939 napisał:

równo, ale taką ziemię każdym pługiem tak zrobisz, broną przejedziesz i jak na stole, mam takie ziemie ze kilkanascie lat temu jak jeszcze c360 było 1 skiby nie dawała rady dociągnąc

Zobacz że na tym zdjęcie do końca nie jest równo , po tym co opisują tu że pług "germański " to technologia niczym łazik marsjański , spodziewać się trzeba czegoś więcej , a tu jak po ug3 🤷‍♂️, i tak jak piszesz na takiej siwce to byle czym zrobisz 

Opublikowano

Ja gruberem 3m na 7 łap robiłem traktorem 120km i to tak 10km/h .

To 80km to nie wiem czy by6- 7km/h dał radę uciagnąć. Na głębokość 5cm.  Tyle co talerzówką. 

A z talerzowką 2,4m spokojnie będziesz latał 12km/h. Więc zrobisz dużo szybciej a paliwa spalisz połowę mniej niż w gruberze. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v