Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pada deszcz, u mnie to słabe ziemie pod to idą takie 5,6 i 2 się zgodziło bo na stronie gminy pisze informacja,jeden jakiś inwestor kupił ziemie piaski za lasami i chce tam kurniki stawić ale sprzedający wziął kasę a inwestor buja się teraz z ludźmi i protestami.

Opublikowano

Ciepło, mgliście, wegetacja rusza. 

Też mnie trochę zdziwiło jak łatwa kasa za panele. U znajomego montuje firma na 3 H po 12 koła za h rocznie na 29 lat. To ponad bańka za czynsz a za glebę pewnie jakby 100 za h zaproponowali to by się długo nie zastanawiał. 

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

Też mnie trochę zdziwiło jak łatwa kasa za panele. U znajomego montuje firma na 3 H po 12 koła za h rocznie na 29 lat. To ponad bańka za czynsz a za glebę pewnie jakby 100 za h zaproponowali to by się długo nie zastanawiał. 

Uważasz że ktoś Ci da 12 tysi na miesiąc na czysto żebyś miał? 

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

U mnie i za 50 bez wahania by piaski sprzedali bo tez duza cześć ma ziemię ludzi co do miasta się wyprowadzili a rolnik by tyle nie zapłacił.

Opublikowano

no to płacą czy nie płacą, bo połapać się w tym co piszecie nie idzie?

Opublikowano (edytowane)

ile? opłaca sie?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

10- 12 tyś za 1 ha za rok

przynajmniej tak twierdzi kolega

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

1 minutę temu, pafnucy napisał:

budzić Cię rano?

Jak się wyspię to wstanę któta tam będzie,  dzień długi zrobię co mam w planie.

żebyś się nie zdziwił jak ja wczoraj, rano wziąłem się za robotę, patrzę na zegarek, a tu 17:30. po tej głupiej zmianie czasu wskazówki zapierniczają jak szalone.

Opublikowano

12 za h na rok nie na miesiąc. Ale nie wiem co z tego wyjdzie. Nastepni już po 6 sami proponują że oddadzą ale firmy już nie zainteresowane bo niby mają jakieś ograniczenia na regionie. Kiedyś wszyscy opowiadali o milionach na wiatrach, teraz o nich nie słychać 😉

Opublikowano (edytowane)

Wszystko się zmienia za szybko i za długi okres czasu.Ale z jednej stony kto nie ryzykuje szampana nie pije,sami widzicie vipy się poszczepili na początku i czy żałują jak nikt nie chciał..

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
8 godzin temu, mrursusc330 napisał:

Dodam,że farma powstaje na 3-4 klasie ziemi.

na 3-4 klasie nie powstanie  .      Za bardzo się boicie dzierżąwy pod farme fotowoltaniczną , tak samo jak z wiatrakami w sąśiedniej gminie był gosc sie bał bo ktoś mu bzdur naopowiadał żę nikt tyle nie zapłaci a dziś na sąsiada krzywo patrzy bo u sąsiad  wydzierżawił kawałek pola i kase bierze . Dalej te działki zalesiane miały być odbierane po 20 latach . 

Opublikowano

Jeżeli ktoś chce wejść w ten biznes, to radzę przestudiować dobrze umowę, najlepiej z prawnikiem.

Opublikowano
Strongman napisał:

W kościele tez w niedziele pełno ludzi, ale na dworze niema ograniczenia tylko w budynkach,1,5m i kaganiec i po sprawie.

u mnie w kościele jedna osoba na jeden metr 😄 potem ksiądz mówił w ogłoszeniach o zdrowym rozsądku i rozwadze😄

Opublikowano

Mój kolega chciał pod foltanike wydzierżawić ale jego prawnik powiedział że 3 firmy które przedstawiły mu umowę to bubel. Najgorzej jak przyjdzie potem uzutylizowac cała ta fotowoltaike

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v