Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
HF86 napisał:

Bananek powietrza dopompuj  i kalamitki przesmaruj 😉

to bezdętkowe. A co do kalamitek to w tej sbopowiązałce jest centralne smarowanie. za gnoja się tam zawsze wsadzało palce... od małego lubrykant ciekawił

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Belaruss820 napisał:

W okolicy pojawiła się oferta pracy przy koszeniu poboczy. Myslalem żeby może pójść z kosa polatać,zawsze to parę groszy by wpadło. Może wiecie o kimś kto robił przy takim czymś i czy warto stracić troche zdrowia w takiej robocie?

u mie od 3 lat tylko ukraincy na kosach . chyba 22 zł na godzine mieli , a praca jak praca  ciężka na kręgosłup a dorobić troche  można sobie

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

u mie od 3 lat tylko ukraincy na kosach . chyba 22 zł na godzine mieli , a praca jak praca  ciężka na kręgosłup a dorobić troche  można sobie

Chodzi właśnie aby dorobić,robota praktycznie na miejscu. Najgorsze te plecy później

Opublikowano
Pomorzanin1222 napisał:

Chyba nikt nie da więcej jak na złomie dadzą

Ile byście dali za dzierżawę działka 13.5 ha klasa 4b-5.

dziś na przetargu nabili 2700 zł za ha

u nas też mają być , 15ha działki 3a 3b 4a to jak się dostanę to do tysiaka za ha

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

W okolicy pojawiła się oferta pracy przy koszeniu poboczy. Myslalem żeby może pójść z kosa polatać,zawsze to parę groszy by wpadło. Może wiecie o kimś kto robił przy takim czymś i czy warto stracić troche zdrowia w takiej robocie?

Na rowach to płacili z akordu od m2

1 godzinę temu, Bananek napisał:

Może za kilka lat... myślę, że są jeszcze zbyt nowoczesne 😀😀😀

IMG_20210325_160202.jpg

A gadają ze takie zacofanie na Podlasiu 🤔

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, jarecki napisał:

Gdzie tak płacą dobrze ? Dobra robota,bezstresowa. Ja na koparce mam niewiele więcej

23 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Chodzi właśnie aby dorobić,robota praktycznie na miejscu. Najgorsze te plecy później

Wszędzie trzeba się narobić,gdzie byś nie poszedł. Bezstresowa robota

Edytowane przez akooo
Opublikowano
48 minut temu, Bananek napisał:

to bezdętkowe. A co do kalamitek to w tej sbopowiązałce jest centralne smarowanie. za gnoja się tam zawsze wsadzało palce... od małego lubrykant ciekawił

Lubrykant 🤔

Opublikowano

W tamtym roku myślałem żeby pójść na koszenie bo za dużo wolnego czasu po zasiewach było. No a w tym roku to jeszcze szybciej bo za jednym przejazdem zrobię zestawem. 

@radekz200 na priv będę miał do Cb sprawę 

A do tej pracy to bezstresowa to dla mnie duży plus byłby,nie musiałbym się przejmować tym co "trzeba zrobic" tylko bym robił to co powinienem😂

Opublikowano
7 minut temu, akooo napisał:

A mówią że źle w Polsce.

A to tak dużo 22 zł/h na dziś dzień? Wymiar 8 godzinny daje śmiesznie niska dniowke jak na dzisiejsze wydatki. 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

a to tak dobrze 22 zł na godzine ?  jak w ochronie po 20 zł netto płacą 

A co mało to,mi by tam pasiło za koszenie trawy. To weź i idź siedź 24h a i jeszcze można guza zarobić.

2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Gdzie w ochronie? Jeszcze niedawno po 6zł płacili góra  10zł na zleceniu🤔

No dokładnie swojego czasu miałem 6,50 na godzinę.

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

A to tak dużo 22 zł/h na dziś dzień? Wymiar 8 godzinny daje śmiesznie niska dniowke jak na dzisiejsze wydatki. 

Zależy kto jakie ma wydatki. 22 to nie mało.

Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

jak zrobisz z 300godzin to zarobisz 😅

Opublikowano
4 godziny temu, kris91 napisał:

Ja akurat co tydzień jestem, bo dyspensy nie ma 😛 Ostatnio nawet proboszcz krzyczał na ambonie, że za mało ludzi chodzi (chociaż limit przekroczony o 42 osoby). I wstyd aby dorośli rzucali 5 zł na ofiarę i to ci co dają mało to "okradają" kościół 🤦‍♂️

To niech się do roboty biorą 

Opublikowano

Otóż to. A to juz nie jest dobry zarobek. To jest wyzysk.

Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał:

Gdzie w ochronie? Jeszcze niedawno po 6zł płacili góra  10zł na zleceniu🤔

@Uziu92, pytał Ty o Irgę?

ile tej irgi potrzebujesz? szukasz takiej świeżo z centrali?

Opublikowano
18 minut temu, danielursus3p napisał:

A 600 zł za pszenicę, 7 za byka czy 4 zł za kg kabana to wystarczające zarobki? Pensje drastycznie poszły w górę ale produkty rolników praktycznie to samo od 20 lat 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v