Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

korzystam dobry matematyk? próba kręcona dla mojego accorda przy szerokości 4m i obwodzie koła 196cm to ile obrotów koła na 10a?

Wołaj sabuliga on ekonomista to policzy 🤔

Przed chwilą, Bananek napisał:

ktory tam* A nie "korzystam"

Łe to jak nienkorzystasz to komu podnajmij, zarośnie i co? 

Opublikowano

Kiedyś w ubojni baby byk stał na wadze i łeb wystawał za klatkie wagi, kupujący mówi że tak może zostać bo łeb i tak utnie, baba jak się zaczęła kłucić to później parę razy byka ważyli i się waga nie zgadzała bo byk parę razy narobił, ale śmiechu było 

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

korzystam dobry matematyk? próba kręcona dla mojego accorda przy szerokości 4m i obwodzie koła 196cm to ile obrotów koła na 10a?

Na 10 arów musisz przejechać 250m.

250m/1,96m = 127,55 obrotu koła.

Opublikowano
30 minut temu, 6465 napisał:

To Co było za traktorem na haku ważyło 30t MF nie kulał tylko szedł jak dziki. 

Sławek przeczyta to ci powie co o tym myśli 😂

Opublikowano

Dzik się nie zatrzyma jak idzie, hamulce nie pomogą 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Bóg zapłać dobry Agreście... 

Będziem niebawem kręcić. 

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
37 minut temu, Ursus932 napisał:

Weź Ty kuźwa te wykresy , statystyki i inne historyjki wypierdol , a zacznij szukać normalnej dziewuchy 🙆‍♂️

Z tym akurat ma dużo racji. Lepiej zamiast się użerać samemu zostać.

+3, wiatr dalej wieje, marchewka dowieziona, drogi puste.

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Z tym akurat ma dużo racji. Lepiej zamiast się użerać samemu zostać.

Piotrek czasami to do rzeczy gadasz,  a czasami to pier**lisz jak potłuczony. 

• Like 3
Opublikowano

Bo taka jest prawda, już sobie to z głowy wybiłem i najważniejsze to znać swoje miejsce a nie cisnąć się jak Kuba do ołtarza w "Chłopach".

Opublikowano
gregor1284 napisał:

1 godzinę temu, Piotrek1975 napisał:

detkę

Ale jak tylko na dole powietrza nie ma to można jechać 🤔

42 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Jaki koszt zrobienia hydraulicznego w przyczepie?

Na stronie mizaru całe komplety były do przerobienia i artykuł co i jak 

👍 Dzięki syne😉

Opublikowano
52 minuty temu, Ursus932 napisał:

Weź Ty kuźwa te wykresy , statystyki i inne historyjki wypierdol , a zacznij szukać normalnej dziewuchy 🙆‍♂️

Jeden ma lęki przed babami drugi przed zachodnimi ciągnikami

• Haha 3
Opublikowano

@Rolnik200598 nie przesadzaj. Żeby się zniechęcić, musisz najpierw poznać "wroga" :P.

1 godzinę temu, Cebulj napisał:

rynek matrymonialny w polsce

gf.jpg

A nie myślałeś otworzyć biuro matrymonialne ? Masz zadatki.

Opublikowano

Jest  dobrze , jak masz z kim pokłócić  się, I jest powód, by ,,pogodzić się " 😎. Zostaniesz sam ,to przejrzysz na oczy.😐.   Młode chłopy a tyle ,,doła''. Oj Jak bym z wami na wiek się zamienił9_9

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

@Rolnik200598 nie przesadzaj. Żeby się zniechęcić, musisz najpierw poznać "wroga" :P.

Już ich kilka poznałem i powiedziałem nie. Ja będę gonił i pieniądze wydawał a i tak nic z tego nie będzie to dziękuję, wolę iść ziemniaki przebierać przynajmniej taniej i produktywniej czas spędzony.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Już ich kilka poznałem i powiedziałem nie. Ja będę gonił i pieniądze wydawał a i tak nic z tego nie będzie to dziękuję, wolę iść ziemniaki przebierać przynajmniej taniej i produktywniej czas spędzony.

C o puszczaly się. A to jak dzisiaj siedzę w domu bo chory jestem i przeglądam i znalazłem taki przypadek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280451

Opublikowano
Przed chwilą, Cebulj napisał:

C o puszczaly się.

Nie lubię się użerać z czymś jeśli nie widzę efektu tej pracy- przykładowo jadę orać czy ziemniaki kopać to widzę, że ta robota jest zrobiona i idzie a tu pieniądze wydajesz, cuda kupujesz i efektu to nie przynosi to po grzyba się męczyć.

Opublikowano
33 minuty temu, gregor1284 napisał:

Wołaj sabuliga on ekonomista to policzy 🤔

Łe to jak nienkorzystasz to komu podnajmij, zarośnie i co? 

120 obrotów tylko zamiast 196 wziąłem 200 cm. 1 ar to 1000m2. I teraz 4m×x=1000m2  x to 250 i to podziel przez 2 i ci eyjdzie 

Opublikowano
35 minut temu, pawel885 napisał:

nowa, gdzie tam złom... Ale już nima a leżało ze 3 tyg 

A no okazja, tyle że ja nie czatuję na okazje, jak potrzeba to jadę i kupuję

30 minut temu, Agrest napisał:

Przecież to mu rynce odpadną jak tyle nakręci

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Nie lubię się użerać z czymś jeśli nie widzę efektu tej pracy- przykładowo jadę orać czy ziemniaki kopać to widzę, że ta robota jest zrobiona i idzie a tu pieniądze wydajesz, cuda kupujesz i efektu to nie przynosi to po grzyba się męczyć.

Witaj w klubie tez będę sam. Kiedyś dziewczyna mi powiedziała ze brzydki jestem i kujon

• Haha 1
Opublikowano
6465 napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał:

srata tata weź wychamuj zestaw często przekraczający 20/30 ton chyba oczami 🤪😁

Sławek wszystko można tylko z głową.  Ja latam w żniwa tym zestawem i nie mam pneumatyki w traktorze a przyczepy mają. 

IMG_20201120_160717.jpg

to mało 😁 znam giganta co 22tony kukurydzy na dwóch przyczepach zaciągną na skup 25km po drodze spory wiadukt też bez hamulców mtz 80 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

A no okazja, tyle że ja nie czatuję na okazje, jak potrzeba to jadę i kupuję

Przecież to mu rynce odpadną jak tyle nakręci

Bo normalnie kręci się na 1 ar.

W moim siewniku na 1 ar kręcę aż 51 razy. Tylko przekładnią. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v