Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

+4, wiatr zimny, nieprzyjemnie na zewnątrz i się tryb leń uruchomił. Tylko obornik wyrzucony i ziemniaki uparowane, może jeszcze wena najdzie po kukurydzę się wybrać, choć po 15 trzeba jechać po marchew to nie ma co, za dużo by tego było na jeden dzień.

@Ursus932 Najlepiej wcale nie szukać i oszczędzisz zdrowie i pieniądze.

Opublikowano

ursus żadna mnie nie chce najwyżej jakas koło 30 co się wyszalała z chadami a ja będę aby od zasobów i jako dawca nasienia

Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

+4, wiatr zimny, nieprzyjemnie na zewnątrz i się tryb leń uruchomił. Tylko obornik wyrzucony i ziemniaki uparowane, może jeszcze wena najdzie po kukurydzę się wybrać, choć po 15 trzeba jechać po marchew to nie ma co, za dużo by tego było na jeden dzień.

@Ursus932 Najlepiej wcale nie szukać i oszczędzisz zdrowie i pieniądze.

Niby racja ale ciężko poradzić sobie z popędem

Opublikowano
2 minuty temu, Cebulj napisał:

To wydajesz pieniążki i idziesz do pani, która wykonuje najstarszy zawód świata.

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

A póki co mi się nie chce. I przy aktualnych cenach stali to nawet nie ma sensu

Majster był, mówi żeby pompkę zasilającą zmienić

Przecież niema co liczyć na szybką obniżkę cen stali 

Opublikowano

Jaka pętla w kole

Co to?

2 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Kurła zimno na polu, wiatr z zachodu🌬 Wku...em się z rana gdzieś przebiłem pętlę w Mfie w tylnym kole jak z nawozwm byłem w polu😡

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

@bratrolnika no nie wiem , bo jak biały dym leci to paliwo dostaje 

Pompka zmieniona, d*pa blada. Zdechła pompa wtryskowa??? Albo wtryski??? 

7 minut temu, stempos1980 napisał:

Więc póki co nie zaczynam robic, i nie zanosi się żeby mi się zachciało. Wydać z 7500 na material i prosić się żeby ktoś kupił, to pierdziele. 

Opublikowano

Zobaczta Darku czy w filtrach jakiej nieszczelności nie ma.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

@bratrolnika no nie wiem , bo jak biały dym leci to paliwo dostaje 

7 minut temu, stempos1980 napisał:

Więc póki co nie zaczynam robic, i nie zanosi się żeby mi się zachciało. Wydać z 7500 na material i prosić się żeby ktoś kupił, to pierdziele. 

rurki poluzowaac sprawdzić czy paliwo idzie, ściągnąć pokrywy z głowic zobaczyć czy wszystko ok, zakręcić bez pokryw czy wszystko chodzi,

Opublikowano
46 minut temu, bratrolnika napisał:

Omiń filtry. Mpże parafina zakleiła

Opublikowano
2 godziny temu, Cebulj napisał:

ursus żadna mnie nie chce najwyżej jakas koło 30 co się wyszalała z chadami a ja będę aby od zasobów i jako dawca nasienia

Nie musisz się odrazu z nią wiązać, aby pojeździć 🤔

Opublikowano

Teraz od tylnego koła. Najdłuższy, kręty jak ścieżka życiowa. Każde pole z górką, ale może jakoś dokończę siew.

Na pocieszenie dzwoniłem i to już standard że to właśnie ten pęka.

Opublikowano

Kiedyś to robili traktory bez przewodów hamulcowych tylko na cięgna.

Ale to fest jest.

Zimno dziś, nic nie robił a zara koniec soboty.

2 minuty temu, DANDYS napisał:

a kurła 5m ujechałem z talerzówka i oska pekła , j**ane kalmoty 

Bo zima jeszcze nie czas w pole.

Natury nie oszukasz😁😁😁

Opublikowano

Ta jak byś dzwigiem się później wyciągał😋

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

Ale to stało i po zimie nie chce zapalić. ? Czy tak z dnia na dzień pierdzielło 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

No i jebnął kolejny przewód hamulcowy😤

Jaki ciągnik ?

55 minut temu, DANDYS napisał:

a kurła 5m ujechałem z talerzówka i oska pekła , j**ane kalmoty 

Za wczas wyjechałeś i maszyna jeszcze chce odpocząć 😉

Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

A póki co mi się nie chce. I przy aktualnych cenach stali to nawet nie ma sensu

Majster był, mówi żeby pompkę zasilającą zmienić

Kto szuka ten znajdzie i po 2 zł stal.... 

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Jaka pętla w kole

Co to?

2 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Kurła zimno na polu, wiatr z zachodu🌬 Wku...em się z rana gdzieś przebiłem pętlę w Mfie w tylnym kole jak z nawozwm byłem w polu😡

detkę

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v