Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, jarecki napisał:

ostatnio w TPR było że jak gospodarstwo jest przepisane to nie trzeba maszyn wymieniać bo one z automatu są przypisane  do gospodarstwa .

to w ten sposób można każdą przyczepę i traktor bez papierów zarejestrować

Opublikowano (edytowane)

O ile ojciec czy dziadek miał je wcześniej zarejestrowane.

Podobno w akcie darowizny musi być wzmianka ze gospodarstwo "wraz z maszynami" lub w inny sposób ujęte, ruchomości itp.

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
26 minut temu, Bananek napisał:

Młoda para wróciła z podróży poślubnej wyraźnie skłócona.
Ojciec pana młodego delikatnie wypytuje co się stało.
- Tato,to już koniec - mówi pan młody - Jak tylko skończyliśmy się kochać odruchowo położyłem na jej poduszce 200zł.
- No trochę niezręcznie wyszło, ale twoja żona nie myślała chyba że byłeś święty przed ślubem. Na pewno się wszysto ułoży. - uspokaja ojciec.
- Nie w tym problem tato. Ona odruchowo wydała mi 50zł reszty.

Panienka, pod wpływem ''Czterech pancernych i psa'', będac
samotna, napisała w ogłoszeniu matrymonialnym:
- Poszukuję mężczyzny tak przystojnego jak Grigori, tak
miłego jak Janek, silnego jak Gustlik, odważnego jak Tomek i
wiernego jak Szarik.
Po miesiacu dostała odpowiedz:
- Droga pani, co prawda nie jestem tak przystojny jak
Grigori, miły jak Janek, silny jak Gustlik, odważny jak Tomek
i wierny jak Szarik, ale za to... lufę mam jak RUDY!!!

Opublikowano
witejus napisał:

właśnie chodzi o to że nie były rejestrowane,bo jak by były to można bez problemu zarejestrować ponownie

trzeba by w wydziale komunikacji zapytać. A najlepiej z czekoladą tam pójść. tylko trzeba wiedzieć do kogo.

Opublikowano
57 minut temu, bratrolnika napisał:

O ile ojciec czy dziadek miał je wcześniej zarejestrowane.

Podobno w akcie darowizny musi być wzmianka ze gospodarstwo "wraz z maszynami" lub w inny sposób ujęte, ruchomości itp.

U mnie było bez wymieniania ,tylko ,,z mieniem ruchomym, i nieruchomym'',ale to chyba w 90 r. Póżniej początki paliwa rolniczego, trzeba było mieć ciągnik swój  [nawet nie rejestrowany,byle był papier np.z zakupu ,i to wystarczyło.

Opublikowano

+3, słonecznie. Kurna oszaleli z cenami kur, 16 tygodniowe u jednego gościa pod koniec marca mają być po 25-26zł, od czwartku u takiej kobity co od niej kupuję 16 tygodniowe po 22zł. Trzeba kupić ze dwajścia...

Opublikowano
14 minut temu, Rolnik200598 napisał:

+3, słonecznie. Kurna oszaleli z cenami kur, 16 tygodniowe u jednego gościa pod koniec marca mają być po 25-26zł, od czwartku u takiej kobity co od niej kupuję 16 tygodniowe po 22zł. Trzeba kupić ze dwajścia...

kolega rok temu w czerwcu kupował niby już z jajkiem(mają nieść) po 36 zł

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

to kup małe i sam odchowaj....

Małych nie chcę, z połowa zdechnie i tyle z tego pożytku. Ani brojlerów ani niosek jednodniówek czy trzydniówek na oczy widzieć nie chcę u siebie, już to przerabiałem i całkowicie nieudany wychów za każdym razem.

Opublikowano

Pewnie tak. Grzać temu, sucho muszą mieć, paszę kupować to nie dla mnie. Perliczki 3 tygodniowe odchowuję bez problemu, na 20 ze 2 kipną ale kury i brojlery to mi się nigdy nie udawało odchować, na 20 brojlerów kiedyś mi zostało 7.

Opublikowano

Obchód pól zrobiony i chyba nie wyczymie. Leci kizeryt dziś. @Agrest ostudź albo jeszcze podgrzej mój zapał...

Opublikowano

A sól potasową to jest sens w ogóle sypać? W zeszłym roku posiałem, w tym roku chyba nie będę siał, nie zauważyłem po niej jakiegoś efektu. Poczekam jeszcze z 2 tygodnie i dam z 250kg saletry i dziękuję, potem jeszcze w kwietniu ze 150 kg i tyle.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v