Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu nadszedł czas żeby trochę wystopować. 

Wszystkiego dobrego dla wszystkich w te święta i w nadchodzącym Nowym roku  ;)

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

O jakie rzeczy Ty mnie pytasz 🙉 krowom to raz na dwa dni przejadę rozwioze jedzenie i pościele im jak mam czas, ewentualnie obornik wypchne. Jalowkom to tylko co belki wstawiam raz na dwa tygodnie. Nie wiem ile tego jest. No rękami to może tak być ze skończył byś po południu i brał się od nowa za dojenie 

Ja cały czas mówię o dojeniu ale jak nie wiesz ile masz do dojenia sztuk, to się wypisuje z tego. Wrócił byś w lutym z nart i po co mi to :ph34r:.

Dobra trzeba coś dojeść.

Opublikowano

Zdrowych ,spokojnych świąt chwili odpoczynku od codziennych spraw wszystkim życzę 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Mi też kiedyś kilka propozycji składali ale wiele by tego nie było, w sumie może ze 2ha w 5 czy 6 kawałkach... Ale znów mówię, użerać się z ludźmi i handlem zbożem na worki to dla mnie mija się z celem, kurami tyle zboża nie spasę to za każdym razem odmawiałem. Mi to potrzebne jak urwie majtki.

Ja tam to po prostu lubię, każdy mówi, że po ch*j się w to bawię jak się nie opłaca, ale jakoś tak... Pasja? Drogie hobby? Po tych cenach nawozów trochę się pewnie sparzę. A co do handlu, nie dygaj. Wystawisz pszenicę zworkowaną na olxie, to zaraz ktoś z gór przyjedzie i weźmie :). Ja skup mam 20km od domu, to też zawsze można ciężarówkę podstawić i wywieźć.

Opublikowano

u mnie jeszcze trochę deszcz pada śniegu już prawie nie ma 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Swego czasu zakładali kamery i patrzyli kto śpi a kto pracuje. 

Szło się wyspać 

No i u nas tez założyli centralnie na moja budke co w niej siedziałem. 😀

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Ja tam to po prostu lubię, każdy mówi, że po ch*j się w to bawię jak się nie opłaca, ale jakoś tak... Pasja? Drogie hobby? Po tych cenach nawozów trochę się pewnie sparzę. A co do handlu, nie dygaj. Wystawisz pszenicę zworkowaną na olxie, to zaraz ktoś z gór przyjedzie i weźmie :). Ja skup mam 20km od domu, to też zawsze można ciężarówkę podstawić i wywieźć.

A jakoś tak zawsze mi się to nie mieściło w głowie jeszcze od innych dobierać... Trzeba by w jakąś "infrastrukturę" inwestować bo więcej niż 4-5 ton to nie zmagazynuję bo nie mam gdzie, chyba żeby zwierzaki zlikwidować i słomy i siana żeby nie było ale hodowla być musi. A tak wszystko prawie co się wymłóci to zostaje.

Opublikowano
sadownik12 napisał:

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Mi też kiedyś kilka propozycji składali ale wiele by tego nie było, w sumie może ze 2ha w 5 czy 6 kawałkach... Ale znów mówię, użerać się z ludźmi i handlem zbożem na worki to dla mnie mija się z celem, kurami tyle zboża nie spasę to za każdym razem odmawiałem. Mi to potrzebne jak urwie majtki.

Ale wychodzisz przy tym na zero czy dokladasz?

@chloporobotnik trochę ci zazdroszczę tej hodowli twojej .

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

Na Pasterkę się wybierają?

Jo nie. Choróbsko mnie dopadło. 

Przed chwilą, Pafnucy napisał:

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Przeziębienie? 

No to zdrowiej tam szybko! 

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

2 minuty temu, akooo napisał:

@chloporobotnik trochę ci zazdroszczę tej hodowli twojej .

Nie ma czego.

czemu. Fajnie se mieć parę kur,królików. Sam bym hodowal jakbym był na miejscu ale iść robić za parę złoty to tez nie sztuka

Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

Ale wychodzisz przy tym na zero czy dokladasz?

Wychodzę coś na plus, bo u mnie nie ma czegoś takiego jak susza. Mocne gleby. No i jura, orografia terenu robi swoje i często coś przekrapuje. Dlatego bardzo dużo kuku wokoło, bo dobrze się udaje. Nikt w okolicy nie sieje pszenżyta, owies sieją bo koniarze. A tak to kuku, soja, pszenica, rzepak. Instytut z rudawy w tym roku jeszcze spory kawałek obsiał słonecznikiem i chyba też się udał.

3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A jakoś tak zawsze mi się to nie mieściło w głowie jeszcze od innych dobierać... Trzeba by w jakąś "infrastrukturę" inwestować bo więcej niż 4-5 ton to nie zmagazynuję bo nie mam gdzie, chyba żeby zwierzaki zlikwidować i słomy i siana żeby nie było ale hodowla być musi. A tak wszystko prawie co się wymłóci to zostaje.

Jak to lubisz to czemu nie. Ja za dzierzawy nie place, po prostu dopłaty sobie składają. A żeby przechować zboże to kawałek dachu wystarczy i z głową zabezpieczyć. Swego czasu silosy takie male po betonie to za grosze można było kupić. Wuja zboże po żniwach do garaży samochodowych sypie, ogłasza na olxie i najczęściej w przeciągu 2tyg ktoś przyjeżdża właśnie z gór po to i 'posprzątane'.

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

czemu. Fajnie se mieć parę kur,królików. Sam bym hodowal jakbym był na miejscu ale iść robić za parę złoty to tez nie sztuka

Na tym nie zarobisz. A zabić też trzeba i nie ma nieraz czasu na sentymenty tylko trzeba działać szybko.

@sadownik12 Ototo, w moich stronach też nie znamy co to susza. Soja, rzepak, pszenica i kukurydza. Jęczmień czy pszenżyto sieją tylko ci co mają jakąś hodowlę a to mało kto już ma, owies to gatunek na wymarciu.

Opublikowano

@sadownik12 ja ma swojego parę ha ale sam tego nie uprawiam ale korci mnie tylko tak żeby na plus wyjść minimalnie żeby nie dokładać. Najpierw 1 ha bym czymś obsial ale nie wiem czy jest sens

Opublikowano
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

Jak tam? 

Pojedli? 

badziuch pełny na pasterkę to by mnie wołami nie zaciągnęli 

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

Przeziębienie? 

No to zdrowiej tam szybko! 

No niestety. Z kościoła by mnie wierni wygnali. 

Opublikowano

Czemu? 

1 minutę temu, szczypka napisał:

badziuch pełny na pasterkę to by mnie wołami nie zaciągnęli 

Opublikowano

tylko ze gorale malo daja- nieraz dzwonia ale za takie smieszne pieniadze to ich gonie.

za chrosna widzialem w lesie duze pole slonecznika-to ich ??   instytut ma ponad 1000 ha..

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Na tym nie zarobisz. A zabić też trzeba i nie ma nieraz czasu na sentymenty tylko trzeba działać szybko.

@sadownik12 Ototo, w moich stronach też nie znamy co to susza. Soja, rzepak, pszenica i kukurydza. Jęczmień czy pszenżyto sieją tylko ci co mają jakąś hodowlę a to mało kto już ma, owies to gatunek na wymarciu.

Nooo, jęczmień też się przewija. Zapomniałem o nim :P. Raczej intensywnie prowadzone plantacje, działkowicze tylko słabiej.

2 minuty temu, akooo napisał:

@sadownik12 ja ma swojego parę ha ale sam tego nie uprawiam ale korci mnie tylko tak żeby na plus wyjść minimalnie żeby nie dokładać. Najpierw 1 ha bym czymś obsial ale nie wiem czy jest sens

Jak lubisz to robić to nawet przy tym hektarze fajnie idzie sobie odpocząć od dnia codziennego. A co do hodowli, króliki spoko dopóki młode Ci nie padają na kokcydiozę. Ja już drugi rok próbuję zlikwidować, ale jakoś tak pusto by się zrobiło. Choć @Chłoporobotnik mnie trochę indykami zainspirował i może zamiast królików w boksy z 5 indyków wpuszczę, żeby z nich dziki 20kg wyrosły :D

Opublikowano

w normalne niedziele  nie chodzę a w nocy miał bym iść?

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

Czemu? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v