Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, stempos1980 napisał:

Mi też się podoba ale wiesz jak to jest z Marcinem

A jak jest ze mną 😊

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Gdzie takie statystyki?

Doniesiono mi przed chwilą że znowu gdzieś na srajzbuku moje posty idzie znaleźć

W moich powiadomieniach. 🤭🤭🤭

Ty tego nie zobaczysz chyba że Ci screena zrobię.

Wiesz, że jak schodzisz na tematy dwuznaczne to zaraz cię cytują , ale napisz merytorycznie to ciiiiiiszaaaa....🤣🤣🤣

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Wiesz, że jak schodzisz na tematy dwuznaczne to zaraz cię cytują , ale napisz merytorycznie to ciiiiiiszaaaa....🤣🤣🤣

Ja też się czasem lubię w trola zabawić, ale jazda 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

U każdego. Chyba tylko ja tu jeszcze zostałem z systemem wiaderkowym w żniwa, kopaniem ziemniaków kopaczką konną i w dużej mierze ręcznym sadzeniem ziemniaków.

Mylisz się Pan, w tym roku sypałem zboże do bb. Zboze leciało z przyczepy rynną to zleciało może lepiej jak pół bba reszta wiadrem trzeba było. 

Przecież nie będę na 2 ha zboża żmijki kupował. 

Kartofle sądzę sadzarką, kopie kopaczką, ale w garażu mam kombain 😂

Opublikowano
26 minut temu, Karol6130 napisał:

No i tu sie mylisz, ja nie inteligent a klne. 

Inteligentny a inteligent to jest różnica 

@Agrestchoć mi nie szkoda bo ja od spowiedzi wyjdę z kościoła i Zara znów mogę iść bo też mocno przeklęty jestem 

• Like 1
Opublikowano

A masz burchle na nosie?🤭

1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Ja też się czasem lubię w trola zabawić, ale jazda 

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Może bym Ci dmuchawe zorganizował w dobrym pieniądzu. 

Opublikowano

Mylisz się Pan, w tym roku sypałem zboże do bb. Zboze leciało z przyczepy rynną to zleciało może lepiej jak pół bba reszta wiadrem trzeba było. 

Zasadniczo to większość sadzę sadzarką ale kilka arów co roku dla rozrywki ręcznie, na wczesne wszystko ręczne kopanie a na późne w tym roku wyszło, że kopaczką bo mokro na kombajn ale nie było tak źle... Na wysokość okna na strychu trudno mechanicznie podać a z drugiej strony tam super dosycha- ciepło, a nieraz jest wilgotniejsze zboże- urok małych popierdółek i koszenia często wieczorami lub jako pierwszemu z rana no i myszy tam nie wlezą...

I żaden pan nie jestem...

• Like 1
Opublikowano

ja tam lubię wszystkich fanatyków rolnictwa i hodowli. nikt z tym zamilowaniem normalny to nie jest 🤭

Opublikowano
9 minut temu, stempos1980 napisał:

Masz klapki na oczach jak 🐎🤭

B| e tam , po prostu lubię rzeczy na których utrzymanie i naprawy mnie stać 

I żeby dostępność części była od ręki

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

O widzisz i jakbyś kilka razy przeklął - noż k**wa, wiaderkował nie będę- to inteligencja by się obudziła i eureka- wjadę kołami na klocki drewniane i nasypię pełne big bagi🤭🤭🤣😜

Opublikowano

Pioter, Ty uważaj żeby sufit na regale nie osiadł od tego zboża. 

U nas jeden tak robił, a że chałupa drewniana to ze zbożem sufit się uginał, jak zdjął zboże to się prostował 

Ojciec całe życie tak sypał i dobrze było, nie mam tego dużo, teraz to jest może z 2,5 tony rozłożone cienko... U pradziadków była chatka 70m2 i przez 50 lat zboże z 4ha tam dawali.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Pioter, Ty uważaj żeby sufit na regale nie osiadł od tego zboża. 

U nas jeden tak robił, a że chałupa drewniana to ze zbożem sufit się uginał, jak zdjął zboże to się prostował 

to było u mnie. mlucenie damfa zimą, ziarko na strychu w zasieki. po wszystkim wianek i biba, chalupa trzeszczy, tylko wujek się rozgladal po suficie i gada "wy stare to i nie szkodzi, ale te dzieciaczki ich szkoda, bo to nie one taką głupotę wymyślił y"

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

O widzisz i jakbyś kilka razy przeklął - noż k**wa, wiaderkował nie będę- to inteligencja by się obudziła i eureka- wjadę kołami na klocki drewniane i nasypię pełne big bagi🤭🤭🤣😜

Sławek, szkoda zachodu, kanał mam w garażu 😂

Opublikowano
3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

ty to weź mi pomóż na kartkówce we wtorek 😉

Mlodziak, w czwartek pod starostwem się nie kreciles??? Bo młodego bambra z Dębska widziałem koło 11 że z jakimiś ziomkami się kręcił

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

to było u mnie. mlucenie damfa zimą, ziarko na strychu w zasieki. po wszystkim wianek i biba, chalupa trzeszczy, tylko wujek się rozgladal po suficie i gada "wy stare to i nie szkodzi, ale te dzieciaczki ich szkoda, bo to nie one taką głupotę wymyślił y"

Ci co budowali chałupy w latach 70 to już kombinowali z jakimś sypaniem na górę nad stajnią ale w końcu lat 50 nikt o tym nie myślał. A po przebudowie w latach 80 też jakoś nikt na to nie wpadł bo słoma i siano u góry izoluje i zwierzakom ciepło... Co roku ojciec się drze, że jak się wywiezie obornik to świeży walić na boki pod ścianki bo kiedyś wywiózł, walił na środek, przyszły mrozy i zaczęło urywać ścianki na równo z ziemią... Ale w tym roku coś jakoś tak dynamicznie tego towaru przybywa🤔 

Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

Sławek, szkoda zachodu, kanał mam w garażu 😂

O widzisz, mi inteligencji brakło by taki pomysł wymyśleć.

Może temu że bb szeroki a kanał wąski🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v