Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty chyba 150 metrów jelit chciałeś? to będzie ze 130 kg🙉

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Te solidne tury mają swoją wagę, znajomy ma sipmę w 16245 bez odciągów do tyłu, to musiał dorobić, bo rwało śruby na skrzyni pośredniej. Sam tur z mocowaniem waży prawie 2t

myślę, że taki solidniejszy do 7245 to będzie z 1200-1400kg i wozisz to cały czas na przodku. Niby fajnie, jest dociążony przód w robocie, ale w tych modelach z przodu i tak opony lecą w oczach

Ile 2 tony ?? To on betonem zalany ??? 

Metal-fach t229 sam tur waży 520kg (tak jest na tabliczce) + rama na ciągniku jakieś 150kg 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

Po ile taki kaban na zabicie? 

Panie tak po koleżeńsku to place po tyle co on na ubojnie sprzedaje. 4,10.

Pytałem w znajomej ubojni o półtusze to 7zl. Ale mój rzeźnik nie chce z tego robić tylko chce z całego .

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Ile 2 tony ?? To on betonem zalany ??? 

Metal-fach t229 sam tur waży 520kg (tak jest na tabliczce) + rama na ciągniku jakieś 150kg 

mówię o konkretnych solidnych ładowaczach  z poziomowaniem, uchwytem do bel itp.

wiem, że waży ~2t, bo przed założeniem był ważony tak z ciekawości z widłami/chwytakiem do bel

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

mówię o konkretnych solidnych ładowaczach  z poziomowaniem, uchwytem do bel itp.

wiem, że waży ~2t, bo przed założeniem był ważony tak z ciekawości z widłami/chwytakiem do bel

Z poziomowaniem 😉

A co to ten "uchwyt do bel" 

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, Agrest napisał:

Tz. nie lubi okresu spoczynku?

W ubiegłym roku fendt ponad 8 miesięcy czekał na robotę. Tylko czasem przepalany

Że to musi być w użytku podobno, sporo osób mi tak mówiło. 

Dla mnie pozostaje zwykła pompa, na 150 mg na uj w koszty iść w koszta. 

Ten jd ma dwa zawory na cylinder, bogatsze wersje mają 4.

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Z poziomowaniem 😉

A co to ten "uchwyt do bel" 

nazywa się to "multiłapa" czy jakoś tak, samo to waży 420kg, tur bez osprzętu podają około 700, do tego doszła rama pod ciągnik i przeciwwaga

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, DANDYS napisał:

nie takie proste widzę taka kiełbasę zrobić 😄

Jeszcze peklosól, gałka, pieprz. A jak nie masz peklosoli to hamina+nitro. O kiedyś to się kręciło🤔 kiedyś we trzech robiliśmy 3swinie po 140kg. I byczka z 400kg. Na trzy parniki 🙆

Edytowane przez 6465
Opublikowano

O co tam wódki poszło🤭 wracamy samochodem jeden trzeźwy bo kieruje ja gadam do tego kierowcy, a ten napity mówi Tomek nie pojebało ci się coś? A ja do niego nie a co? A on bo sam do siebie gadasz. A ja mówię to chyba tobie bo przecież Krzysiek z nami jedzie 🤦🤦

Opublikowano

@TheraRolnik ta sipma to pewnie ma przedluzane przednie ramiona i dlatego swoje wazy. @jahooo ta sipma to moze jeszcze zielona? Bo nie raz widzialem jak to smiesznie wyglada na 6-cylindrowym ursusie. Pamietam jak znajomi do belarusow pokupili metalfachy,jeden do krzyzaka kupil takiego jak Twoj @TheraRolnik, a drugi do stożka kupił metalfacha z przedłużonymi ramionami zeby na naczepe ladować.marchew i buraczki. I juz waga sie zwieksza. Na zetorze mam hydramet 16 o wadze 910 albo 930kg i to bez osprzetu

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, TheraRolnik napisał:

To ty te 2t podajesz z przeciwwagą ? 🙈 Może jeszcze operatora wagę dolicz ...

nie , podałem wagę ramienia z chwytakiem, ramy na ciągnik i ramy pod ciągnik, do ciagnika o mocy 160km + przewody i dodatkowy rozdzielacz

to akurat jakis mało popularny model ładowacza - wystaje sporo przed ciagnik, a przecież 6cyl w ciężkiej serii krótkie nie jest

a ważone było po to, aby nie wdupić z transportem na wagach preselekcyjnych

@Belarus820 dokładnie z przedłużanymi ramionami, bardzo wysoko podnosi tylko słabo się tym operuje w takim ciągniku, kolor zielony

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
36 minut temu, DANDYS napisał:

bo chciałbym mięsa kupić w mięsnym albo od ubojni jakby się zgodzili

Tato dziś stwierdził że jak już schaby będzie wedzil to dokupił jeszcze boczku i łopatki i za jednym zamachem kiełbasę zrobi. 

Opublikowano (edytowane)

Tak jak myslalem,wysokosc podnoszenia chyba z tego co pamietam 4,2m no i ten kolor zielony. Znajomy sipme zielona ale zwyklą mial na belarusie czerwonym to nijak.to wygladalo,ale.to byly inne czasy i nikt na kolor nie zwracal uwagi tym bardziej na marke.

No i nie ma gregora, pewnie należał do tej grupy 

Edytowane przez Belaruss820
Edit
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

A to co wczoraj wieczorem pisałem. Dziś po południu pojadę w jedno miejsce. Jak nie będzie to musi czekać do piątku. I w piątek na targu się kupi.

Jakbyś wczoraj wcześniej powiedział to bym Ci dziś wysłał, jutro byś miał. 

1 godzinę temu, DANDYS napisał:

a jaka maszynką robicie kiełbasy?

O taka: 

https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwih3pCG0sL0AhUNR5EFHS-sA70YABAMGgJscg&ae=2&ohost=www.google.com&cid=CAESQeD2HQlbwb5iLxWqwn1rQV1vxXkBabcXyFBsxGSbLgN9YZ_5L2C5ieqPL3FzmI8OBfhkvKKlUDDmEIDZSdvhBEDD&sig=AOD64_0npy4wN370n196qjQ7so8Bo57lmA&ctype=70&q=&ved=2ahUKEwijlYmG0sL0AhWJyosKHYc9DcMQwg96BAgBEBo&dct=1&adurl=

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Ursus idzie jak amfibia

Po co mi zielony złom

Nie dość że się psuje to i części drogie, a i obsługi bez kompa nie zrobisz.

Jakiej obsługi??

Opublikowano
25 minut temu, 6465 napisał:

Taka zwykłą kocierzewska. O wędzona i parzona, do tego kaszanka i pasztetowa. Kupiłem kabana i będzie przerób tak jak za dawnych czasów.

myślisz że załapałbym się na pętko kaszanki, pętko kiełby i pętko pasztetowej???

Opublikowano
11 minut temu, Belaruss820 napisał:

Tak jak myslalem,wysokosc podnoszenia chyba z tego co pamietam 4,2m no i ten kolor zielony. Znajomy sipme zielona ale zwyklą mial na belarusie czerwonym to nijak.to wygladalo,ale.to byly inne czasy i nikt na kolor nie zwracal uwagi tym bardziej na marke.

No i nie ma gregora, pewnie należał do tej grupy 

Jakiej grupy?

Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Jakiej grupy?

Pisalem wczesniej ze go cos nie widac na af, Łolek napisal ze w lubelskim zawinęli grupę przestepcza co handlowała zaswiadczeniami o szczepieniu i ze moze do niej nalezal. Oczywiscie ujmujemy to w żartach 😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v