Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty chyba 150 metrów jelit chciałeś? to będzie ze 130 kg🙉

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Te solidne tury mają swoją wagę, znajomy ma sipmę w 16245 bez odciągów do tyłu, to musiał dorobić, bo rwało śruby na skrzyni pośredniej. Sam tur z mocowaniem waży prawie 2t

myślę, że taki solidniejszy do 7245 to będzie z 1200-1400kg i wozisz to cały czas na przodku. Niby fajnie, jest dociążony przód w robocie, ale w tych modelach z przodu i tak opony lecą w oczach

Ile 2 tony ?? To on betonem zalany ??? 

Metal-fach t229 sam tur waży 520kg (tak jest na tabliczce) + rama na ciągniku jakieś 150kg 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

Po ile taki kaban na zabicie? 

Panie tak po koleżeńsku to place po tyle co on na ubojnie sprzedaje. 4,10.

Pytałem w znajomej ubojni o półtusze to 7zl. Ale mój rzeźnik nie chce z tego robić tylko chce z całego .

Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Ile 2 tony ?? To on betonem zalany ??? 

Metal-fach t229 sam tur waży 520kg (tak jest na tabliczce) + rama na ciągniku jakieś 150kg 

mówię o konkretnych solidnych ładowaczach  z poziomowaniem, uchwytem do bel itp.

wiem, że waży ~2t, bo przed założeniem był ważony tak z ciekawości z widłami/chwytakiem do bel

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

mówię o konkretnych solidnych ładowaczach  z poziomowaniem, uchwytem do bel itp.

wiem, że waży ~2t, bo przed założeniem był ważony tak z ciekawości z widłami/chwytakiem do bel

Z poziomowaniem 😉

A co to ten "uchwyt do bel" 

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, Agrest napisał:

Tz. nie lubi okresu spoczynku?

W ubiegłym roku fendt ponad 8 miesięcy czekał na robotę. Tylko czasem przepalany

Że to musi być w użytku podobno, sporo osób mi tak mówiło. 

Dla mnie pozostaje zwykła pompa, na 150 mg na uj w koszty iść w koszta. 

Ten jd ma dwa zawory na cylinder, bogatsze wersje mają 4.

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Z poziomowaniem 😉

A co to ten "uchwyt do bel" 

nazywa się to "multiłapa" czy jakoś tak, samo to waży 420kg, tur bez osprzętu podają około 700, do tego doszła rama pod ciągnik i przeciwwaga

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, DANDYS napisał:

nie takie proste widzę taka kiełbasę zrobić 😄

Jeszcze peklosól, gałka, pieprz. A jak nie masz peklosoli to hamina+nitro. O kiedyś to się kręciło🤔 kiedyś we trzech robiliśmy 3swinie po 140kg. I byczka z 400kg. Na trzy parniki 🙆

Edytowane przez 6465
Opublikowano

O co tam wódki poszło🤭 wracamy samochodem jeden trzeźwy bo kieruje ja gadam do tego kierowcy, a ten napity mówi Tomek nie pojebało ci się coś? A ja do niego nie a co? A on bo sam do siebie gadasz. A ja mówię to chyba tobie bo przecież Krzysiek z nami jedzie 🤦🤦

Opublikowano

@TheraRolnik ta sipma to pewnie ma przedluzane przednie ramiona i dlatego swoje wazy. @jahooo ta sipma to moze jeszcze zielona? Bo nie raz widzialem jak to smiesznie wyglada na 6-cylindrowym ursusie. Pamietam jak znajomi do belarusow pokupili metalfachy,jeden do krzyzaka kupil takiego jak Twoj @TheraRolnik, a drugi do stożka kupił metalfacha z przedłużonymi ramionami zeby na naczepe ladować.marchew i buraczki. I juz waga sie zwieksza. Na zetorze mam hydramet 16 o wadze 910 albo 930kg i to bez osprzetu

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, TheraRolnik napisał:

To ty te 2t podajesz z przeciwwagą ? 🙈 Może jeszcze operatora wagę dolicz ...

nie , podałem wagę ramienia z chwytakiem, ramy na ciągnik i ramy pod ciągnik, do ciagnika o mocy 160km + przewody i dodatkowy rozdzielacz

to akurat jakis mało popularny model ładowacza - wystaje sporo przed ciagnik, a przecież 6cyl w ciężkiej serii krótkie nie jest

a ważone było po to, aby nie wdupić z transportem na wagach preselekcyjnych

@Belarus820 dokładnie z przedłużanymi ramionami, bardzo wysoko podnosi tylko słabo się tym operuje w takim ciągniku, kolor zielony

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
36 minut temu, DANDYS napisał:

bo chciałbym mięsa kupić w mięsnym albo od ubojni jakby się zgodzili

Tato dziś stwierdził że jak już schaby będzie wedzil to dokupił jeszcze boczku i łopatki i za jednym zamachem kiełbasę zrobi. 

Opublikowano (edytowane)

Tak jak myslalem,wysokosc podnoszenia chyba z tego co pamietam 4,2m no i ten kolor zielony. Znajomy sipme zielona ale zwyklą mial na belarusie czerwonym to nijak.to wygladalo,ale.to byly inne czasy i nikt na kolor nie zwracal uwagi tym bardziej na marke.

No i nie ma gregora, pewnie należał do tej grupy 

Edytowane przez Belaruss820
Edit
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

A to co wczoraj wieczorem pisałem. Dziś po południu pojadę w jedno miejsce. Jak nie będzie to musi czekać do piątku. I w piątek na targu się kupi.

Jakbyś wczoraj wcześniej powiedział to bym Ci dziś wysłał, jutro byś miał. 

1 godzinę temu, DANDYS napisał:

a jaka maszynką robicie kiełbasy?

O taka: 

https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwih3pCG0sL0AhUNR5EFHS-sA70YABAMGgJscg&ae=2&ohost=www.google.com&cid=CAESQeD2HQlbwb5iLxWqwn1rQV1vxXkBabcXyFBsxGSbLgN9YZ_5L2C5ieqPL3FzmI8OBfhkvKKlUDDmEIDZSdvhBEDD&sig=AOD64_0npy4wN370n196qjQ7so8Bo57lmA&ctype=70&q=&ved=2ahUKEwijlYmG0sL0AhWJyosKHYc9DcMQwg96BAgBEBo&dct=1&adurl=

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Ursus idzie jak amfibia

Po co mi zielony złom

Nie dość że się psuje to i części drogie, a i obsługi bez kompa nie zrobisz.

Jakiej obsługi??

Opublikowano
25 minut temu, 6465 napisał:

Taka zwykłą kocierzewska. O wędzona i parzona, do tego kaszanka i pasztetowa. Kupiłem kabana i będzie przerób tak jak za dawnych czasów.

myślisz że załapałbym się na pętko kaszanki, pętko kiełby i pętko pasztetowej???

Opublikowano
11 minut temu, Belaruss820 napisał:

Tak jak myslalem,wysokosc podnoszenia chyba z tego co pamietam 4,2m no i ten kolor zielony. Znajomy sipme zielona ale zwyklą mial na belarusie czerwonym to nijak.to wygladalo,ale.to byly inne czasy i nikt na kolor nie zwracal uwagi tym bardziej na marke.

No i nie ma gregora, pewnie należał do tej grupy 

Jakiej grupy?

Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Jakiej grupy?

Pisalem wczesniej ze go cos nie widac na af, Łolek napisal ze w lubelskim zawinęli grupę przestepcza co handlowała zaswiadczeniami o szczepieniu i ze moze do niej nalezal. Oczywiscie ujmujemy to w żartach 😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v