Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Co tu porównywać blachę z płytą. To dwa światy finansowo.

Jeśli jako garaż i spichlerz to blacha z filcem jest wystarczająca.

Na świetlikach skrapla się woda ale zazwyczaj tak wisi aż odparuje albo spływa do granicy z filcem i ten ją rozprowadza. Ale nie jest to jakimś problemem. Korozji nie widzę

Głównie do magazynowania ziarna. Spróbuje na MGR może się uda wyciągnąć kasiore. To mówisz że blacha z filcem w zupełności wystarczy ?

Opublikowano
danielursus3p napisał:

2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Wszyscy tak myślą że se w ekologii warzyw nasadza, że to tylko zasadzić, i za jakiś czas iść pozbierać, sprzedać i kasę liczyć

Nie wszyscy. Nie mierz swoją miarą. Liczę się z tym że pracy jest więcej, a że w tym nie siedzę na codzień to pytam. Żyć mam z czego to jest luźna myśl, jak zagospodarować nieforemną działke. 

ja bym postawił na ziemniaki. ewentualnie koperek i bub. przy odrobinie mechanizacji jest mało pracy ręcznej. tylko pytanie czy to urośnie w ekologi.

Opublikowano
11 minut temu, danielursus3p napisał:

Może kurnik by postawił ogrodził i niech se kurki chodzą dziobią🤔

W mojej opinii jest to mniej czasochłonne

3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

. można też przykleić się do kogoś kto ma więcej towaru i razem z nim sprzedawać gdzieś na sklepy bo z 3 skrzynkami marchewki i 5 workami ziemniaków to na giełdzie furory nie zrobisz

🙈

Po pierwsze: nikt nie przyjmie nie wiadomo jakiego towaru, i nie sprzeda jako swój, bo bardzo łatwo mozna tak sobie markę i opinie popsuć 

Po drugie: jak ktoś jedzie na giełdę to z reguły ma samochód tak dopchany że palca nie wciśniesz, przy aktualnych cenach paliw nikt nie bedzie woził po pół samochodu towaru 

Po trzecie: jeśli już ktoś przypadkiem weźmie cię ze sobą na rynek czy giełdę, to na pewno warunkiem będzie to żebyś miał coś innego do sprzedaży niż on, żeby nie robić mu konkurencji. I o ile na rynku jest to wykonalne, o tyle na giełdzie jak staniesz w złej alejce, to może stać tam do czasu aż ci nie zgniją te wyroby

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

ja bym postawił na ziemniaki. ewentualnie koperek i bub.

Koperek i bób to inny świat, to zrywasz i musisz sprzedać w ciągu 24h, potem możesz to wyrzucić w rów po drodze z Bronisz. 

To nie ziemniaki że w październiku wykopales i możesz powoli sortować i sprzedawać do grudnia 

Jak masz bób i chcesz mieć z tego pieniądze to wszystko inne schodzi na dalszy plan

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, ahten napisał:

a sanepid?

Ogólnie każde gospodarstwo musi być zgłoszone do sanepidu i mieć zaświadczenie od nich że jesteś zgłoszony a jak nie to 5tys kary.

Jakoś nigdy nie miałem kontroli sanepidu na giełdzie ale w każdym momencie może być ten pierwszy raz🙉

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, danielursus3p napisał:

Głównie do magazynowania ziarna. Spróbuje na MGR może się uda wyciągnąć kasiore. To mówisz że blacha z filcem w zupełności wystarczy ?

4 lub 5 rok u mnie leży I nic się nie dzieje.

Z płyty takie 24x12 dziś to pewnie ze 350-400tys i pewnie netto.

Kiedyś to mówili że budowlana na mgr jest dość problematyczna i lepiej maszyny.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

@bratrolnika Dlatego cały czas mówię- małe ilości to tylko detal i handel z domu i swoi stali klienci... Jutro na przykład mam 140 jaj dostarczyć. Na święta już mam zamówione w sumie ponad 300 od innych klientów. Muszę dbać o te pierzoki żeby mi tyle naniosły...

Sasiadka ma maliny, gdzieś tam się ogłasza, ludzie dzwonią, zamawiają, sasiadka zbiera, ludzie przyjeżdżają i odbierają. Nawet nie chce mi się liczyć ile było takich osób które zamówiły i się nie zgłosiły po odbiór. Akurat jak ma kobitka czas to sobie soki czy inne dżemy z tego zrobi, nie zmarnuje się. Ale było też tak że jak nie miała czasu to do nas przynosiła po 5-10 pojemników z malinami żeby sobie coś z tego zrobić

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Na Mgr to tylko konstrukcja stalowa i płyt wtedy nie masz problemy przy budowie

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

@bratrolnika Dlatego cały czas mówię- małe ilości to tylko detal i handel z domu i swoi stali klienci... Jutro na przykład mam 140 jaj dostarczyć. Na święta już mam zamówione w sumie ponad 300 od innych klientów. Muszę dbać o te pierzoki żeby mi tyle naniosły...

Po ile za szt?

Opublikowano

Bananek. to Ty mnie czepiasz na fb? 

nie znam nawet tych liter, ale ta pokrywka od garnka 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Sasiadka ma maliny, gdzieś tam się ogłasza, ludzie dzwonią, zamawiają, sasiadka zbiera, ludzie przyjeżdżają i odbierają. Nawet nie chce mi się liczyć ile było takich osób które zamówiły i się nie zgłosiły po odbiór. Akurat jak ma kobitka czas to sobie soki czy inne dżemy z tego zrobi, nie zmarnuje się. Ale było też tak że jak nie miała czasu to do nas przynosiła po 5-10 pojemników z malinami żeby sobie coś z tego zrobić

No to też problem... A z kurczakami zrobiłem jak Ty mi kiedyś radziłeś... Teraz będę bił od tej soboty teraz i tylko w sobotę odbiór i kurła nagle się da. Jak nie sobota 04.12 to 11.12 pasuje, jak nie 11 to 18.12 pasuje i się upchnie...

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Po ile za szt?

Po złotówce.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Po ile za szt?

Rysiu nie sprzedawaj, może jeszcze się przydadzą....

Opublikowano

Rysiek, długo sprzedawałem po 0,8 ale kurna z kim by się nie zgadał to każdy podniósł na 0,9-1zł. Podniosłem i nikt się jakoś nie piekli i nie narzeka specjalnie, część powiedziała wprost, że się z tym liczyli i nie jest to dla nich zaskoczenie.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A z kurczakami zrobiłem jak Ty mi kiedyś radziłeś... Teraz będę bił od tej soboty teraz i tylko w sobotę odbiór i kurła nagle się da. Jak nie sobota 04.12 to 11.12 pasuje, jak nie 11 to 18.12 pasuje i się upchnie...

A widzisz, można??? Można!!! 

Dobrze że posluchales

Opublikowano
51 minut temu, danielursus3p napisał:

Na ogórku gruntowym da się wyjść sprzedając go na targu? Mam taką działkę ze 25 ary co ani to pryskac ani nawóz rozsiac to bym może warzyw w Eko na handel naprodukował.  

Paaaanie , eko to sobie można lebiody naprodukowac 😅😅😉😉

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Zostawiam

Kurła jak ten weekend szybko zleciał

Znowu rano wstawać jak ciemno za oknem.

u mnie mżawka.

dni krótkie, to szybko mija...

Opublikowano
bratrolnika napisał:

4 minuty temu, superfarmer02 napisał:

ja bym postawił na ziemniaki. ewentualnie koperek i bub.

Koperek i bób to inny świat, to zrywasz i musisz sprzedać w ciągu 24h, potem możesz to wyrzucić w rów po drodze z Bronisz. 

To nie ziemniaki że w październiku wykopales i możesz powoli sortować i sprzedawać do grudnia 

Jak masz bób i chcesz mieć z tego pieniądze to wszystko inne schodzi na dalszy plan

Raz tak się zdarzyło że koperek zrywany w poniedziałek i wtorek sprzedałem dopiero w sobotę rano i to 400 pęczków

Opublikowano

ale mróz idzie. już minus 1.mogło by już do tej zimy się zbierać i te boto by zamarzło. 

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Coś tak wyceniali właśnie. 

5 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Paaaanie , eko to sobie można lebiody naprodukowac 😅😅😉😉

Chooj. Dalej będzie zboże 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v