Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

Nikogo nie nawracam

@ChłoporobotnikTo jak z tymi warzywami?

Detal. Nie orientuję się w skupach, giełdach. Trzeba rozeznanie zrobić i piszę to po raz setny. A nie rzucić się, że nasadzę np. 300 krzaków malin i ktoś to kupi. Trzeba wiedzieć co klient chce a wcześniej go pozyskać. Trzeba pytać, podpuszczać. Jak się zacznie z jednym to o inne się będą pytać.

5 minut temu, pafnucy napisał:

misja nawrócenie.

Strasznie mnie to denerwuje. To tacy co chcą czerpać radość z cudzego niekoniecznie szczęścia.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Detal. Nie orientuję się w skupach, giełdach. Trzeba rozeznanie zrobić i piszę to po raz setny. A nie rzucić się, że nasadzę np. 300 krzaków malin i ktoś to kupi. Trzeba wiedzieć co klient chce a wcześniej go pozyskać. Trzeba pytać, podpuszczać. Jak się zacznie z jednym to o inne się będą pytać.

Daltego najpierw się ciebie pytam jako eksperta od small agiculture buisnessu :):P

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Strasznie mnie to denerwuje. To tacy co chcą czerpać radość z cudzego niekoniecznie szczęścia.

uszczęśliwianie na siłę?

Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

15ar warzyw i skup to ty z tego nie zobaczysz kasy.

Tylko wyłącznie wolny rynek typu giełdy lub targi i sprzedaż osobista przez ciebie

A żeby chcieć to sprzedawać osobiście to trzeba jakieś pozwolenia mięć i inne tego typu historie?

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

eksperta

Ja i ekspert? Nie rozśmieszaj mnie.

Tylko wyłącznie wolny rynek typu giełdy lub targi i sprzedaż osobista przez ciebie

To i o tym też mówię. Zaczynałem w 2015-2016 od królików. W 2017 doszły jajka a od 2018 kurczaki i perliczki. Od 2019 warzywa, od 2020 ziemniaki.

Opublikowano
Przed chwilą, stempos1980 napisał:

15ar warzyw i skup to ty z tego nie zobaczysz kasy.

Na ogórku gruntowym da się wyjść sprzedając go na targu? Mam taką działkę ze 25 ary co ani to pryskac ani nawóz rozsiac to bym może warzyw w Eko na handel naprodukował.  

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

A żeby chcieć to sprzedawać osobiście to trzeba jakieś pozwolenia mięć i inne tego typu historie?

Żadnych pozwoleń tylko ewentualne opłaty targowej za zajmowane miejsce do handlu

Opublikowano
Przed chwilą, stempos1980 napisał:

Lubisz się do Piotra przypier...... ać 

Nie. Ale jak ktoś pisze o grobach,śmierci w wieku 20-stu lat to  raczej coś jest nie halo i może trzeba jakoś z człowiekiem pogadać? A nie pierdzielić pseudo-filozoficzne mądrości jak niektórzy tutaj.  Pokaż mi jeden mój post gdzie się śmieje z Piotra czy kogokolwiek innego czy szydzę w jakiś sposób.

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Na ogórku gruntowym da się wyjść sprzedając go na targu?

Na targu to nie wiem. Ale z domu w tym roku sprzedając wyszedłem moim zdaniem b. dobrze. W zasadzie nakład pracy to był największy przy zrywaniu, pryskałem też tak jak i pomidory drożdżami opryskiwaczem plecakowym. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Na targu to nie wiem. Ale z domu w tym roku sprzedając wyszedłem moim zdaniem b. dobrze. W zasadzie nakład pracy to był największy przy zrywaniu, pryskałem też tak jak i pomidory drożdżami opryskiwaczem plecakowym. 

Ale ogłaszasz się gdzieś? Jak to zacząłeś.

Opublikowano

Dużo przy tym roboty jest? Czy ja w ogóle czas na to wygospodaruje 

Opublikowano
6 minut temu, danielursus3p napisał:

Na ogórku gruntowym da się wyjść sprzedając go na targu? Mam taką działkę ze 25 ary co ani to pryskac ani nawóz rozsiac to bym może warzyw w Eko na handel naprodukował.  

Od nowego roku mają zlikwidować opłatę targową dla rolników sprzedających własne produkty

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Od nowego roku mają zlikwidować opłatę targową dla rolników sprzedających własne produkty

No ale w papierach pewnie coś trzeba mięć wbite żeś rolnik. A nie że ja sobie z miasta przyjadę i będę za free na targu pietruszke sprzedawał ;)

Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Pojebało mnie 🙈 samochód posprzątałem 🙈

Opublikowano
7 minut temu, danielursus3p napisał:

Daniel ogórek w formie eko bez oprysków to ciężka sprawa przy deszczowych dniach bo mączniak i kanciasta plamistość może zniszczyć szybko plantację ale możesz spróbować

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Większość na targach to handlarzyki przynajmniej u nas. 

Opublikowano

Daniel ogórek w formie eko bez oprysków to ciężka sprawa przy deszczowych dniach bo mączniak i kanciasta plamistość może zniszczyć szybko plantację ale możesz spróbować

Wszyscy tak myślą że se w ekologii warzyw nasadza, że to tylko zasadzić, i za jakiś czas iść pozbierać, sprzedać i kasę liczyć

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v