Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Kurła,  4 x 16t x 1100 za suchą. 

Fajnie by było jakby tak sypła na moich piachudrach. 🤪

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

W coś co nigdy na wartości nie straci i zawsze jest coś warte. Resztę sobie możesz dopowiedzieć, przecież Ty zawsze najmądrzejszy i najbardziej światły.

Jak chodzi o złoto to nie kupuj sztab tylko monety. Sztaby ciężko sprzedać 

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

przyszloroczna cena kukurydzy może zaskoczyć. nasze podlaskie bambry pierwszy raz nadmiar kukurydzy na ziarno sprzedali i już zachwyceni dochodem. legendy krążą o zyskach i każdy myśli gdzie tu trawy na górkach wyorac. 

Też tak myślę. Wiem dobrze że nie należy podejmować pochopnych decyzji na górce cenowej bo to może zakończyć się upadkiem z zamkniętym spadochronem.

5 minut temu, slawek74 napisał:

tylko suchej to już 12.5tony i po 180 zł za suszenie tych 16ton odlicz 😁

Nie strasz, i tak zasieję. U PRIMO to 16 suchej będzie🤭

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

na skup qq to w 1000 trzeba ....

Wim.  Ale nie potrzebne mi takie 

Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Pewnie nie jedno. 

Skup jest, tylko że lepiej zawieźć w wasze strony 

Do kogo?

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

W coś co nigdy na wartości nie straci i zawsze jest coś warte. Resztę sobie możesz dopowiedzieć, przecież Ty zawsze najmądrzejszy i najbardziej światły.

no co ty ja całe życię się uczę dla mnie to ziemia by była takim czymś a jak co innego daj przykład

danielursus3p napisał:

No. ZBR

dużo skupuje? i po ile ? u nas to pociągi od łukowa jadą na wipasz

Opublikowano

U mnie w tym roku ziemi nie kupisz . Ni hu hu. Chyba że tą co ja sprzedaję😁

Jest jakieś ogłoszenie , ale to z budynkami, 9ha za 850.

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

no co ty ja całe życię się uczę dla mnie to ziemia by była takim czymś a jak co innego daj przykład

dużo skupuje? i po ile ? u nas to pociągi od łukowa jadą na wipasz

A powiem ci że nie wiem. Wiem że skupuje. 

Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Nie wiem, kuzynki chłop gdzieś w stronę łukowa woził 

To chyba wiem, jest i z Latowicza cymbal jakiś Ale ten to .... 450 zł za 30% wilgotności 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Wszelakie kruszce. Ziemia "tąpnie" i będzie za grosze jak się unijne zapomogi skończą. Mieszkania- za mały pionek na to jestem.

Mieszkania to nie jest dobra inwestycja. 

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Tu się Daniel zgadzam ale podkreślam- na zakup mieszkania choćby jednego to ja za mały pionek.

Chyba żeby może pod biura, bo tak pod typowego mieszkańca to marny interes. 

Opublikowano
13 minut temu, danielursus3p napisał:

U nas też teraz już więcej kukurydzy na polach jak zboża. Trzeba kumbajn mocny i przystawkę kupić, kto wie może i suszarnie 🤔

hoho, jednak się opłacają te usługi. :D

13 minut temu, danielursus3p napisał:

U nas też teraz już więcej kukurydzy na polach jak zboża. Trzeba kumbajn mocny i przystawkę kupić, kto wie może i suszarnie 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

ja nie strasze tylko umiem liczyć 😁 i niedawno mojra qq byla od 360 do 480

Spokojnie. Pamiętam te ceny .

Teraz doliczyć na przyszły rok fosforan amonu, mocznik plus wzrost cen usług, okres suszy i się okaże że łubin pod talerzówkę lepiej płaci

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Żeby się opłacało to pod 300ha trzeba robić . Z kukurydza jest to do osiągnięcia. 

Opublikowano

qq dobra do płodozmianu a i żniwa się rozkładają w czasie a i oprysk tylko jeden wystarczy ewentualnie odżywić

Chłoporobotnik napisał:

Nie umiesz pierwszego zdania przeczytać?

nie mów żeś pierścionków nakupił 🤪

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

qq dobra do płodozmianu a i żniwa się rozkładają w czasie a i oprysk tylko jeden wystarczy ewentualnie odżywić

Tak Sławek masz racje  , próchnicy dostarcza zwłaszcza cenna na glinach 

Ale nie mam pługa żeby resztki zaorać ☺️

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Spokojnie. Pamiętam te ceny .

Teraz doliczyć na przyszły rok fosforan amonu, mocznik plus wzrost cen usług, okres suszy i się okaże że łubin pod talerzówkę lepiej płaci

Otóż to 👏

A pamiętam jak nie dawno handlarze płacili nawet 300 zł prosto z pola 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v