Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodnie ze słowami piosenki - jak dobrze mieć sąsiada...

Nie dość że płot bez geodety i zgody  postawili w miedzy  to jeszcze trzeba chodzić po sąsiedniej działce i w ogrodnika się bawić. k**estwo i już nie dlatego że wypalone, ale że nawet słowa przepraszam nie usłyszałem. No k**wa zawiało i tyle. Ot tłumaczenie. Opryskiwacz plecakowy i na 3m działki zawiało🤦‍♂️

Miałem ręcznie przesiać, ale niestety to jest opryskane miesiąc przed moim siewem jakimś jebitnym mocnym stężeniem doglebówki. Pewnie będzie symazyna albo atrazyna. Wymieszane głęboko talerzówka, potem agregat siewny a teraz i tak upaliło.

Za rok pewnie też wszystko wyschnie.

20211026_114245_resized.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Nie dość że płot bez geodety i zgody  postawili w miedzy  to jeszcze trzeba chodzić po sąsiedniej działce i w ogrodnika się bawić. k**estwo i już nie dlatego że wypalone, ale że nawet słowa przepraszam nie usłyszałem. No k**wa zawiało i tyle. Ot tłumaczenie. Opryskiwacz plecakowy i na 3m działki zawiało🤦‍♂️

Miałem ręcznie przesiać, ale niestety to jest opryskane miesiąc przed moim siewem jakimś jebitnym mocnym stężeniem doglebówki. Pewnie będzie symazyna albo atrazyna. Wymieszane głęboko talerzówka, potem agregat siewny a teraz i tak upaliło.

Na biednego nie trafiło😁😁

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Mi "sąsiad" w tym roku 4 redliny truskawek po 160m każda i 5 redlin bobu po 350m każda skasował, bo nie chciało się wieczorem jak nie wieje opryskać przy miedzy, tylko w samo południe po 4 Harnasiach i ogień, po co patrzeć czy zwiewa na sąsiada czy nie. Powiedział, że zapłaci za szkody, to jak mu zaniosłem fakturę za sadzonki frigo to mina zrzedła xD Na szczęście spalił truskawkę sadzoną jesienią, to jakichś dużych szkód nie odczułem z tego powodu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

T20211026_114245_resized.jpg

No ja w tym roku w szkodę świadomą wszedłem ale już naprawiłem ten czyn... To znaczy gość koło mnie zaorał miedzę a moja wąska i mu trochę po rzepaku przejechałem, bo z dwiema skibami nie odoorzesz. Nieco zdziwiony był jak mnie z miodówką zobaczył...

Opublikowano
19 minut temu, Karol6130 napisał:

Nie bądź taki skromny 

Karol najważniejsze są dzieci żona i zdrowie a reszta to tylko dodatek 

Młody jesteś masz dwie zdrowe ręce i głowę na karku wszystko przed tobą 

19 minut temu, Karol6130 napisał:

Nie bądź taki skromny 

Karol najważniejsze są dzieci żona i zdrowie a reszta to tylko dodatek 

Młody jesteś masz dwie zdrowe ręce i głowę na karku wszystko przed tobą 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Na biednego nie trafiło😁😁

A jakie znaczenie ma to czy gospodarz biedny czy bogaty?

Strata niewielka , tylko cały rok będę patrzył na to, 

Rozumiem, jedzie rolnik wzdłuż miedzy, zawiało . Nie ma problemu i się rozliczamy. Ale ręcznym opryskiwaczem chodzić bo czyjejś działce I taki przypał?

Opublikowano

Rozumiem, jedzie rolnik wzdłuż miedzy, zawiało . Nie ma problemu i się rozliczamy. Ale ręcznym opryskiwaczem chodzić bo czyjejś działce I taki przypał?

Wyprowadzic jedynki na spacer to się nauczy

Opublikowano

mnie już od jakiegoś czasu takie rzeczy nie ruszają. po uj się stresować. za krótkie życie. 

Opublikowano

A pierdolnąc go nie możesz, 

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Nie daruj k**wie 

Opublikowano

Gdyby to był glifosat to przesiewam i jest ok. Ale po atrazynie czy symazynie to nie ma sensu

Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Wyprowadzic jedynki na spacer to się nauczy

Już tu nawet nie mieszka. Chałupa ogłoszona. I tylko dlatego miałem do niej kontakt. Przez olx.

A ta działka 15km od domu

Przed chwilą, stempos1980 napisał:

Ale ta miedzą jakąś krzywa jest

Tu są skosy, ukosy i uj wie co jeszcze. Działka 2,5km długa od 18 do 24m szeroka

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

A pierdolnąc go nie możesz, 

Nie to ona i na Wybrzeżu obecnie mieszka

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Tu są skosy, ukosy i uj wie co jeszcze. Działka 2,5km długa od 18 do 24m szeroka

To nie czasem ta działka co kiedyś pisałeś, że zabudowaniami kupiłeś? Czy się mylę?

W końcu zdecydowałem się na 2l/ha Boxera i dałem jeszcze z 1,5l/ha Activusa. W ziemniakach się nie pogryzło to i tu nie powinno.

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Żartuje. Jak to robił ręcznym to albo był najebany albo nie spełna rozumu. Za budynkiem to choć by i Huragan był to by tak nie zawiało.

Opublikowano
Baks00 napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

a mam dwie sąsiadki o takim samym imieniu i nazwisku pod tym samym adresem jedna jest drugiej bratową 😀

Ja tak mam w domu😀

moja żona ma bratową o takim samym imieniu i jak była panną to też dwie o takich samych imionach i nazwiskach mieszkały w jednym domu a i jej bratowa nie zmieniała nazwiska 🤪😁

pafnucy napisał:

sąsiadki w domu masz?

1 minutę temu, Baks00 napisał:

Ja tak mam w domu😀

to gdzie on mieszka 🤔 z moimi sąsiadkami 😁🤪🙊

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To nie czasem ta działka co kiedyś pisałeś, że zabudowaniami kupiłeś? Czy się mylę?

W końcu zdecydowałem się na 2l/ha Boxera i dałem jeszcze z 1,5l/ha Activusa. W ziemniakach się nie pogryzło to i tu nie powinno.

Nie, ta jest po dziadkach, tu się wychowałem. Budynki stały opuszczone, porosły akacje, leszczyny, wiadomo pokrzywy też. No i ciągłe gadanie bo cień, chwasty, sąsiadom przeszkadza. No to nająłem koparkę wsadziĺem parę tysiaków i zrobiłem rolną. To k**wa też źle bo kombajn słomą rzuca a opryski śmierdzą.

Z budynkami to bliżej domu kupiłem 

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

moja żona ma bratową o takim samym imieniu i jak była panną to też dwie o takich samych imionach i nazwiskach mieszkały w jednym domu a i jej bratowa nie zmieniała nazwiska 🤪😁

to gdzie on mieszka 🤔 z moimi sąsiadkami 😁🤪🙊

Na studiach na jednym roku miałem kolegę i koleżankę o tym samym nazwisku. Pobrali się.

Śmialiśmy się że dowodu zmieniać nie musi bo nazwisko zostaje

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Nie, ta jest po dziadkach, tu się wychowałem. Budynki stały opuszczone, porosły akacje, leszczyny, wiadomo pokrzywy też. No i ciągłe gadanie bo cień, chwasty, sąsiadom przeszkadza. No to nająłem koparkę wsadziĺem parę tysiaków i zrobiłem rolną. To k**wa też źle bo kombajn słomą rzuca a opryski śmierdzą.

Z budynkami to bliżej domu kupiłem 

Tak to jest. U mnie to samo, tylko w dzierżawę wziąłem (w sumie niczyje bo z 15 osób przynależy , w tym mój ojciec) to też był problem, bo traktor wieczorem warczy to opryski śmierdzą, to że nad ranem nawóz się sialo, pierdolnąlem to po dwóch latach i spokój. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v