Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, danielursus3p napisał:

O toto. Mnie kiedyś ciul wyhamował. Kilku kumatych kierowców i w kleszcze debila wzięliśmy. Chyba zesrał się w gacie. Nigdy takiego wystraszonego gościa nie widziałem 😀

I bardzo dobrze, takie zachowania na drodze należy tępić z całą stanowczością.

Opublikowano
59 minut temu, TheraRolnik napisał:

Nie mam po co iść gdzieś do pracy bo ja sam dla siebie pieniędzy nie potrzebuje, ja bym chciał inwestować w gospodarstwo i je rozwija

Jak nie potrzebujesz to łatwo odłożysz, a wtedy będziesz miał np. na wkład do kredytu jakbyś chciał parę hektarów kupić. Będziesz miał własne, a sprzęt może Ci ojciec pożyczy.... 

Opublikowano
52 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Agrest ma rację , nawet jak tylko na rok pójdziesz do roboty to już coś się zmieni. Teraz choćby na tych łąkach coś tam robisz i do rana belki zwozisz jak nieraz pisałeś , jak tego robił nie będziesz i ojciec z robotą zostanie w czarnej d*pie to i zmieni zdanie co do Ciebie.

Co ja nie zrobię to drugi zrobi i tyle 😛 to co ja przestałem robić to teraz emeryt robi 

6 minut temu, Leszy napisał:

Jak nie potrzebujesz to łatwo odłożysz, a wtedy będziesz miał np. na wkład do kredytu jakbyś chciał parę hektarów kupić. Będziesz miał własne, a sprzęt może Ci ojciec pożyczy.... 

Hektary kupować po 50tys za 4-5 klasę ? pier**le taki interes 

Opublikowano

Znaczy że i dziadek w pełni sił?

Jeśli tak to tym bardziej się nie dogadasz bo wychodzi że na razie to twój ojciec nie przejął gospodarstwa. Więc nie ma opcji że dadzą tobie porządzić.

Ojciec być może jest wciąż tak samo rozgoryczony jak i Ty. Widać nie umie na swoim postawić.

Opublikowano
Dnia 1.01.2021 o 23:00, donweter1989 napisał:

Bardziej Turcją. Same Turki z nim robią i wszędzie gdzie się nie obejrzysz to Turek

Co on tam robi, słyszałem kiedyś, że Turek to tylko handel ?

Dnia 2.01.2021 o 10:42, Rolnik200598 napisał:

Do mnie nie dotarli jeszcze. Chyba z 2 lata temu chodzili pytać o kompostowniki bo jak ktoś nie ma to obowiązek wystawiać worki. Od tego roku jak ktoś nie ma to musi dodatkowo 7zł od osoby miesięcznie płacić.

+1, słońce świeci, "kolęda" zaliczona, wypić herbatkę i widły w dłoń a potem siekierka.

Bez kompostownika u mnie 20 zł więcej od osoby.

22 godziny temu, Agrest napisał:

@6465 potem przyjeżdza mobilny młyn i te korzenie wciąga jak żul wino. Zrębki na tiry i w świat.

Ziemię odsiewa ?

14 godzin temu, debrzyna napisał:

Przerypane Ze mną miałaby problem Nie widziałem gminnego asfaltu od marca 

Z czystej ciekawości daleko masz do sklepu, czy mobilny jeździ ?

Zima idzie.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/pogoda-na-niedziele-3-stycznia-2021/vb99pvs,79cfc278

Opublikowano

Na pewno dobrze na tym wyjdzie... U Dawida sytuacja ta sama co i U mnie. Ojciec młody głupio zawzięty, młody coś by chciał zrobić to ojciec usilnie działa jak demotywator. Z tym nic nie zrobisz. Tym bardziej nie ma co się słuchać...

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

Ziemię odsiewa ?

Coś ty,  ludzie z pelletem kupią. Acz kolwiek mogę się mylić

Opublikowano

Bez kompostownika u mnie 20 zł więcej od osoby.

Jacież pier*oleż. To się za głowę można złapać. Dopóki piec na węgiel to w kuble ląduje głównie popiół, jak się piec zmieni to tylko segregowane się będzie wystawiać a kubeł ze 2 razy w roku. Stawka miesięczna z kompostownikiem teraz to 25zł/os.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Znaczy że i dziadek w pełni sił?

Jeśli tak to tym bardziej się nie dogadasz bo wychodzi że na razie to twój ojciec nie przejął gospodarstwa. Więc nie ma opcji że dadzą tobie porządzić.

Ojciec być może jest wciąż tak samo rozgoryczony jak i Ty. Widać nie umie na swoim postawić.

Wuja ;) bo wcześniej on by właścicielem a teraz robi to co trzeba i tyle a tak to ma zdanie "a k**wa róbta se co chceta" 

Lata wcześniej zanim przejął już rządził co jak ma być zrobione 

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Poddusić 

Nie przesadzaj

Ile ja się nasluchalem że pola nabrałem a on będzie musiał za***rdalać. Do niczego się nie dotyka, czasem coś mi pospawa, to sam się rwie do roboty w polu, A taki uj. Nie ma. Nie będę potem słuchał że się nazapierdalał a ja co innego robiłem.   

Opublikowano

Jak tak to czytam to myślę że mi to jakoś poszło ŕęką. Mam 8 czerwca urodziny a po 20 już miałem przepisaną ziemię ma siebie, ojciec żył ale miał emeryturę i jeszcze coś doradził czy pomógł. Kiedy się ożeniłem ojciec odciął się ode mnie i się nie wpiepszał, ni a nic. Graty które miał prawie wszystkie zatrzymałem, przydały się. Wszystkie z czasem zmieniłem na nowe i większe pod inne ciągniki. Ziemi tylko troche dokupiłem bo nie ma na sprzedaż. Nie wyobrażam sobie użeranoa się z ojcem przez ileś lat, nie życzę nikomu.

Ziemię mam od 18 roku życia

Opublikowano

U mnie było tak ,że gdzieś od 16 rż ojciec mimo ,że był właścicielem to dawał mi wolną rękę w podejmowaniu decyzji co kupić , jak zasiać , oczywiście wszystko też z nim jeszcze konsultowałem żeby nie popełnić rażącego błędu , czasem on sam mi też coś sugerował. Jak jakaś maszyna była kupowana to zawsze mówił "Ty tym będziesz robił nie ja , zastanów się dobrze czy ci to potrzebne/czy dobrze będzie się sprawdzać czy raczej szukamy czegoś innego" Parę lat później z przepisaniem nie było problemów , sam z chęcią oddał gospodarstwo. Teraz pomaga też nie powiem , czasem mówię mu żeby se odpoczął no bo już jednak 65+ to nie młody wiek ale gada ,że on bezczynnie siedział nie będzie bo tak to najgorzej tylko się zasiedzieć.

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

Coś ty,  ludzie z pelletem kupią. Acz kolwiek mogę się mylić

Na razie tylko tyle znalazłem odnośnie karczowania.

Poszukam później na You Tubie jeszcze .

20 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Jacież pier*oleż. To się za głowę można złapać. Dopóki piec na węgiel to w kuble ląduje głównie popiół, jak się piec zmieni to tylko segregowane się będzie wystawiać a kubeł ze 2 razy w roku. Stawka miesięczna z kompostownikiem teraz to 25zł/os.

W zeszłym roku była podwyżka i w tym również. Z kompostownikiem 20 i ponad 20 zł za segregowane lub nie od osoby a bez kompostownika 20 zł więcej do tej sumy od osoby.

Opublikowano

W zeszłym roku była podwyżka i w tym również. Z kompostownikiem 20 i ponad 20 zł za segregowane lub nie od osoby a bez kompostownika 20 zł więcej do tej sumy od osoby.

To znaczy 25zł jest jak się ma kompostownik i segreguje bo jak się nie segreguje to nawet nie wiem ile dokładnie teraz. Wszystko kurła drożeje, byle zakupy w sklepie i już nie ma stówki a w koszyku wiele nie ma.

+2, dalej zachmurzone, wiatr ze wschodu.

Opublikowano
17 minut temu, Sylwekx25 napisał:

U mnie było tak ,że gdzieś od 16 rż ojciec mimo ,że był właścicielem to dawał mi wolną rękę w podejmowaniu decyzji co kupić , jak zasiać , oczywiście wszystko też z nim jeszcze konsultowałem żeby nie popełnić rażącego błędu , czasem on sam mi też coś sugerował. Jak jakaś maszyna była kupowana to zawsze mówił "Ty tym będziesz robił nie ja , zastanów się dobrze czy ci to potrzebne/czy dobrze będzie się sprawdzać czy raczej szukamy czegoś innego" Parę lat później z przepisaniem nie było problemów , sam z chęcią oddał gospodarstwo. Teraz pomaga też nie powiem , czasem mówię mu żeby se odpoczął no bo już jednak 65+ to nie młody wiek ale gada ,że on bezczynnie siedział nie będzie bo tak to najgorzej tylko się zasiedzieć.

U mnie podobnie pod tym względem że ojciec pomaga jak może i nigdy nie krytykuje nie wtrąca się. Nigdy nie miał ciągotki do ziemi A ja ją uprawiam od 12 roku życia

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik200598 napisał:

To znaczy 25zł jest jak się ma kompostownik i segreguje bo jak się nie segreguje to nawet nie wiem ile dokładnie teraz. Wszystko kurła drożeje, byle zakupy w sklepie i już nie ma stówki a w koszyku wiele nie ma.

+2, dalej zachmurzone, wiatr ze wschodu.

To u Was mocno drogo

U nas za 2021 10 zł od osoby

W 2020 było 8

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v