Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Ursus932 napisał:

Panie Ryśku to będzie kosztować z pół traktora , gdzie taki tur do starego rupcia :/

Rozszalales się. Ciągnik, pług, tur :)

Wujek parę lat temu do starego 914 założył nowy tur za 25k 🤷 wszystko zależy ile planujesz nim robić. Wujas ma bydło, więc siano, sianokiszonka, słoma, załadunek zboża itd itd. Najbardziej wykorzystywany ciągnik na gospodarce

Opublikowano

@Łolek no teraz użytkuje takiego z wol met , wiadomo uj nie ciągnik to i nie popęka nic , ale żadnych problemów z tym ładowaczem . I chyba postawie na takiego samego 

IMG20210428185759.jpg

Opublikowano
58 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Po co tak rano wstałeś?

Tylko się obudziłem 😉 

Jak mówisz? Nie za mokro dziś orać? 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ursus932 napisał:

@Łolek no teraz użytkuje takiego z wol met , wiadomo uj nie ciągnik to i nie popęka nic , ale żadnych problemów z tym ładowaczem . I chyba postawie na takiego samego 

IMG20210428185759.jpg

Taki porządny sprzynt masz i tur i pług. Na ci był ten fetor. 🤦 ty wcale po niego nie jedź.

Edytowane przez 6465
  • Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, pafnucy napisał:

Tylko się obudziłem 😉 

Jak mówisz? Nie za mokro dziś orać? 

Umnie po oranym to woda w bruzdach

Nie wiem kiedy to obeschnie do siania.

Lepiej błota nie orać chyba ze piachy to tak.

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Umnie po oranym to woda w bruzdach

Nie wiem kiedy to obeschnie do siania.

Lepiej błota nie orać chyba ze piachy to tak.

Piach. A pojadę w południe. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Zobacz solid ze spaw met co super mafia ursus ma

https://spaw-met.net.pl/ladowacze-solid/

Robią je kilka km ode mnie. Naprawdę konkretne maszyny, ale i cena nie taka co wolmet czy olimet. Jak ojciec kupował tura do siuntki, to płacił coś koło 6 tyś za olimet z łyżką 1.4m i krokodylem, w spawmecie kosztował 11

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
18 minut temu, Ursus932 napisał:

IMG20210428185759.jpg

Wiem bo sie  znam😉

9 minut temu, daron64 napisał:

Ursus, to zdjęcie Twojego sprzętu? Jak tak, to po co szukasz tura i pługa?

Jeśli  nie ma ładowarki to się  przyda wiem  to na własnym  przykładzie  jeden ogarnia obore a drugi  w tym czasie  np wozi słomę 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

To jedź bo pora

Po niedzieli niby cieplej i trochę słonka, to może się posieje.

To późny klijent

Opublikowano
10 godzin temu, szymon09875 napisał:

Na moje warunki, muszę mieć talerzowa redlice, dokładać do poznaniaka mija się z celem bo droga zabawa trochę :/

jak by co to poznaniaka na podwójnym talerzu nie polecam , talerze są masakrycznie cięzkie u mie ramka na której są podwieszane nie wytrzymała .

• Thanks 1
Opublikowano

zimno ziemia mokra jutro ma jeszcze dopadać i się zastanawiam czy siać pszenżyto czy nie 

Opublikowano
30 minut temu, daron64 napisał:

Ursus, to zdjęcie Twojego sprzętu? Jak tak, to po co szukasz tura i pługa?

jak to mój serdeczny kolega mówi - mało się zarabia żyje się jak hrabia :D

Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał:

U mnie dziś będzie po robocie, zostaną jeno opryski i trawy zebrać :)

Jak ci się będzie nudzić to przyjedź do mnie. Dam ci popracować w czynie społecznym. Rzodkiew porosła na 1m wysokości i kwiata dostała nie wiem czy to tależować czy jechać orać .🤔🤔

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, 6465 napisał:

nie wiem czy to tależować

a to rzodkiew w czystym siewie czy jeszcze coś dodatkowo ? Jak wszystko kwitnie i pole pod jare szykujesz to teraz talerzówka i orka na zimowa w październiku listopadzie.

Ja rok temu zaorałem na raz poplon to w tych miejscach gdzie się kopałem ciągnikiem przy orce z powodu nadmiaru wilgoci to słabo się rozłożyło i teraz sporo łodyg jeszcze wyorałem. w miejscach z dobrymi warunkami do orki to wszystko ładnie przegniło.

ja swoje poplony jeszcze potrzymam ze dwa tygodnie niech podrosną to więcej masy będzie i talerzówka a za jakiś miesiąc orka

pewnie jakieś kurpioki do miasta przyjechały 😂😂

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Jak ci się będzie nudzić to przyjedź do mnie. Dam ci popracować w czynie społecznym. Rzodkiew porosła na 1m wysokości i kwiata dostała nie wiem czy to tależować czy jechać orać .🤔🤔

Niech rośnie jeszcze a z orką rzodkwi na razówke to trochę problematyczne bo jest mocno rozgałęziona.

Sąsiad jak oral na razówke to na tura zakładał coś co gnietło na szerokość pługa obrotowego a teraz tylko talerzówka i po 2 tygodniach orki.mowa o orkach na zimę

Opublikowano
4 minuty temu, Wędrowycz85 napisał:

a to rzodkiew w czystym siewie czy jeszcze coś dodatkowo ? Jak wszystko kwitnie i pole pod jare szykujesz to teraz talerzówka i orka na zimowa w październiku listopadzie.

Ja rok temu zaorałem na raz poplon to w tych miejscach gdzie się kopałem ciągnikiem przy orce z powodu nadmiaru wilgoci to słabo się rozłożyło i teraz sporo łodyg jeszcze wyorałem. w miejscach z dobrymi warunkami do orki to wszystko ładnie przegniło.

ja swoje poplony jeszcze potrzymam ze dwa tygodnie niech podrosną to więcej masy będzie i talerzówka a za jakiś miesiąc orka

Ja chcę po niej pszenżyto ozime zasiać. A poplon musi być na polu do 25 września . 

Do orania takich poplonów no najlepsza była c330+UG 2. Co koło przygniotło to pług przewrócił. Było lux.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

A poplon musi być na polu do 25 września . 

to i tak do soboty musi stać :D

5 minut temu, stempos1980 napisał:

Niech rośnie jeszcze a z orką rzodkwi na razówke to trochę problematyczne bo jest mocno rozgałęziona.

ja miałem w siewie z gorczycą i mimo gęstego "łanu" o wysokości 1,5-1,7 metra to ładnie  zaorałem bez gniecenia i talerzowania mimo niskiego prześwitu w tym moim huardzie. Na 1,20 ha to ze 3 razy tylko mi się zapchało tylko

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v