Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Bananek napisał:

Chyba kurła w trabancie 😀

Silnik do 60-tki na wymianę po regeneracji nie całe 5tys,czyli samemu robiąc spokojnie w 4 się zmieścisz - części plus obróbka. Robiłem kilka silników i jak spoko zakład i części w hurtowych cenach puści to remont nawet zachodniego silnika to nie kosmiczne pieniądze, No ale jak mechanik wziął 2 tys  plus części z grene to może i tyle kosztowało... 

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Po germanskiej stronie Wisły nie będzie śniegu

Tam wymarznie

Pola białe na nowo.

A gówno prawda. Nie twoje doczekanie.  Szybciej tobie wymoknie. Obiecane do 8cm śniegu i obietnica zaczyna się spełniać😁

Opublikowano
32 minuty temu, soltys48 napisał:

Dopiero idzie do Ciebie

-2°,C 

Poranna akcja wyciągania beczki zakończona sukcesem

IMG_20210125_063214.jpg

Przymarzła?  Trzeba było ogień napolić😉

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Dziś? A na cóż tak szybko?

Bo chciałem wapno granulowane na skibe rzucić,  bliżej wiosny sól potasową. 

• Haha 1
Opublikowano

Wystarczyło z tyłu zawór beczki ciężkim młotem upiera.lić i sama by poszła. Byle driver dał radę kierunek  jazdy utrzymać😁

Opublikowano

On tam ledwo na dieslu wyjedzie tam jest tyle zakrętów co na procesji w rezulekcje

4 minuty temu, Agrest napisał:

Wystarczyło z tyłu zawór beczki ciężkim młotem upiera.lić i sama by poszła. Byle driver dał radę kierunek  jazdy utrzymać😁

co dopiero na gazie. ☺

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

toczka w toczke wesele z mojej okolicy. W latach 70. był taki przypadek. Pan młody zabił jakiegoś gościa na swoim weselu. zamiast na noc poślubną pojechał za kratki na ładnych "parę" lat. ot zabawa.

Nocy poślubnej niebylo?

😳

Edytowane przez marulekk
Opublikowano (edytowane)

u nas byla mniej krawa akcja na weselu-pan mlody w poprawiny wieczorem pojechal po auta do belgii i to byl koniec malzenstwa,zresza jak matki sie zenia to to tak wyglada, potem zebral pod sklepem i zapil sie na smierc a ona w hameryce mieszka.

po niemieckiej stronie wisly nie pada po rosyjskiej  tez nie- mieszkam przy rzece wiec widze obydwie.

wczoraj bylem w kawiarni-ale zadnych gosci nieproszonych nie bylo. wypilismy kawe zjedlismy ciasto spokojnie na sali

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Kurła ale na fb rolnik z pomorza mi się trafił😯 twierdzi ze spokojnie z 3.5ph do 6.5 podniesie w jeden rok. I że nas w ciula robią na Lubelszczyznie bo Za wapno płacimy 2500zł a on na pomorze za tyle załatwił. Ale zły  bo dofinansowanie dostał tylko do wapna a za transport oddzielnie placił i zwrotu miał  tylko 700zł za 25t wapna.🤦‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

pier**lisz farmazony @Rolnik1973 my z tej strony a już z 8-10cm leży

i musiałeś Ryśkowi dzień zepsuć? 🙆‍♂️

za Wieprzem śnieg tak przed 8 zaczął padać. trochę już się zabieliło dookoła.

Opublikowano

nadal nic nie pada-a juz wnocy zapowiadali, jeszcze jest bialo ale juz niewiele zostalo, na poludniowej wystawie to juz zielono.

13 godzin temu, gregor1284 napisał:

Jestem zmuszony dziś do oglądania uprowadzenia Agaty 😮😁 

13 godzin temu, Bananek napisał:

"No to się kładź..." 😉 też fajny film. na czym?

to film luzno oparty na faktach,chodzi o corke znanego niegdys polityka ludwika kerna,

po niewielu latach okazalo sie to jednak ojciec mial racje.....prawdziwa historie opowiem wam wujek google.

15 minut temu, bratrolnika napisał:

nie obraź się, że pytam: pod mostem???😋

prawie ,gdy wyjde na ogrod to widze swiatla na moscie😜, moj mlody sasiad pare tygodnik -po uczieczce z domu- mieszkal w sluzie wislanej

14 minut temu, marulekk napisał:

To ty z austriackiej strony 😁

przy milosciwie nam panujacym franciszku jozefie wiernie stajemy i stac bedziemy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W mazowieckim wystarczy 8,26 pkt żeby się załapać na listę.

Edytowane przez robert55555
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v