Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, marulekk napisał:

Wiem czytałem, co do chwastów to też chciałbym mieć taki problem to nie problem bo se później możesz po pryskać,  jak nic nie wyjdzie to kukurydzę w siejesz Ja tak też będę 

Ps. Zaakceptuj mnie jako znajomego na Facebooku bo wysłałem ci zaproszenie wczoraj 😉

Już . Kurła koszty zrobione wolał bym żeby już nie ruszać tej ziemi z wiosny😬 Narazie rosnie zobaczę za 3 tyg co będzie.

Opublikowano

cześć wszystkim

Na farmę przyjeżdża młoda reporterka.

Pyta farmera czy mógłby jej wytłumaczyć
skąd się bierze choroba szalonych krów.

- No, niech sobie pani wyobrazi,
że taka krowa jest kryta przez byka raz w roku.

- Hmmm, to jest bardzo ciekawe,
ale jaki to ma związek z chorobą szalonych krów?

- No, to niech sobie pani wyobrazi,
że taką krowę doi się 3 x dziennie !

- Ok, ale jakoś dalej nie widzę związku.

- Cierpliwości, właśnie dochodzę do sedna sprawy.
Proszę sobie wyobrazić, że ktoś się bawi pani piersiami
trzy razy dziennie, a kocha tylko raz do roku
- nie oszalałaby pani?

Opublikowano
41 minut temu, akooo napisał:

marchew może sadzisz?

Sieję. Ale niedużo. Jeden rządek na 80m. Już wykopana bo nornice zaczęły buszować. W zasadzie to mi zostały tylko w polu buraki pastewne, trochę rzepy i resztki buraków ćwikłowych. 

Mglisto ale słonecznie.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

41 minut temu, akooo napisał:

marchew może sadzisz?

Sieję. Ale niedużo. Jeden rządek na 80m. Już wykopana bo nornice zaczęły buszować. W zasadzie to mi zostały tylko w polu buraki pastewne, trochę rzepy i resztki buraków ćwikłowych. 

Mglisto ale słonecznie.

Myślę może by tak posiał z 5 ary na próbę.

Opublikowano
37 minut temu, akooo napisał:

Ja cały czas w stolicy . Zaraz koparke odpalam ale brygada późno przyjeżdża to co się będę spieszył 😊

a ty w stolicy?

38 minut temu, akooo napisał:

Ja cały czas w stolicy . Zaraz koparke odpalam ale brygada późno przyjeżdża to co się będę spieszył 😊

a ty w stolicy?

Nie ja na wiosce, może bym dziś makaron wczoraj rozrzucony przykrył, ale muszę kółka od pługa po wsi poszukać i kukurydzy uciąć. Nie wiadomo czy czasu starczy.

Opublikowano

Syna do przedszkola zawieźć i uruchamiać ursusy trzeba. Jak ja nie lubie z obory wywozic obornika. Ciezkie warunki do manewrowania,a zeby drzwi zrobic gdzie krowy stoją musialbym wyburzyc budynek gdzie srute robię...ehh łapy bedą bolały od krecenia kierownicą. 11°C,slonko świeci,mial byc deszcz w nocy a nie bylo

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

Najsampierw żeby sokami ładnie przeszło. 😉

A miałem się właśnie o to pytać, pierwsza pryzmę też tak zrobiłem, że to gorsze na dół, a ostatnio otworzyłem taka z lipca gdzie była przyczepa syfu wrzucona w środek i chyba to lepiej się ukisilo niz wrzucone na dół

2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Syna do przedszkola zawieźć i uruchamiać ursusy trzeba. Jak ja nie lubie z obory wywozic obornika. Ciezkie warunki do manewrowania,a zeby drzwi zrobic gdzie krowy stoją musialbym wyburzyc budynek gdzie srute robię...ehh łapy bedą bolały od krecenia kierownicą. 11°C,slonko świeci,mial byc deszcz w nocy a nie bylo

Zetorem nie wjedziesz?

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

No to pójdzie w środek. Mi to obojętne. Napewno na wierzch nie, bo na górę pójdą moje trawy w koło domu.

Myślałem że próbowałeś już jak jest lepiej :o

Ze też wcześniej się na pryzmy nie zdecydowałem, porównania z balotami nie ma :o

• Like 2
Opublikowano

A w czym to przeszkadza 🤔nieraz rosa aż cieknie i się kosi. Aby sama w sobie była dojrzała. 

Opublikowano
14 minut temu, szymon09875 napisał:

Ze też wcześniej się na pryzmy nie zdecydowałem, porównania z balotami nie ma :o

Z balotami to jest tak OO😮 od 7 go szarpie i sortuje 😡

IMG_20210914_072642.jpg

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, szymon09875 napisał:

Nie rób tego. To zguba rolnictwa. Dwa dni i pokos posprzątać to tak nie ładnie jak w kolo jeszcze dwa tygodnie stukot belarek i szelest foli na owijarkach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v