Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Kundel, od kuzyna dostalem, ojciec był identyczny jak on tylko, matka biszkoptowa krotkowlosa i polowa tej wielkości. Z 6 czy 7 miotów tylko on jeden sie w ojca wdal, niestety juz ostatni bo ojciec zdechł na starość już. 

Ładny. Może kiedyś jakiś kojec zrobię i też jakiegoś psiaka sobie wezmę.

Opublikowano
Bananek napisał:

szymon09875 napisał:

Ekozjeby by powiedzieli ze pies w złych warunkach żyje, a ten tak lezy od godziny :D nawet jak te mrozy po 20 stopni były to nie schował się nigdzie. 

20210124_132744.jpg

może przymarzł?

polej go wrzątkiem

mój haszczak jak były mrozy to był dla niego raj dopiero czół się dobrze biegał przeszczęśliwy 😀

Opublikowano
10 minut temu, pafnucy napisał:

dopiero ma stanąć.

no w skrócie jest opuszczone dawno gospodarstwo do którego trzeba podłączyć od nowa prąd.

To jak ma stacąć skrzynka na granicy posesji to i tam będzie licznik innej możliwości nie ma to po pierwsze, po drugie na przewód idący od słupa pod drogą do tej skrzynki wpływu nie masz bo to wykonuje wg warunków przyłącza zakład energetyczny lub jakiś podwykonawca co robi dla zakładu oni kładą przewód i zakopują skrzynkę i tu w tej skrzynce na zaciskach jest granica własności czyli od słupa do skrzynki własność zakładu od skrzynki do budynku Twoje. Co do przewodu od słupa na który nie masz wpływu ale kładą tam aluminiowy YAKXs 4x120 lub większy przekrój ale to już wpływ ma moc przyłączeniowa o jaką się wystąpiło.

Dalej od tej skrzynki do budynku do rozdzielnicy głównej idzie przewód ziemny YKY miedziany lub YAKXs aluminiowy i przy takiej odległości zapewne będzie to cztero żyłowy nie ma sensu kłaść pięciu na taką odległość i wchodzić w koszty. A rozdział PEN elektryk z robi w rozdzielni budynku uziemiając punk rozdziału. Aluminiowy przy takiej odległości 80 m wyjdzie sporo taniej i ja osobiście bym przy takich odległościach zastosował właśnie aluminiowy bo jeszcze 25 m to można miedz ale jak około 100 m to swobodnie wystarczy aluminiowy tym bardziej jak już wspomniałem od słupa do skrzynki dają aluminiowe w liniach napowietrznych warkocze 4x25 tez aluminiowe i nic się z tym nie dzieje. Tylko trzeba pamiętać że dla przykładu chcąć kłaść miedziany 10mm2 to aluminiowy musi być grubszy czyli 16mm2. Co do samego przekroju przewodu to trzeba wiedzieć jaka moc przyłęczeniowa na to gospodarstwo ma być w warunkach. Podam przykładową cenę ziemny YAKXs 4x16 aluminium około 5 zł/mb w hurtowni natomiast ziemny YKY 4x10 miedziany 16 zł/mb więc widać co się opłaca, a zapewne w tym przypadku na taką odległośc 80 m mogę się domyślać że przekrój miedzi jaki byłby potrzebny to 4x16 lub nawet 4x25 natomiast aluminium 4x25 lub 4x35 :) 

Opublikowano

Podobają mi się takie kudłacze. Byłem kiedyś u jednego gościa, już nie pamiętam po co to miał takiego czarnego diabełka. Malutki, trochę ponad kostkę. Kudłaty, zwłaszcza na głowie jak cholera tylko skakał koło nóg.

Opublikowano
5 minut temu, Roki212 napisał:

To jak ma stacąć skrzynka na granicy posesji to i tam będzie licznik innej możliwości nie ma to po pierwsze, po drugie na przewód idący od słupa pod drogą do tej skrzynki wpływu nie masz bo to wykonuje wg warunków przyłącza zakład energetyczny lub jakiś podwykonawca co robi dla zakładu oni kładą przewód i zakopują skrzynkę i tu w tej skrzynce na zaciskach jest granica własności czyli od słupa do skrzynki własność zakładu od skrzynki do budynku Twoje. Co do przewodu od słupa na który nie masz wpływu ale kładą tam aluminiowy YAKXs 4x120 lub większy przekrój ale to już wpływ ma moc przyłączeniowa o jaką się wystąpiło.

Dalej od tej skrzynki do budynku do rozdzielnicy głównej idzie przewód ziemny YKY miedziany lub YAKXs aluminiowy i przy takiej odległości zapewne będzie to cztero żyłowy nie ma sensu kłaść pięciu na taką odległość i wchodzić w koszty. A rozdział PEN elektryk z robi w rozdzielni budynku uziemiając punk rozdziału. Aluminiowy przy takiej odległości 80 m wyjdzie sporo taniej i ja osobiście bym przy takich odległościach zastosował właśnie aluminiowy bo jeszcze 25 m to można miedz ale jak około 100 m to swobodnie wystarczy aluminiowy tym bardziej jak już wspomniałem od słupa do skrzynki dają aluminiowe w liniach napowietrznych warkocze 4x25 tez aluminiowe i nic się z tym nie dzieje. Tylko trzeba pamiętać że dla przykładu chcąć kłaść miedziany 10mm2 to aluminiowy musi być grubszy czyli 16mm2. Co do samego przekroju przewodu to trzeba wiedzieć jaka moc przyłęczeniowa na to gospodarstwo ma być w warunkach. Podam przykładową cenę ziemny YAKXs 4x16 aluminium około 5 zł/mb w hurtowni natomiast ziemny YKY 4x10 miedziany 16 zł/mb więc widać co się opłaca, a zapewne w tym przypadku na taką odległośc 80 m mogę się domyślać że przekrój miedzi jaki byłby potrzebny to 4x16 lub nawet 4x25 natomiast aluminium 4x25 lub 4x35 :) 

dzięki. sporo mi to rozjaśniło

Opublikowano

Spoko jak co to pytaj :)  wiadomo przy takich odległościach jak się ma pieniądze to dają miedz jak nie to aluminium, jednym miedziany do ziemi lepszy innym aluminiowy różne szkoły jedno jest pewne ten i ten będzie działał. Zakłady energetyczne te czarne przewody na szpulach co kładą do ziemi to aluminiowe, linie napowietrzne te czarne między słupami co robią modernizacje też aluminiowe :) 

Opublikowano

a żebyś wiedział że przeszla mi taka myśl przez głowę 😄

Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Ja bym tanimi rzeczami nie chciał handlować. Wolałbym sprzedać jedno w miesiącu z zyskiem 20 tyś jak 5 rzeczy po tysiącu zysku.

Nie raz coś wpadnie że zarabiasz na tym 5x tyle co dales, ale to rzadko i to już pod wykorzystywanie podchodzi 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

Nie lubię sadzarki bo sadzi głęboko i kiełki obrywa. A ręcznie to sobie wyciągnę rządki, kiełki mogą być duże, mogę sadzić płycej, głębiej jak mi pasuje. Ale w tym roku 25a sam nie oblecę i nie obsadzę... Vineta pójdzie sadzarką.

Przecież możesz ustawić głębokość w sadzarce. Nie szkoda Ci kręgosłupa na tyle arów ?

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Kiedyś od takiego handlarza szwagier brał auto, to pod koniec stycznia gość wystawiał FV o numerze 84/2010, od początku roku sprzedał 84 auta....

Mała łyżeczka a często. Taki jest rynek aut do 5tys 🤔

Opublikowano
11 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie raz coś wpadnie że zarabiasz na tym 5x tyle co dales, ale to rzadko i to już pod wykorzystywanie podchodzi 🤣

Takie rzeczy to bardzo mało kiedy się zdarzają. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Roki212 napisał:

To 

W GRUDNIU  przegrzała mi sie podstawa bezpieczników tych przed licznikiem , przewod nagrzał sie do czerwonosci wiec zadzwoniłem na pogotowie energ . przyjechali odkrecili kabel i włożyli go bezposrednio pod bezpiecznik topikowy , umuwiłem sie żę  przyjadą i wymienią tą podstawe prywatnie bo  licznik mam w domu a bezpieczniki na budynku z zewnątrz , ale niby za  przyłącze do licznika odpowiada zakład energ . a mi powiedział żę tylko wtedy gdy licznik jest w granicy działki jak to jest ?

Opublikowano
16 minut temu, danielursus3p napisał:

Takie rzeczy to bardzo mało kiedy się zdarzają. 

A no mało, ale się trafiają. Trochę wypadłem z obiegu bo umów nie było na kogo brać ale może by cos polatał 🤔

Opublikowano
46 minut temu, dsbh napisał:

Przecież możesz ustawić głębokość w sadzarce. Nie szkoda Ci kręgosłupa na tyle arów ?

Odpowiem cytatem Marii Czubaszek- "Co ja z tym zdrowiem zrobię, przecież do grobu go nie zabiorę". Kiedyś się musi zużywać i prędzej czy później się zużyje. A podkiełkowanych kubełkową sadzarką nie zasadzi bo kiełki wyobrywa. Jakoś jestem przekonany do małej motyczki i koszyka bardziej niż do sadzarki. Tak samo jak do motyki niż nawet do kopaczki konnej a do kombajnu ziemniaczanego to już w ogóle.

+3, zimny wiatr z zachodu.

Przygotowań c.d. Może będą jeszcze dziś maluchy.

20210124_155334.jpg

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Rolnik200598 napisał:

A podkiełkowanych kubełkową sadzarką nie zasadzi bo kiełki wyobrywa.

a ja tak kawałeczek sadzę. fakt że część kiełki straci i nie leżą kiełkiem w dobrą stronę ale...

jedna osoba jedzie z na sadzarce i kładzie po jednym na kubeczki. oczywiście bardzo wolno trzeba jechać , ale wielkiej różnicy nie było między rządkiem co pod motykę posadzony był.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Nie mam swojej sadzarki, jakbym miał swoją to może bym się pobawił. W zeszłym roku 20a i tak zeszło z 1,5 godziny C-330 na trójce sadzić z ustawianiem tych obsypników bo co rusz za płytko albo za głęboko. W tym roku skromnie będzie ręcznie bo tylko z 6a, reszta sadzarką.

Opublikowano
pafnucy napisał:

a ja tak kawałeczek sadzę. fakt że część kiełki straci i nie leżą kiełkiem w dobrą stronę ale... jedna osoba jedzie z na sadzarce i kładzie po jednym na kubeczki. oczywiście bardzo wolno trzeba jechać , ale wielkiej różnicy nie było między żądkiem co pod motykę posadzony był.

Lepiej dwie osoby każda ma swój łańcuch z nożyczkami, ja nie sądzę takich mocno zkiełkowanych ale i tak wróżę syna i żonę na sadzarce, bo jak by jaki zleciał to co do koszyczka.

Opublikowano
1 minutę temu, Piotrek1975 napisał:

łańcuch z nożyczkami

literówka, czy do czego nożyczki?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v