Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja mam tą z mniejszym silnikiem. W tamtym roku kupiona inuzywana. W tym roku nawet nie wyciągana bo za duzo kombinacji. Nie mam jednej rury i kolana i musieliśmy na lawecie postawic dmuchawe no i lepiej na przyczepe tego smoka bo z ziemi nie sięga. Binów nie mam to i zmijka sie wciągnie. Jaką ma wydajnosc realna 11kW?

Z 10ton wydajność, to się do budynków nie nadaje, bo kurzu z 1cm na ścianach i suficie, tylko do silosów.Mam już z 13 lat i śmiga.Ale jednak suszy ta metoda rozładunku w tym roku, bo od razu schłodzi z 35c do 25.c

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Z 10ton wydajność, to się do budynków nie nadaje, bo kurzu z 1cm na ścianach i suficie, tylko do silosów.Mam już z 13 lat i śmiga.

Zauważyłem,ale chociaż zboze w jednym miejscu z kurzem a reszta czysta. Przydaloby sie z jednego bina postawic to dmuchawa mialaby co robic,ale ta to ma wydajnosc podobną do zmijki,no chyba ze cos zle ustawiam na tym smoku.

Opublikowano
41 minut temu, danielursus3p napisał:

W sumie racja. Tak se liczyłem ile trzeba żeby w miarę szybko nowego cx 5.80 zamortyzować, potrzeba około 600 ha za sezon wymłocić aby się zwrócił i coś zostało 😯

Ryśkowi chleba nie odbieraj😂

600 ha to trzeba by było od Warszawy po lublin szukać roboty 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Ryśkowi chleba nie odbieraj😂

600 ha to trzeba by było od Warszawy po lublin szukać roboty 

Te usługi rolnicze to takie samo gówno jak i transport na własną rękę. Każdy się cieszy tylko nie właściciel sprzętu 👍

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Nie lepiej żmijkę do bina?

Musiała by być długa bo u mnie wysokie silosy najniższy z 5,5m, raczej wieża i przenosnik kubełkowy lub żmijka pionowa.

Ale w tym roku to grube ziarno.:D

Opublikowano
15 minut temu, danielursus3p napisał:

Te usługi rolnicze to takie samo gówno jak i transport na własną rękę. Każdy się cieszy tylko nie właściciel sprzętu 👍

na pitolcach i rozrzuconych polach to się nazarabiasz...

Opublikowano
13 minut temu, radekz200 napisał:

W 😛 wszystko elegancko tylko zapomniał jak się wstaje 

i takie coś mi proponujesz? takiś Kolega??

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, danielursus3p napisał:

A propo w jakiej kolejności hamulce powinno się odłączać i podłączać.Jako kierowca tir to powieś wiedzieć ja to jak leci ale wiem ze kolejność jest.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 minut temu, Uziu92 napisał:

na pitolcach i rozrzuconych polach to się nazarabiasz...

Tosz mówię, jakby tak z 500 ha podłapać w 5 kawałkach to można by się za to brać, A tak to raczej trzeba traktować jak dorobić sobie sezonowo tak jak na grzybach czy innym zbieractwie. Z tym że tu trochę więcej zostanie jak na zbieractwie bo nakład potężny. 

Opublikowano

22 minuty temu, danielursus3p napisał:

W firmie w ktorej pracuje na ten sezon jedziemy w dwa zestawy, więc chyba coś jednak zostaję, jak kazdy po +- 1000 ha posieje :o

4 minuty temu, Strongman napisał:

A propo w jakiej kolejności hamulce powinno się odłączać i podłączać.Jako kierowca tir to powieś wiedzieć ja to jak leci ale wiem ze kolejność jest.

Jak podpinasz to najpierw żółty potem czerwony, przy odpinaniu odwortnie bo jak odepniesz czerwony to hamulce sie blokują. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Daj se spokój, szkoda zdrowia

A to wiem, można powiedzieć że znam. Ja z Dębska pochodzę

@6465 nie planujesz nic budować??? Trochę suporexu mam do oddania

Albo @superfarmer02

20210811_192911.jpg

Próg sobie umuruj, żebyś nigdy nie zapomniał że w życiu zawsze jest pod górkę🤭🤣😉

Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał:

A propo w jakiej kolejności hamulce powinno się odłączać i podłączać.

Podłaczac z tego co uczyli to najpierw żółty później czerwony. A dołączać czerwony później żółty. Czerwony blokuje hamulce to tak na chłopski rozum tak się powinno to robić. 

5 minut temu, szymon09875 napisał:

W firmie w ktorej pracuje na ten sezon jedziemy w dwa zestawy, więc chyba coś jednak zostaję, jak kazdy po +- 1000 ha posieje :o

Jak podpinasz to najpierw żółty potem czerwony, przy odpinaniu odwortnie bo jak odepniesz czerwony to hamulce sie blokują. 

1000 ha to nie 100  ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v