Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Opony takie same marka się zgadza. 

Widzialem zdjęcie tego hollanda

A ja nie, dziś się dowiedziałem dopiero. 

To podobnież już trzeci kombajn w tamtym miejscu. 

Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał:

Co roku będzie gorzej kto nie ma swego to i wcale nie wykosi jak będzie  taka pogoda w kratkę .

Mylisz się pan. U mnie wykoszone a ten co mi kosi u siebie jest na połowie.

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

A ja nie, dziś się dowiedziałem dopiero. 

To podobnież już trzeci kombajn w tamtym miejscu. 

A dokładnie nie wiem. Zdjęcie mam, ale może właściciel by sobie nie życzył żebym wstawiał. 

To cx jakiś 

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Są mistrze co konnym siewnikiem prosto w orke sieją po tym na odpier**l przebronują.. cyrk czasami jest  

Sąsiad tak kiedyś siewał. Ja pszenicę też nieraz, nie dwa siałem tak, że bronami w poprzek, wzdłuż i sianie.

2 minuty temu, Dariowola napisał:

Napiszę  Ci tak . Oni na,, ciebie'' może też. Dla mnie pieniądze to nie wszystko. Jako pomoc to inaczej.

To chyba wszystkich małych tak traktują. Od razu z góry, jak nie powiem co, jak balast co im pseudo rozwój zatrzymuje.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

To takich pól u nas raczej nie ma. Prostokąty, kwadraty raczej.

u nas są  bo idą ze skosa tory i pas kolejowy i są dziwne kształty.

1 minutę temu, 6465 napisał:

Mylisz się pan. U mnie wykoszone a ten co mi kosi u siebie jest na połowie.

u mnie gdzies 1/4 skoszone a u wszysttkich sąsiadów już dożynki :D u kombajnisty jak zawsze na końcu :D

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

u mnie gdzies 1/4 skoszone a u wszysttkich sąsiadów już dożynki :D u kombajnisty jak zawsze na końcu :D

Bo szewc w dziurawych butach chodzi🙂

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

pole trapez nieforemny, kilka klinów i tak zorane że masz 20 bruzd, do tego głazy mniejsze i większe, legi na takim czymś w życiu nie wykosisz w 100% bez nałapania kamieni i ziemi.

I do tego 1,80 ha takiego pola. 

Prasowałem jęczmionkę na takim polu, i było 4 bele a pokosu to musiałem szukać bo po zmroku nie było widać 

Opublikowano
39 minut temu, danielursus3p napisał:

Żaden wstyd. To tylko maszyna, nie mniej kupujac traktor do poprawek po kosztach trzeba być samemu na prawdę kumatym lub mieć kogoś zaprzyjaźnionego który pomoże lub podpowie jak coś zrobić, bo tak to lepiej się nie bawić w takie cuda. 

No pewnie, że nie wstyd. Pod warunkiem właśnie, że kupując trupa jesteś przygotowany na wyłożenie kasy na remont... Nie wejdziesz w niego. Ja pół roku biłem się sam ze sobą z myślami i padło na nowego pierdka. We wsi chłopak się zadłużył na wiosnę nabrał maszyn dużych i starego masseya 140km za 70k. Wiosny nie obrobił trzasnął przedni most, wybebeszyli to niedługo skrzynia się posypała i małym ferdkiem obrabiać musiał. Dzisiaj przywieźli mu nowa T7.175 i sam mówił że odwalił głupotę życia bo massey już 100k go wyniósł i dalej trup. 

Mariusz ma łeb, zrobi i będzie Sławek miał na lata pewniaka

Opublikowano
6 minut temu, danielursus3p napisał:

Są mistrze co konnym siewnikiem prosto w orke sieją po tym na odpier**l przebronują.. cyrk czasami jest  

Ze Zwoli ten co ma duży brzuch, siał jare poznaniakiem a później to kultywatorował. 

Nie wiem czy gospodarzy jeszcze czy już do Fetora nie może wsiąść, brałem od niego zawsze materiał siewny 

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

No pewnie, że nie wstyd. Pod warunkiem właśnie, że kupując trupa jesteś przygotowany na wyłożenie kasy na remont... Nie wejdziesz w niego. Ja pół roku biłem się sam ze sobą z myślami i padło na nowego pierdka. We wsi chłopak się zadłużył na wiosnę nabrał maszyn dużych i starego masseya 140km za 70k. Wiosny nie obrobił trzasnął przedni most, wybebeszyli to niedługo skrzynia się posypała i małym ferdkiem obrabiać musiał. Dzisiaj przywieźli mu nowa T7.175 i sam mówił że odwalił głupotę życia bo massey już 100k go wyniósł i dalej trup. 

Mariusz ma łeb, zrobi i będzie Sławek miał na lata pewniaka

Ja tam swój też kupiłem taki jaki był. Sprzęgło się slizgalo ryzyko było. Się okazało że uszczelniacz puścił i szło na sprzęgło. Trochę speedshifta brat mi poprawił i ogólna kosmetyka, ciagnik 1700h zrobił od kupna i chodzi jak potrzeba. 

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Ze Zwoli ten co ma duży brzuch, siał jare poznaniakiem a później to kultywatorował. 

Nie wiem czy gospodarzy jeszcze czy już do Fetora nie może wsiąść, brałem od niego zawsze materiał siewny 

Kiedyś jak ojciec świnie trzymał to tam się jezdzilo czasami. Teraz to nie wiem. 

Opublikowano

Ja to nie bardzo pamiętam bo to z 15 lat temu było albo i 20. 

@mj23 będzie więcej wiedział  ;)

Opublikowano
19 minut temu, Uziu92 napisał:

u nas są  bo idą ze skosa tory i pas kolejowy i są dziwne kształty.

Mój sw pamięci kombajnista zawsze mówił że u siebie zdąży. Nigdy nie przewracal zboża .I twierdził że usługa to najlepszy piniadz. Synek już tego daru nie ma. 

Opublikowano

Im mniejszy tym większa panika. Przyjdzie pogoda to będzie plon. 

Opublikowano

A mistrzowie, pot po d*pie się leje od szuflowania nie dojrzalego ziarka ale uśmiech bo mżawka pada i jest nadzieja że somsiadom zgnije 🙃

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj przed deszczem w południe było 16,5%w pszenżycie w pszenicy 18% a wczoraj pod wieczór 15% w pszenżycie, niby było słonce przed deszczem ale takie zamglone przez chmury do tego rosa chłodno i dzisiaj było mokrzejsze niż wczoraj pod wieczór a jutro znowu deszcz,talerzują wszyscy rżyska i gruberują no i sporo w tym roku słomy.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v