Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w okolicy jest jedna wioska co po jednej stronie drogi mają żółtą strefę, a po drugiej czerwoną. I zrozumiał bym gdyby zabudowania były choć kilkaset metrów od drogi, a to I po jednej, I po drugiej wyjeżdżasz na podwórko z ulicy. 

• Haha 2
Opublikowano
HF86 napisał:

Fajki w mieście robią ,autobusy firmowe zbierają ludzi z większych wiosek, praca 8 H

Ale na trzy zmiany i nie wiesz jak robota wyjdzie czy w środku dnia, czy wieczory, nocki 🙆‍♂️ Karo się buduje, czy coś takiego od produkcji okien w strefie tej przedsiębiorczej czy jak to tam się nazywa 🤔👀

Opublikowano
24 minuty temu, kris91 napisał:

Ale na trzy zmiany i nie wiesz jak robota wyjdzie czy w środku dnia, czy wieczory, nocki 🙆‍♂️ Karo się buduje, czy coś takiego od produkcji okien w strefie tej przedsiębiorczej czy jak to tam się nazywa 🤔👀

I też 3 zmiany raczej. Ale nie oto biega. Poprostu pracy jest do woli i na niezłych warunkach w stosunku do cen rolniczych. Jak skończyłem technikum to na budowę ciężko było się załapać na pomocnika nawet 

Opublikowano
HF86 napisał:

24 minuty temu, kris91 napisał:

I też 3 zmiany raczej. Ale nie oto biega. Poprostu pracy jest do woli i na niezłych warunkach w stosunku do cen rolniczych. Jak skończyłem technikum to na budowę ciężko było się załapać na pomocnika nawet 

to kiedy to było chyba w 95

Opublikowano
Piotrek1975 napisał:

akooo napisał:

Piotrek1975 napisał:

A przy wszystkim koparka , walec a głównie na ciągniku z siewką do cementu.

Trochę lipa ze tak daleko masz

jeżdżę na cały tydzień, piątek po południu do domu

No rozumiem a stawkę dobra dali? Przeszedłem się z ciekawości do Strabagu to dawali 20 zł i żeby przychodzić. Stawka mała ale tam ubezpieczają dobrze i dodatki różne są. Ale robota po 12 godz to podziekowalem.

Opublikowano
10 minut temu, akooo napisał:

to kiedy to było chyba w 95

Nie 2005.o umowie o pracę to pomarzyć było można 

Opublikowano

8mm w nocy napadało ale RSP ma suszarnię to pojechali w rzepak. Ciepło, słonecznie, fajny wiaterek.

Na mojej ulicy, która ma prawie 80 numerów domów świń oprócz dwóch gości co raz do roku chowają prosiaczka nie ma już nikt. Jeden ma kilka byczków. Chyba 13 jest takich, którzy jeszcze cokolwiek w ziemi grzebią- czy warzywnik czy ziemniaki dla siebie, niektórzy troszkę zboża. Tylko 2 ma po 2ha, jeden 4ha a reszta to po parę arów.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Przed chwilą, akooo napisał:

to dawali 20 zł

netto???

Chyba brutto. Ja tylko dla rekonesansu tam poszedłem zobaczyć. Zarobisz godzinami to na Wawie mam 25 i po 10 godz

Rolnik200598 napisał:

8mm w nocy napadało ale RSP ma suszarnię to pojechali w rzepak. Ciepło, słonecznie, fajny wiaterek.

Na mojej ulicy, która ma prawie 80 numerów domów świń oprócz dwóch gości co raz do roku chowają prosiaczka nie ma już nikt. Jeden ma kilka byczków. Chyba 13 jest takich, którzy jeszcze cokolwiek w ziemi grzebią- czy warzywnik czy ziemniaki dla siebie, niektórzy troszkę zboża. Tylko 2 ma po 2ha, jeden 4ha a reszta to po parę arów.

no warzywniak zawsze dobrze mieć.

Opublikowano
5 minut temu, akooo napisał:

Teraz to komu się chce, zależy co kto lubi, ja tam warzywa na przykład ogórek w "czystej" postaci prosto z "krzaka" to też nie bardzo, ale kiszone czy korniszony chętnie.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

To co to jest, 14zł do ręki...

A no widzisz a ludzie pracują. Ale pewny juz nie jestem czy do łapy czy brutto. 20 zł nawet na prowincji operator może wyrwać. W ZMC juz 20-22 zł proponowali.

Rolnik200598 napisał:

5 minut temu, akooo napisał:

Teraz to komu się chce, zależy co kto lubi, ja tam warzywa na przykład ogórek w "czystej" postaci prosto z "krzaka" to też nie bardzo, ale kiszone czy korniszony chętnie.

ale czy rzotkiew czy sałata prosto z ogródka nawet tak przyjemnie urwać sobie i skonsumować na bujawce w cieniu.

Opublikowano
2 minuty temu, akooo napisał:

rzotkiew czy sałata

Jeśli już to rzodkiew. 

Nie jadam tego. Sałata to królikom. Ja mięso i ziemniako żerny. 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

2 minuty temu, akooo napisał:

rzotkiew czy sałata

Jeśli już to rzodkiew. 

Nie jadam tego. Sałata to królikom. Ja mięso i ziemniako żerny. 

może i rzodkiew wiadomo o co chodzi 😊 No tak a później narzekaz ze się w gajer nie mieścisz. Mięso dobrze jeść ale też warzywa i owoce witaminy .

Opublikowano
16 minut temu, akooo napisał:

może i rzodkiew wiadomo o co chodzi 😊 No tak a później narzekaz ze się w gajer nie mieścisz. Mięso dobrze jeść ale też warzywa i owoce witaminy .

O garnitur się nie martwię- i tak nie był mi od 3 lat potrzebny i nie będzie.

Opublikowano
57 minut temu, akooo napisał:

No rozumiem a stawkę dobra dali? Przeszedłem się z ciekawości do Strabagu to dawali 20 zł i żeby przychodzić. Stawka mała ale tam ubezpieczają dobrze i dodatki różne są. Ale robota po 12 godz to podziekowalem.

To ja miałem kilometrówkę , to na godzinę bez spiny i z przerwami na żarcie wychodziło najmarniej 25zl/h

Opublikowano
akooo napisał:

Piotrek1975 napisał:

akooo napisał:

Piotrek1975 napisał:

A przy wszystkim koparka , walec a głównie na ciągniku z siewką do cementu.

Trochę lipa ze tak daleko masz

jeżdżę na cały tydzień, piątek po południu do domu

Ja mam miesięczne wynagrodzenie i niby 10 godzin.

Opublikowano
19 minut temu, 6465 napisał:

To ja miałem kilometrówkę , to na godzinę bez spiny i z przerwami na żarcie wychodziło najmarniej 25zl/h

ile miałeś od km ?                                                                            Strabarg  bardzo dużo w terenie prowadzi remontów ,przynajmiej na moim terenie wszedzie oni 

Opublikowano

Dożynki porzeczkowe. Towar zdany, teraz pora odespać swoje.

Z nieba ktoś wiadrami wodę wylewał aż wszystko płynęło. Dobrze że tylko chwilę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v