Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Swoją drogą chętnie bym pomógł im się ostreczowac 🤔

image.png

ale po co?

Opublikowano
9 minut temu, Partyzant85 napisał:

Ale butelki plastikowe już nie pójdą i to  jest ekologiczne. No ale potrafię zrozumieć, że większość tu wolałaby butelki spalić w piecu a co się nie zmieści w drzwiczki to wywieźć do lasu zamiast płacić za odbiór odpadów. Lata 90  i samowolka w gospodarce odpadami już nie wrócą.

Jak jeździsz jak 80letni dziadek to może i masz problem z DPF 🤣

Nigdzie tak nie napisałem. Pisząc o wymianie pieca odniosłem się do kwestii finansowych których łatwo się używa jako argumentu jeśli jest to akurat wygodne.

Nie wiem czy za darmo ale jak brali pieniądze to lepiej od swoich jak od niemców a to wśród kurpioków w modzie było 🤣

oczywiście, że większość robi się dla kasy. No chyba, że dla tradycji jak np ten co ma rytuał otwierania i zamykania bramy codziennie :D

Tylko jakoś Kurpiakom Niemcy nie dali rady nawet za pieniądze 😂 

Jakie wy wożenie śmieci do lasu 🤦‍♂️ jakie palenie plastikiem 🤦‍♂️ nawet zakrętki od butelek mają swoje i jak Jadę do mamuski to wrzucam do specjalnej skrzyni na nakrętki pod UG. Chyba że któregoś sąsiada kaszojad chce bo zbiórkę mają w szkole to on zanosi. Na co palić w piecu, czy wyrzucać do rowu jak przyjadą i spod bramy zabiorą 🤦‍♂️ dobrze wykręcony jesteś ja patrzę 

4 minuty temu, pafnucy napisał:

ale po co?

Żeby potrafili w pełni zademonstrować,a tak to co to za padlina jak dycha? 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Żeby potrafili w pełni zademonstrować,a tak to co to za padlina jak dycha? 

ciekawe czy chociaż dobrze oskubane byli?

można by poprawić.

Opublikowano

Partyzant a powiedz no mi co robić z oponami od traktora czy kombajnu bo nik ich nie chce przynajmniej w moim rejonie albo z włukniną która przykrywa się ziemniaki bo nawet na wysypisku za opłatą tego przyjąć nie chcą?Tak z ciekawości pytam o twoją rade. 

Opublikowano
4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Partyzant a powiedz no mi co robić z oponami od traktora czy kombajnu bo nik ich nie chce przynajmniej w moim rejonie albo z włukniną która przykrywa się ziemniaki bo nawet na wysypisku za opłatą tego przyjąć nie chcą?Tak z ciekawości pytam o twoją rade. 

po mojej stronie rzeki oddaje się na zbiorcze wysypisko. gmina organizuje takie coś. 

Opublikowano

A jak zakładam używane to co? Sam mam od siebie odebrać. 

Opublikowano
27 minut temu, Partyzant85 napisał:

wywieźć do lasu zamiast płacić za odbiór odpadów.

u nas za odpady się płaci i tak. nawet jak nie wystawisz.

kiedyś i do was to trafi...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, pafnucy napisał:

po mojej stronie rzeki oddaje się na zbiorcze wysypisko. gmina organizuje takie coś. 

No tak, ale to u ciebie. A co ja mam zrobic? Bo po tej stronie rzeki nikt tego nie chce. Kiedyś problemu z oponami nie było. Przejechali na św Jana z przyczepą po wsi wieczorem utylizacja i po problemie. Teraz nawet cementownia takich dużych opon nie chce tylko od osobowych. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
30 minut temu, pafnucy napisał:

a jest ktoś , kto dla kasy nie robi?? no nawet jak nie robi...

Ja nie robię dla kasy.

Jedynie dla aktualnie obowiązującego środka płatniczego. A wszystko to po to żeby dwa końce związać🤭

Opublikowano

tia. tylko że końce pozłacane, a nawet ze złota...

Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

tia. tylko że końce pozłacane, a nawet ze złota...

Taaa, żebyś widział jak uj***ny jestem w czarnym błocie.

Już ledwie zipie. Ale chociaż wiem dlaczego 🤭👍

Opublikowano

co robiłeś? i skąd błoto? mi siano wyschło, czyli deszczu niet.

Opublikowano
1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

O wypraszam sobie w dolinie rospudy ostro protestowali i w białowieży również  więc proszę nie siać fermentu i  nie mylić ekologii z obrońcami praw zwierząt bo to dwie odrębne dziedziny a jak widać kurpiowski Kononowicz najwyraźniej o tym nie wie i już tu wrzuca jakąś ciemnotę.

Kiedy u nas blokowali dolinę Rospudy to w Niemczech wy***ali park narodowy do zera i tam ich nie było.Ta cała stara ujnia to tylko jest by takie kraje jak nasz czy inne które doszły do starej 15 niszczyc by mieli rynek zbytu

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, pafnucy napisał:

W mojej  gminie też   się  płaci   od  każdej  osoby   zameldowanej   więc  śmieci  ile  wystawisz  tyle   zabiorą  problem  stanowią   opony   od  osobowych  jeszcze  da  radę  gorzej  z  oponami  rolniczymi   nikt  nie  chce   nawet za  opłatą  

Opublikowano
24 minuty temu, pafnucy napisał:

jest 1 komplet opon na rok do oddania na gospodarstwo domowe , tak jest u mie jak przy wymianie nie zostawiłeś 

Opublikowano

no to pod tym względem u nas luksus. co tydzień otwarty taki skład i wszystko co niezwykłe można oddac.

Opublikowano (edytowane)

Taki szczegół apropos tych ekozjebów. Ostatnio słyszałem w radio, że we Francji wycinają 2000 sztuk dwustuletnich dębów na dach Notre-Dame. U nas to by w srace się chyba te k**wy z Greenpeace i WWF utopiły z podniety. Widać kto i za co płaci w tej j**anej eko szopce. 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Tylko jakoś Kurpiakom Niemcy nie dali rady nawet za pieniądze 😂 

A po co ze swoimi mieli walczyć jak co trzeci to folksdojcz  🤣

30 minut temu, stempos1980 napisał:

Kiedy u nas blokowali dolinę Rospudy to w Niemczech wy***ali park narodowy do zera i tam ich nie było

Nie wiele mnie obchodzi park narodowy za Odrą.

55 minut temu, pafnucy napisał:

Opon już nie przyjmują na żadnym PSZOKu, jakbyś częściej bywał to byś wiedział

Opublikowano
30 minut temu, jarecki napisał:

jest 1 komplet opon na rok do oddania na gospodarstwo domowe , tak jest u mie jak przy wymianie nie zostawiłeś 

Tylko żeby zostawić na wulkanizacji to chcą 10zł dopłaty do 1 sztuki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v