Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

Senatorem objezdzałem psizona bez niczego w takim samym zbożu

Teraz ferdkiem to już nie ma nawet co podejmować wyzwania

Tylko czemu za tymi zachodnimi tak rośnie z tyłu? nie mówię już o tych starych trupkach, ale za nowymi nic nie lepiej.

Opublikowano
5 minut temu, Belaruss820 napisał:

Pewnie stąd teść myśli że bizon to najlepszy kombajn bo z innymi.nie miał styczności 

Podobnie myslalem, dopoki nie wsiadłem na stara 105 w jęczmieniu przy plonie +-6t 2.5ha/godzinę 

Opublikowano
35 minut temu, Belaruss820 napisał:

Ja to zazdroszczę ojcu,ma sprzęt do koszenia, a teraz kupił tego małego specjalnie do fasoli, nawet mógłbym zamienić za bizona tego mercatora. 

received_318834213262916.jpeg

A co to za problem , teść niech sakwę ruszy i razem wspólnie coś kupicie 9_9

Opublikowano
1 minutę temu, deSilva napisał:

Tylko czemu za tymi zachodnimi tak rośnie z tyłu? nie mówię już o tych starych trupkach, ale za nowymi nic nie lepiej.

To juz zależy od komnajnisty. Znajomy ma dwa jd s690 i nh nie pamiętam modelu ale nie jakiś gigant. Jeleniami zjezdzali bo mokre a nh aby hektary szly tak komnajnista jechał, klepisko na dół i musi isc...

Opublikowano

Za claasem mega 208 więcej rosło niż za moim złomkiem, ale ja nie wykosze hektara w 40 minut, tylko 1h 10minut albo i dłużej. U mnie też zboże czyściejsze. Ale wiele osób nastawia się na usługę, a usługodawca chce najwięcej zarobić.

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał:

Senatorem objezdzałem psizona bez niczego w takim samym zbożu

Teraz ferdkiem to już nie ma nawet co podejmować wyzwania

Ja nie wiem. Albo u was kombajnisty chujowe albo maszyny. Te 7 ton w godzinę idzie bizonkiem ojebać. Jak sypać w locie to może i z 7.5 t. Do 5 ton to śmiało drugim biegiem Bez spowalniacza mozna isc. Powyżej tego 1 na przyspieszaczu i nie ma ch*ja że będą straty, albo że  się zapcha. Nie wierzę że taki sam pizdzik zrobi więcej. MF to już większa maszyna. W jęczmieniu nie do końca dostojałym trzeba raczej wolniej żeby więcej na powrót szło żeby lepiej ości obić A tak to nie ma wafla że takie pizdziki owalą bizona w tym samym łanie. 

Opublikowano
8 minut temu, deSilva napisał:

Pierwsza sprawa to zero ustawienia byle tylko do przodu

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ja nie wiem. Albo u was kombajnisty chujowe albo maszyny. Te 7 ton w godzinę idzie bizonkiem ojebać. Jak sypać w locie to może i z 7.5 t. Do 5 ton to śmiało drugim biegiem Bez spowalniacza mozna isc. Powyżej tego 1 na przyspieszaczu i nie ma ch*ja że będą straty, albo że  się zapcha. Nie wierzę że taki sam pizdzik zrobi więcej. MF to już większa maszyna. W jęczmieniu nie do końca dostojałym trzeba raczej wolniej żeby więcej na powrót szło żeby lepiej ości obić A tak to nie ma wafla że takie pizdziki owalą bizona w tym samym łanie. 

Akurat jęczmienia to Ferdynand nie toleruje

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Wybrałem Claasa bo na moje pola Bizon w praktyce nie ma hamulców, a jak mocniej depniesz to zaraz skrzynia połamana. Poza tym do Mercatora dostaniesz praktycznie wszystkie częsci, jak do Bizona. I heder 3m pozwala mi sie zmieścić we wszystkie wąwozy, nie musze czekać, aż ludzie powykaszają, żeby dojść do swoich pól.

Jak ma dojazd i równe pola, Bizon nie jest zły

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

A co to za problem , teść niech sakwę ruszy i razem wspólnie coś kupicie 9_9

Sakwa ruszona, ostani dach w gospodarstwie do zmiany na stodole. Czekaliśmy na.dotacje z Unii ale sie nie doczekaliśmy. Kupiona blacha a tu nagle coś się ruszyło z unii.  Teraz jeszcze na samochód wyciągam z konta trochę(20 tys.,tak mamy kasy troche na koncie)więc inwestycje spore. Ale może jednak się wstrzymam do jesieni jednak. Za mechaników do bajzona płacę z własnego portfela więc na brak kasy nie ma co narzekać. Jeszcze fotowoltaike będziemy zakładać to kolejne koszta, i czekamy na zbiornik na deszczówkę. 

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

Jakby co to je dobry bizon do sprzedania 😛😛

5E4BA46C-0F8D-4824-9BC6-6291A4504765.jpeg

Teść chciał kupić jakiegos do 15 tys żeby był w razie awarii. Mówię,że lepiej wsadzić 5tys w tego i kosić niż żeby kolejny stał i czekał. 15ha i dwa bajzony, co ten stary ma w głowie...

Opublikowano
Przed chwilą, Belaruss820 napisał:

Teść chciał kupić jakiegos do 15 tys żeby był w razie awarii. Mówię,że lepiej wsadzić 5tys w tego i kosić niż żeby kolejny stał i czekał. 15ha i dwa bajzony, co ten stary ma w głowie...

Teść dobrze gada 👍👍 daj nr do niego 😛

• Haha 5
Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Pomarańczowy raczej.

No to raczej jakiś zepsuty miód, lub zgniła pomarańcza.  :D

Opublikowano
20 minut temu, soltys48 napisał:

Aż 3razy😵

Takie czasy

19 minut temu, 6465 napisał:

@Łolekk pewnie kiedy indziej pytał bym o co innego, ale w tej sytuacji to co tam za śpek leży na tej tacy? Ładnie skubany wygląda🤔

O Panie lux malina boczuszek karczuszek i schabik wsio pieczyste ,teraz wypijemy za twój powrót do zdrowia i za chrzesniaka

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v