Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, deSilva napisał:

Docenisz rodziców i zatęsknisz, jak już ich nie będzie.

Dokładnie, choć mu mało czasu poświęcali i temu jakiś taki uraz ma do dzieciństwa i związku, no i dzieci 

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Bo człowiek jeśli robi sobie dzieci to powinien mieć zapewniony czas dla nich. A nie robić i niech sobie są, dziadkowie wychowają i niech się opiekują. Albo praca albo dzieci. Lepiej mniej pieniędzy a więcej czasu dla nich. Niestety u mnie to tak nie działało. 

Chłopie, bo Twoi rodzice tak byli sami wychowani, kiedyś z dziećmi nikt tak się nie pier**lił jak to teraz jest, siedziały osrane po pachy, bo ludzie wszystko rękoma robili żeby to wykarmić i jakoś wychować, to teraz jakieś ceregiele że dzieci rządzą co rodzice mają robić, bo one to chcą.

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Bo człowiek jeśli robi sobie dzieci to powinien mieć zapewniony czas dla nich. A nie robić i niech sobie są, dziadkowie wychowają i niech się opiekują. Albo praca albo dzieci. Lepiej mniej pieniędzy a więcej czasu dla nich. Niestety u mnie to tak nie działało. 

Dokładnie 

5 minut temu, Bananek napisał:

Od razu widać, ze była promocja na puszki w leroy. 😀 dziś łącznie obsadziłem 23. 

IMG_20210707_144435.jpg

Jaskółki na jajka będziesz trzymał? 

Opublikowano
2 minuty temu, deSilva napisał:

Chłopie, bo Twoi rodzice tak byli sami wychowani, kiedyś z dziećmi nikt tak się nie pier**lił jak to teraz jest, siedziały osrane po pachy, bo ludzie wszystko rękoma robili żeby to wykarmić i jakoś wychować, to teraz jakieś ceregiele że dzieci rządzą co rodzice mają robić, bo one to chcą.

Nie, nie byli tak wychowani. Dawniej kobieta siedziała w domu- jej obowiązkiem było zajęcie się domem i dziećmi przez cały dzień, szła do roboty do pola to dzieci zabierała ze sobą, przynajmniej u nas tak było. A nie wyjście z domu o 7 rano, powrót o 18 i tyle ją dzieci widziały co rano i wieczorem. To jak tak ma się robić to po co? 

Opublikowano

Teraz się ludziom tylko wydaje że umieją wychowywać, kupno komputerów, telefonów wypasionych nie jest wychowywaniem, te dzieci nie wiedzą praktycznie co to praca i szacunek do zapracowanej rzeczy, o szacunku do ludzi nawet nie wspomnę.

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie, nie byli tak wychowani. Dawniej kobieta siedziała w domu- jej obowiązkiem było zajęcie się domem i dziećmi przez cały dzień, szła do roboty do pola to dzieci zabierała ze sobą, przynajmniej u nas tak było. A nie wyjście z domu o 7 rano, powrót o 18 i tyle ją dzieci widziały co rano i wieczorem. To jak tak ma się robić to po co? 

Ja za. Maleńkości to najwięcej z babcią i mamą przebywałem. Szyły rękawice to ja się tam gdzieś pomiędzy hałdami rękawic paletalem albo siedziałem na parapecie 😂 no i babci z fartucha fajki podbierałem mewy miętowe czy jakoś tak 

12 minut temu, deSilva napisał:

Teraz się ludziom tylko wydaje że umieją wychowywać, kupno komputerów, telefonów wypasionych nie jest wychowywaniem, te dzieci nie wiedzą praktycznie co to praca i szacunek do zapracowanej rzeczy, o szacunku do ludzi nawet nie wspomnę.

A daj spokój, 14 latka wody nie potrafi zagotować. Mam taką kuzynkę 23 lata to matka jej gotuję, matka za nią sprzata, jeszcze jak chłopak przyjedzie to powinna za nią mu lachę robić. Ale chyba akurat to potrafi bo ciotka nie narzekała ze musi 🤔 od maleńkości córerczka mamuni... 

• Haha 2
Opublikowano
19 minut temu, Rolnik200598 napisał:

A może na tych paru morgach ziemi bez etatu wogule  bida by była. Dziś tak dzieci się wychowują w mieście, z resztą na wiosce też to samo. 

Opublikowano
48 minut temu, slawek74 napisał:

jak grubość ściany ?

no na jeden pustak, 25cm

22 minuty temu, Bananek napisał:

Od razu widać, ze była promocja na puszki w leroy. 😀 dziś łącznie obsadziłem 23. 

IMG_20210707_144435.jpg

tam będą normalni ludzie mieszkać czy oddział szpitalny będzie że tyle gniazdek??? a może jakaś produkcja????

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

A może na tych paru morgach ziemi bez etatu wogule  bida by była. Dziś tak dzieci się wychowują w mieście, z resztą na wiosce też to samo. 

Za płotem trzylatka do przedszkola posłali bo nie ma się kto nim zająć. Dlatego jak tak wychowywać to lepiej wcale nie mieć i dlatego też mówię stanowcze nie dzieciom u siebie- choć swoich mieć nie mogę ale jakimkolwiek mówię nie. Jak mam na takiego samego jak ja wychować to lepiej nie ryzykować. 

Opublikowano

Moja 2 i pół miała jak poszła i od razu się spodobało. 

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

Za płotem trzylatka do przedszkola posłali bo nie ma się kto nim zająć

a ja myślę że nie dlatego że nie ma się nim kto zając, tylko dlatego że dziecko od małego się może czegoś nauczyć, przyswoić wiedzę, poza tym nie jest chowane w domu, tylko od małego jest uczone śmiałości i obcowania z innymi, zaoszczędza to dziecku stresu na później

sam swoje dzieciaki od 3 roku życia wysłałem do przedszkola, można było z nimi kilka dni posiedzieć, żeby się przyzwyczaiły, i było ok

a pamiętam jak sami zaczęliśmy do zerówki chodzić w wieku 6 lat, to taki Zbysiu jak wypruł z przedszkola za matką, to przedszkolanka go dopiero z kilometr od szkoły dogoniła

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

Moja 2 i pół miała jak poszła i od razu się spodobało. 

moja Natala jak poszła do przedszkola to wszystkie dzieciaki płakały za mamą, a ona dopiero zaczęła płakać jak po nią się żona zjawiła, że ona nie chce do domu, że w przedszkolu jest fajnie

Opublikowano

Ja dopiero do zerówki poszedłem, nigdy nie chciałem iść do przedszkola i tak już mi zostało, że nie ciągnie mnie do ludzi. Dla mnie zerówka to była udręka, źle ją wspominam mimo, że z z 1/3 czasu mnie nie było.

1 minutę temu, bratrolnika napisał:

a ja myślę że nie dlatego że nie ma się nim kto zając, tylko dlatego że dziecko od małego się może czegoś nauczyć, przyswoić wiedzę, poza tym nie jest chowane w domu, tylko od małego jest uczone śmiałości i obcowania z innymi, zaoszczędza to dziecku stresu na później

sam swoje dzieciaki od 3 roku życia wysłałem do przedszkola, można było z nimi kilka dni posiedzieć, żeby się przyzwyczaiły, i było ok

a pamiętam jak sami zaczęliśmy do zerówki chodzić w wieku 6 lat, to taki Zbysiu jak wypruł z przedszkola za matką, to przedszkolanka go dopiero z kilometr od szkoły dogoniła

Opublikowano

Wydawało by się że niewiele dzieci robią w przedszkolach dopóki teczki z pracami nie przyniosą. W tamtym roku jak i przedszkole poszło na zdalne i zobaczyliśmy ile z młodym do zrobienia to pół dnia by zeszło żeby wszystko sumiennie zrobić. Znajomy też twierdził że po co przedszkole do zerówki dzieciaka puści ale zmienili zdanie i przyznał że największa głupotę by zrobił. 

• Like 2
Opublikowano

Każdy z nas potrzebuje kontaktu z innymi w swoim wieku głównie. Dzieci mają  swój świat, tak samo dorośli i emeryci. 

Opublikowano

Mój syn poszedł do żłobka jak miał niecałe 2 lata. Potem do.przedszkola do 3 latków. Zadowolony ze z dziecmi moze się bawić i nie raz płakał że jeszcze na plac zabaw nie poszedł a tu do domu trzeba

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Za płotem trzylatka do przedszkola posłali bo nie ma się kto nim zająć. Dlatego jak tak wychowywać to lepiej wcale nie mieć i dlatego też mówię stanowcze nie dzieciom u siebie- choć swoich mieć nie mogę ale jakimkolwiek mówię nie. Jak mam na takiego samego jak ja wychować to lepiej nie ryzykować. 

A ja tam się od dziatwy obegnac nie mogę. Ale z każdym pogadam, cukierka jakiegoś dam i z daleka rurę drą "dzieeeen dooobry" 

3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Ja dopiero do zerówki poszedłem, nigdy nie chciałem iść do przedszkola i tak już mi zostało, że nie ciągnie mnie do ludzi. Dla mnie zerówka to była udręka, źle ją wspominam mimo, że z z 1/3 czasu mnie nie było.

W zerówce to ja chyba wszystkie możliwe choroby przeszedłem 🤦‍♂️

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

A ja tam się od dziatwy obegnac nie mogę. Ale z każdym pogadam, cukierka jakiegoś dam i z daleka rurę drą "dzieeeen dooobry" 

Ja jej unikam i się z nią staram nie zadawać jak nie muszę. Chyba, że muszę ale rzadko się tak zdarza.

1 minutę temu, HF86 napisał:

Każdy z nas potrzebuje kontaktu z innymi w swoim wieku głównie. Dzieci mają  swój świat, tak samo dorośli i emeryci. 

Czy ja wiem? Raczej z ludźmi w wieku 20-30 lat się bardzo mało zadaję, prawie nic ponad to co muszę. Za to ze starszymi, takimi 50 i więcej lat bardzo chętnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v