Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał:

U nas dopłaty bierze właściciel +do tego czynsz od 700 do 1000zl. I popyt jest że szok.

U nas i bez tego zejdzie wszystko na pniu i to tylko za czynsz 600-700zł/ha. Jakbyś powiedział we wsi, że chcesz puścić to by zaraz, któryś pierwszy przyjechał.

@akooo Ilością nadrobi- skala, mówi Ci to coś?

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

Kilka wiosek ode mnie, są tacy zapaleńcy na kupno ziemi, że jeszcze chłopa nie pochowali jak zmarł, to już u jego kobity byli. I gadka, że wiedzą, że jakiś tam kuzyn przejmie tą ziemię (czytaj kupi). Ale oni dadzą dwa razy tyle - a nawet nie pytają ile kuzyn daje...

Opublikowano
Przed chwilą, sladan napisał:

Kilka wiosek ode mnie, są tacy zapaleńcy na kupno ziemi, że jeszcze chłopa nie pochowali jak zmarł, to już u jego kobity byli. I gadka, że wiedzą, że jakiś tam kuzyn przejmie tą ziemię (czytaj kupi). Ale oni dadzą dwa razy tyle - a nawet nie pytają ile kuzyn daje...

Ja jak w śpiączce byłem też jeden do mojej kobiety wydzwaniał i w dzierżawę chciał brać. Ale nie oddała po powiedziała że to będzie moja decyzja.

• Sad 1
Opublikowano

Sam oddałem dalekie 1,77ha za 400zł rocznie. Dopłaty moje, podatek mój. No ale fajnie jak miałem zwolnienie z podatku. Teraz ulga się skończyła, poszedł grad, umorzyłem czynsz w 50% dzierzawcy. No i tak chciałoby się teraz więcej. Z drugiej strony zajadę czasem i popatrzę co rośnie to widzę że i tak chłop darmo bryły przewraca. Więc siedzę cicho i czekam na dobrego kupca, bo pole ogłoszone.

Są w necie chętni za więcej, ale jakoś tak mi nie pasuje zmieniać dzierżawcy bo i sam bym nie chciał być w ten sposób potraktowany. A gość jest chociaż słowny.

Nowy może obiecać a nie płacić.

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Ja jak w śpiączce byłem też jeden do mojej kobiety wydzwaniał i w dzierżawę chciał brać. Ale nie oddała po powiedziała że to będzie moja decyzja.

Niestety, jest wielu, którzy chcą się na ludzkiej krzywdzie dorobić

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Agrest napisał:

. Tylko płatne z góry

No o to sie nie dogadalem.

15 minut temu, akooo napisał:

Jak tak to co za różnica czy czynsz czy dopłatę? To dzierżawca na jedno wyjdzie czy mi odda wysokość dopłaty

Taka, że jak posieje łubin, soje czy ziemniaki posadzi skrobiowe to mu nie zabierzesz tego co się mu należy. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Szkoda że ku**s o numer buta jeszcze nie zapytał jaki masz. Zero jakiegokolwiek taktu aby hektary złapać, ale tam u Was za ziemią to oczy by wydrapali. Ja mam za podatek dzierżawy dopłaty oczywiście właściciela. 

• Like 2
Opublikowano

A co ma się należeć. Co zasiał to zbiera ziemniaków mu nie będę zabieral😁

Opublikowano

No ale już @mirro kiedyś pisał że zrobił dwa zbiory na działce to chłop chciał czynsz x2🤣

Opublikowano
58 minut temu, galan99 napisał:

Co nie  porządku jak toś od daje ziemię w dzierżawę to jest inwestycja nie darmocha jak ktoś chcę  uprawiać to płacić musi . To jak mieszkania pod Wyna Jim  .

Dasz papier na to na 15 lat potwierdzony U notariusza? Bo takie dzierżawy na gębę za dopłaty i czynsz to sobie można w dupe wsadzić, nic poza tym że sobie to obrabiasz nie wnosi. Tylko w tedy dopłatę biorę ja, do paliwa też, wapnowanie i wszystko inne co da się wyciągnąć również ja, tylko daj kwit na to na 15 lat. Czynsz 2000 zł, wchodzisz w to? 

Opublikowano

Ja od wujka wziąłem mały kawałek, kilkanaście arów, do dopłat nigdy nie zgłoszony, ja mu nic nie płacę, on podatek płaci bo mówi, że tak to by musiał obsiać trawą i kosić bo to między płotami, drzewa z jednej strony i jeszcze studzienka od kanalizacji z jednej strony i żaden bamber tego nie weźmie. Słoik miodu dostanie i zadowolony.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, akooo napisał:

Co ty za przeproszeniem fanzolisz. Jeżeli mam pole nie uprawiam go i chce oddać komuś żeby uprawiał. On zgarnia plony z pola i jeszcze dopłaty ma brać? To co ja mam mięć z tego,podatek do zapłacenia? To chyba uczciwe właściciel bierze dopłatę za to że udostępnia pole a dzierżawca płaci podatek i bierze plon. Wolna amerykanka,zwyczajna umowa biznesowa. Jak ktoś nie chce nie musi pola brać. Czysty układ i dosyć mam słuchania żali chłopów co by chcieli za darmochę pole uprawiać,plon zebrać i jeszcze dopłate zgarnąć bo on pole uprawia paliwo spali i nawóz musi dać,nie chce niech nie bierze.

7 minut temu, danielursus3p napisał:

Dasz papier na to na 15 lat potwierdzony U notariusza? Bo takie dzierżawy na gębę za dopłaty i czynsz to sobie można w dupe wsadzić, nic poza tym że sobie to obrabiasz nie wnosi. Tylko w tedy dopłatę biorę ja, do paliwa też, wapnowanie i wszystko inne co da się wyciągnąć również ja, tylko daj kwit na to na 15 lat. Czynsz 2000 zł, wchodzisz w to? 

Jak w poście wyżej wchodzisz w to ? Tylko musisz mieć co najmniej z 50 ha 2-3 klasy

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Tylko musisz mieć co najmniej z 50 ha 

Jakbym tyle miał to bym Ci od razu oddał... Sobie trochę zostawił dla zabawy a resztę bierz...

Opublikowano

Ja w nic nie wchodzę bo nie muszę. Milionów też z tego nie ma i nie będzie pewnie. Mnie tylko denerwuje takie roszczeniowe myślenie. Ja nie chce żadnych czynszów ale dopłaty zabieram nie będzie dopłat to będzie czynsz.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Jakbym tyle miał to bym Ci od razu oddał... Sobie trochę zostawił dla zabawy a resztę bierz...

Mi nie chodzi o to  by brać. Tylko każdy komu powiesz że na papier U notariusza to nieee ale jak za dopłaty i jeszcze dopłacić to każdy by oddał. Cwaniaki i tyle 

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

Ja w nic nie wchodzę bo nie muszę. Milionów też z tego nie ma i nie będzie pewnie. Mnie tylko denerwuje takie roszczeniowe myślenie. Ja nie chce żadnych czynszów ale dopłaty zabieram nie będzie dopłat to będzie czynsz.

A ja nie chce żeby ktoś za mnie dopłaty brał. Czynsz mogę zapłacić, sporządzamy stosowny dokument zabezpieczający obydwie strony i zgoda. Ale nigdy tak jak ty chcesz 

Opublikowano

Mnie tylko denerwuje takie roszczeniowe myślenie. Ja nie chce żadnych czynszów ale dopłaty zabieram nie będzie dopłat to będzie czynsz.

To o co się denerwujesz? Nie rozumiesz, że jak nie bierzesz dopłat to dostajesz czynsz, taki jaki masz ustalony? Albo bierzesz dopłaty albo dostajesz czynsz taki na jaki przystajesz i jaki wydaje się odpowiedni wg Ciebie i dzierżawcy. A jak podasz cenę z kosmosu na swoich terenach to rób sam.

1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Mi nie chodzi o to brać. Tylko każdy komu powiesz że na papier U notariusza to nieee ale jak za dopłaty i jeszcze dopłacić to każdy by oddał. Cwaniaki i tyle 

Wiesz, jakbym tyle miał i ktoś tyle zaproponował to bym to popierdzielił po prostu. Coś tam dla zabawy sobie zostawić, coby z nudów nie paść.

Opublikowano
danielursus3p napisał:

A ja nie chce żeby ktoś za mnie dopłaty brał. Czynsz mogę zapłacić, sporządzamy stosowny dokument zabezpieczający obydwie strony i zgoda. Ale nigdy tak jak ty chcesz 

No to nie masz prawo, sa tacy co wezmą ☺️

Opublikowano

w okolicy 25 ha 3-4 klasa  nie było komu wziąć zadarmo tzn . dopłaty brał własciciel i płacił podatek w jednym kawałku ten co uprawia dostaje 5 tys na rok czyli po 200 zł do ha . teren z ONW 

Opublikowano

No to nie masz prawo, sa tacy co wezmą ☺️

Na takich zasadach to do niedzieli bym z 200 ha nazbierał. Tylko po co. Ktoś sobie weźmie zwrot za paliwo, kaske na wapnowanie, na co tylko się da. Nie ma głupich, a jak sa to niech później nie strajkują bo im na suchy chleb aby zostaje 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Mnie tylko denerwuje takie roszczeniowe myślenie. Ja nie chce żadnych czynszów ale dopłaty zabieram nie będzie dopłat to będzie czynsz.

To o co się denerwujesz? Nie rozumiesz, że jak nie bierzesz dopłat to dostajesz czynsz, taki jaki masz ustalony? Albo bierzesz dopłaty albo dostajesz czynsz taki na jaki przystajesz i jaki wydaje się odpowiedni wg Ciebie i dzierżawcy. A jak podasz cenę z kosmosu na swoich terenach to rób sam.

1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Mi nie chodzi o to brać. Tylko każdy komu powiesz że na papier U notariusza to nieee ale jak za dopłaty i jeszcze dopłacić to każdy by oddał. Cwaniaki i tyle 

Wiesz, jakbym tyle miał i ktoś tyle zaproponował to bym to popierdzielił po prostu. Coś tam dla zabawy sobie zostawić, coby z nudów nie paść.

Ale ja nie chce czynszu tylko dopłatę i żeby podatek ktoś zapłacił czy to nie uczciwy układ czy krzywdzę kogoś? Weź se włącz Polsat Play i zobacz jaka bandziorek łaskę wyrwał a ty chodzisz do sąsiada na alkohol i marudzisz 😁😁😁

Najlepiej to kupić i problemu nie ma☺️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v