Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
52 minuty temu, Kallina86 napisał:

17.01.1993 w Jeleniej Górze zarejestrowano najwyższą krajową temperaturę w styczniu +17,0

Możliwe lecz nie pamiętam , coś kojarzę że raz w maju chodziliśmy nad rzekę bo tak grzało ale to 1995-98r . Płn Mazowsze -15 jak na razie, nad ranem było -19

Opublikowano
3 godziny temu, deSilva napisał:

@pawel885 Byle dziadek może by  i zatankował za rentę, tylko że cały miesiąc tynk ze ścian by wpierdzielał bo na nic by już nie starczyło.

To chyba o sobie piszesz.

Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano (edytowane)

Zaden rekin ani bogacz nigdy za takiego się nie uważałem więc coś Ci się pomyliło.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano
43 minuty temu, Bananek napisał:

A gdzie ty był od jesieni? nie widziałem Cię. chyba, że się mijalismy. nie zamroziło was tam?

Ile można narzekać na pogode.

60tka po podgrzaniu przewodów wysokiego ciśnienia dopiero zapalila

Opublikowano

-12 obecnie. W ciągu dnia -9. Nie chce się z domu wychodzić.

1 godzinę temu, Kallina86 napisał:

20210117_140637.jpg

Nie chcesz drugiego takiego samego, tylko chyba trochę starszy ? Nawet kuriera bym opłacił :).

Opublikowano
7 minut temu, dsbh napisał:

-12 obecnie. W ciągu dnia -9. Nie chce się z domu wychodzić.

Nie chcesz drugiego takiego samego, tylko chyba trochę starszy ? Nawet kuriera bym opłacił :).

Zdecydowanie nie chce !

Opublikowano
35 minut temu, danielhaker napisał:

Stali nakupiłeś że taki ostry zjazd w dół? :D

Bida w kraju panie

Ale pod koniec miesiąca liczę że się odbiję

Golf w TDI jako porządny Niemiec nie pyta, odpala jak mu każą,mimo że parkuje pod drzewem

O, @mf362 pytał ile ma nalotu, to akurat możesz sobie zobaczyć

20210117_162804.jpg

2 minuty temu, dsbh napisał:

Szkoda. Zdecydowanie bym się go pozbył :P.

Labradora mi załatw, szczeniaka, psa, biszkopta, to zapunktujesz u mnie jak nikt

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Stara rura 780 dt,teraz 17 stopni,zapalił bez pomocy,lecz po godzinie pracy jakby coś łapie paliwo ,bo 3 razy załapał  obroty,niby dolałem tego skandynawskiego specyfiku,ale już był wtedy słaby mróz,i może nie dokładnie wymieszało,. Sześćdziesiątka poległa i paszowóz pusty 😐

Który rocznik, poprzednie zimy jak palił? 

Opublikowano
1 godzinę temu, donweter1989 napisał:

Wróciłem właśnie z pomiarów. 3 różne jeziora od 2ha do 60ha. Wszędzie grubość 3-4 cm. Na największym już wędkarze stoją. Dopuki nie będzie 7 cm to ja podziękuję. Już raz oszukałem śmierć, więcej nie zamierzam.

Mówisz że już kostuchę czułeś na ramieniu...😁

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

U mnie na pexie. najsłabsze ogniwo to złączki. już wszystko działa.

Na pp przez prawie 6 lat to tylko dwa mosiężne śrubunki łączące poidło z tą rurka pękły. Ja zawadziłem bela jak jeszcze były poidła od strony paszowego. Drugi raz krowa noga w poidło ustala

2 godziny temu, Kallina86 napisał:

17.01.1993 w Jeleniej Górze zarejestrowano najwyższą krajową temperaturę w styczniu +17,0

20210117_140548.jpg

20210117_140637.jpg

Ale tam u was pięknie 🤔 mam podobnego psa, co on mi nerwów zjadł.... 

2 godziny temu, donweter1989 napisał:

Wróciłem właśnie z pomiarów. 3 różne jeziora od 2ha do 60ha. Wszędzie grubość 3-4 cm. Na największym już wędkarze stoją. Dopuki nie będzie 7 cm to ja podziękuję. Już raz oszukałem śmierć, więcej nie zamierzam.

Najgorzej jak nie trafisz spowrotem i pod tafla jesteś 🤣

26 minut temu, 6465 napisał:

Do rana -20 naciągnie.

Było dziś nad ranem 

Opublikowano (edytowane)

Dziś u mnie już -23°C. tyle to było o 5 nad ranem, potem skoczylo na -25. Dziś pewno do -30°C dobije, bo -27 prognozowane.

57 minut temu, bratrolnika napisał:

Labradora mi załatw, szczeniaka, psa, biszkopta, to zapunktujesz u mnie jak nikt

bierz tego. napompujesz sobie, trochę podmalujesz i będzie labLador jak ta lala.

26 minut temu, gregor1284 napisał:

Na pp przez prawie 6 lat to tylko dwa mosiężne śrubunki łączące poidło z tą rurka pękły. Ja zawadziłem bela jak jeszcze były poidła od strony paszowego. Drugi raz krowa noga w poidło ustala

Może i ja przejdę na PP. zgrzewarke mam, może w wolnej chwili przerobie to będzie miało jakiś wygląd. I te złączki odejdą.

@gregor1284, co dziś na kolację? Może donuta?

IMG_20210117_130604.jpg

Edytowane przez Bananek
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

Nie wierz w to ze one są za darmo, tak tylko podają bo jak ktoś nie ma hodowli to sprzedawać nie może oficjalnie. Ja to psa na podwórko szukam a nie do chałupy, były gdzieś koło Ciechanowa, takie mieszance z labradorem, wczoraj znalazłem ogłoszenie,dziś miałem dzwonić, już się rozeszly

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v