Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, danielursus3p napisał:

Cóż Cię tak zdziwiło @Kallina86. Cos złego zrobiłem ? 🤔

Postarzałeś się :P.

Ok.25 cm odmokła ziemia po wczorajszych deszczach. Dzisiaj cały dzień pochmurno, bez deszczu a od poniedziałku znów ocieplenie.

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Mając 100 ha to tylko groch na dopłaty i dopłaty i czysty zysk bez pracy aż takiej .

ja jakoś tej opłacalnosci strączkowych nie widze łubin to już w ogóle dość zawodny nieraz nawet dopłata dodatkowa nie pokryje kosztów , tylko jako zmianowanie .

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

rozumiem, że ten z ni uja to dla kogo innego?

Dla Ciebie przekaże konto 

Opublikowano (edytowane)

Niektórzy nie rozumieją tez ze jak masz sporo ha to obcinają dopłaty i są mniejsze.

Nawet u takiego szoko12 to mają podzielone na 3 bo tylko 300tyś dopłaty może wziąć jeden gospodarz.I za resztę by nie wzieli jak by było na jednego.

Ta płatność dodatkowa to tytlko za 30ha, coś koło tego, koło 5tyś zł, potem już jej niema za resztę ha i jeszcze dla większych potem są odciny.

Edytowane przez Strongman
  • Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał:

Niektórzy nie rozumieją tez ze jak masz sporo ha to obcinają dopłaty i są mniejsze.

Nawet u takiego szoko12 to mają podzielone na 3 bo tylko 300tyś dopłaty może wziąć jeden gospodarz.I za resztę by nie wzieli jak by było na jednego.

Ta płatność dodatkowa to tytlko za 30ha, coś koło tego, koło 5tyś zł, potem już jej niema za resztę ha i jeszcze dla większych potem są odciny.

Dokładnie jest tak jak piszesz. 

Opublikowano
15 minut temu, gregor1284 napisał:

Mam kredę, mam grunt to może dziś spróbuję. Z jednej strony bociany trochę zacieniły 🤭😂

Tylko po dodaniu gruntu kreda osiądzie na dnie wiadra.musisz zamiachiwać podczas chlapania

Opublikowano
37 minut temu, JarekBazydlo napisał:

U nas za 4b-5 klasę ziemia po 50-65tys zależy jaki kawałek a za 4a-3 cena od 80tys nawet już do 120tys.

A w okolicach Przasnysza słyszałem że już po 170tys cenią.

Znajomy na działki kupił 5ha z miesiąc temu na przasnyszu. Ale dopiero za 5 lat myśli to dzielić i rozsprzedawac 

Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał:

Mając 100 ha to tylko groch na dopłaty i dopłaty i czysty zysk bez pracy aż takiej .

Dokładnie 

12 minut temu, jarecki napisał:

ja jakoś tej opłacalnosci strączkowych nie widze łubin to już w ogóle dość zawodny nieraz nawet dopłata dodatkowa nie pokryje kosztów , tylko jako zmianowanie .

Bo tego się nie zbiera, a sieje się tylko tyle żeby zielono na polu było 🤭

12 minut temu, HF86 napisał:

Dla Ciebie przekaże konto 

A dla szlachty coś masz? 

Opublikowano
DANDYS napisał:

my mamy że jakiś tam pasek trzeba zostawić nie skoszony i tyle PAN88 napisał: 3 godziny temu, gregor1284 napisał: Siać coś wysokobiałkowego byle dla oka było i zbierać talerzówką. Śpisz spokojnie bi nie martwisz się o warunki atmosferyczne a dopłata wpada. Jak nie masz bydlakow to i certyfikat eko jakiś i dodatkowa kasa.  Kolego żeby dostać ekologie na łąke to trzeba mieć ogony.

ten pasek co się nie kosi to dla ptaszków a nie eko

gregor1284 napisał:

11 minut temu, DANDYS napisał:

I to pokazuje że Polska to naród do Walenia w dupe... Kara za wydobycie jak najwyższa a Ci idioci jadą pomagać... 

Jak zobaczyłem wczoraj zdjęcia z Czech to o tym samym pomyślałem że będą się tam pchać, zauważyłeś jak Czechy zaskarżyły Polskę to nagle w radiu reklamy turystyki czeskiej zaczęły lecieć, tak im włażą w dupę a czesi i tak nas mają głęboko, od zawsze tak było a to reklamy telefonów że Polak to tylko złodziej, ja to bym im pojechał...

Strongman napisał:

to prawda, każdy liczy że to jest 1tys zł dopłaty do hektara a przy 300ha to kiedyś liczyłem to razem już z onw jak ktoś ma to może wyjdzie z 830zł do ha

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, ZELKOW napisał:

ten pasek co się nie kosi to dla ptaszków a nie eko

Jak zobaczyłem wczoraj zdjęcia z Czech to o tym samym pomyślałem że będą się tam pchać, zauważyłeś jak Czechy zaskarżyły Polskę to nagle w radiu reklamy turystyki czeskiej zaczęły lecieć, tak im włażą w d*pę a czesi i tak nas mają głęboko, od zawsze tak było a to reklamy telefonów że Polak to tylko złodziej, ja to bym im pojechał...

to prawda, każdy liczy że to jest 1tys zł dopłaty do hektara a przy 300ha to kiedyś liczyłem to razem już z onw jak ktoś ma to może wyjdzie z 830zł do ha

Wkońcu ktoś kto trzeźwo patrzy na to co go otacza

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
9 minut temu, Kallina86 napisał:

To, że w tym zdaniu odnośnie młodości użyłeś czasu przeszłego ;) 

Ciałem jestem jurnym młokosem dusza starcem, to jak ? 😌

Opublikowano
31 minut temu, galan99 napisał:

Ale siuntką i bronką tego nie obrobisz. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

Opublikowano

8 minut temu, gregor1284 napisał:

Przepraszam bardzo, ja też dałem Ci lajka pod postem co tam to opisywałeś

5 minut temu, danielursus3p napisał:

Ciałem jestem jurnym młokosem dusza starcem, to jak ? 😌

Znaczy się jak @Rolnik200598

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

dusza starcem

Ja tak samo o ile nie gorzej.

8 minut temu, gregor1284 napisał:

Jakbyś tu nie wysłał zdjęć to nawet bym nie wiedział- w sumie g... mnie to obchodzi...

Opublikowano
18 minut temu, DANDYS napisał:

no do ptaszków ale też coś koło 2tysza ha

nie za bardzo , szwagier ma nature 2000 to chyba 1,5 tys zapłacił za jakieś wyszukanie ptaszków czy roslin , pakietów niektórych nie da sie łączyć .              

Opublikowano
2 godziny temu, DANDYS napisał:

niby czego więcej,

kurba lepiej złom zbierać, 1100tona

To tanio. Ja we wtorek po 1400tona zaprowadziłem stary kombajn do ziemniaków.

Opublikowano

Ja to mam szczęście, qq opryskana po 14, a tu od Ostrowii burza się zebrała. Nie narzekam, ale niech jeszcze z dwie godzinki poczeka. W qq błoto miejscami 60siuntka tańczyła w rządkach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v