Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

. Teraz odcinać kupony mogę. A na stare lata zpieniezyc wszystko ustawić dzieci a resztę przechulac aby mną jakiś zięć nie rządził i tyle. 

Też mam taki plan, tylko żeby zdrowia na te chulanki starczyło.

Opublikowano (edytowane)

kazdy ma taki plan a życie weryfikuje i ciężko sprzedac , choć tak patrze to lepiej sprzedać i niech sięr dzieci nie meczą na roli , sam mam oferte kupna 4 ha . nawet niedrogo ale nie chce  nie kupie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
34 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ziemie zabrać oddać mi 🙄

Pracuj pracuj to może odsprzedam 🤔 po 32tys to i dziś by tu taki co się lubi urobić dał 

36 minut temu, 6465 napisał:

Tu masz rację znam gościa co pracuje w ARiMR ma 23ha piasków i co rok łubin sieje. Kasy ma do buja co rok wakacje w Grecji i narty zima. Przy wódce to się z nas śmieje.

Kupił bym jakiej ziemi na mazurach po 10 za hektar

Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał:

Życie, nic nie zrobisz. 

U nas prowu 20-30 latkowie nie dostali a 50+ wzięli. 

To po ile ha mają i jaka produkcja ? W okolicy ci co mają po 12-15 ha i produkcję zwierzęca bez problemu korzystają z modernizacji

Opublikowano

Niech tylko zrobią rolnika aktywnego do dopłat to ziemia szybko się odblokuje. Też miałem ofertę na grunty to powiedziałem żeby gdzie indziej łosia szukał. Coś okazyjnego bym przytulił ale nie za grube pieniądze torfowiska. 

Opublikowano
13 minut temu, HF86 napisał:

Wpadłeś w dość dobrze prosperujace gospodarstwo i się kozaczysz. Żebym z etatów nie dokladal parę lat to gospodarstwo nigdy by się nie podniosło. Bogaczem nigdy nie będę ale i nie mam takiej życiowej potrzeby. Teraz odcinać kupony mogę. A na stare lata zpieniezyc wszystko ustawić dzieci a resztę przechulac aby mną jakiś zięć nie rządził i tyle. 

Dobrze prosperujące? 🤦‍♂️ 5 krów i 4 cielaki były jak zacząłem przygodę z moją. Szarpałem i zawzinalem się razem z moją żeby było to co jest. Teraz mogę sobie leżec a mogę i do roboty iść bo sama ogarnie. Więcej nie myślimy chować niż jest, a całe życie tyrać bo większy ciągnik, bo większy pług to bez sensu. Kto ma jakieś aspiracje że ciągle więcej i więcej to niech jebie, ja sobie w cieniu posiedzę i pośmieje się z niego 😂

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Niech tylko zrobią rolnika aktywnego do dopłat to ziemia szybko się odblokuje. Też miałem ofertę na grunty to powiedziałem żeby gdzie indziej łosia szukał. Coś okazyjnego bym przytulił ale nie za grube pieniądze torfowiska. 

No to konie powinny wystarczyć i już bym aktywny rolnik był, torfowiska po 10 też chętnie. Mamy tu takiego co by to z pocałowaniem w rękę kosił 

2 minuty temu, DANDYS napisał:

a takie 4ha łąk torfowych za6dych warto?

Greg dużo masz ha?

najgorzej jak jest taka menda duża jak koło mnie i wszystko ziemię biedrze

bierze

Swoich 16 czy 18 

Opublikowano
3 minuty temu, DANDYS napisał:

a takie 4ha łąk torfowych za6dych warto?

stopa zwrotu w dotacjach 10-15 lat  jak jest gotówka i zależy ile masz lat a jak chcesz z myslą o nastepnym pokoleniu to raczej zainwestuj nauke swoich dzieci 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, jarecki napisał:

kazdy ma taki plan a życie weryfikuje i ciężko sprzedac , choć tak patrze to lepiej sprzedać i niech sięr dzieci nie meczą na roli , sam mam oferte kupna 4 ha . nawet niedrogo ale nie chce  nie kupie .

Gdzie ciężko sprzedać? U nas biją się o ziemię. Kobita sprzedawała zgłosiło się dwóch chętnych był mini przetarg cenę wzięła po 75tys/ha. Ja miałem ofertę po cichu po 50tys za ha.

Edytowane przez 6465
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

stopa zwrotu w dotacjach 10-15 lat  jak jest gotówka i zależy ile masz lat a jak chcesz z myslą o nastepnym pokoleniu to raczej zainwestuj nauke swoich dzieci 

Dlatego szczęście w nieszczęściu u nas jest natura2000 i rezerwat osrancow 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, DANDYS napisał:

a jak ziemia zostanie to przechodzi na państwo? po smierci

To chyba potencjalnych spadkobierców się szuka, zresztą co to za różnica, kto tam siedzi jak człowieka robaki już jedzą.

Opublikowano
jarecki napisał:

Męczarnia to było jak się końmi orało a nie teraz

Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał:

Czleku nie ma lepszej inwestycji jak ziemia... Szkoda ze tobie nie zainwestowali w naukę skoro tego nie wiesz... 😋

Opublikowano

dajcie spokój za 20 lat ma być o 5 mln . polaków miej , dodatkowo 5 mln ton zywnosci sie marnuje w polsce pewnie dane o tym marnowaniu przewartosciowane ale niech bedzie 3 mln ton i to ograniczyć 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

24 minuty temu, Bananek napisał:

no jak to co? dziś cynowe, albo aluminiowe gody. 😉

A jaśniej możesz?

Zachmurzone, 25 stopni.

Pjoter, dziś dziesiąta rocznica ślubu. możesz coś łyknąć na te okoliczność w moim imieniu.

Opublikowano
Przed chwilą, ogarek napisał:

Czleku nie ma lepszej inwestycji jak ziemia... Szkoda ze tobie nie zainwestowali w naukę skoro tego nie wiesz... 😋

i tak i nie pamietaj żę zależy od regionu , do tej pory inwestowałem w ziemie ale już nie 

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

możesz coś łyknąć na te okoliczność w moim imieniu.

Takich okazji to nie opijam... Zresztą w ogóle okazji nie opijam... Najczęściej to ot tak.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v